Lojistik Merkez Olma Yolunda Rize

Lojistik Merkez Olma Yolunda Rize
Tarihi İpekyolu güzergahı Karadeniz Havzasında Lojistik Merkez olma yolunda Rize…

İstanbul’da düzenlenen ‘Uluslararası İpekyolu Kongresi ve 10. Adam Konferansı’na makale ile katılan DOKA Rize Kalkınma Kurulu Üyesi Hakan Birben, ‘Tarihi İpekyolu güzergahı Karadeniz Havzasında Lojistik Merkez olma yolunda Rize’ konulu sunumuyla kongrenin ilgi odağı oldu.

17 ÜLKE KATILDI

Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM), İstanbul Ticaret Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi işbirliğinde İstanbul Silence Otel ve Kongre Merkezinde yapılan Tarihi İpekyolu Kongresi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde, tarihi ipek yolu güzergahında bulunan; Afganistan, Azerbaycan, Çin, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Suriye, Tacikistan ve Türkiye’nin katılımı ile gerçekleştirildi. Kongre’ye Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de katıldılar.

lojistik-merkez-olma-yolunda-rize-1.jpg

“Ticaret, İşbirliği ve Barış Havzasını Yeniden Düşünmek” şeklinde 27-30 Ekim 2013 tarihlerinde icra edilen kongrede katılımcılar, 29 Ekim’de açılışı yapılan, aynı zamanda Pekin-Londra arasındaki demiryolu hattını birleştiren MARMARAY’ın devreye girmesi ile Tarihi İpekyolu’nun canlanacağına olan inançlarını teyit ettiler. Kongre’ye makale ile katılan DOKA Rize Kalkınma Kurulu Üyesi Hakan Birben’in ‘Karadeniz Havzasında Lojistik Merkez Olma Yolunda Rize’ başlıklı sunumu hayli ilgi çekti.

BÖLGEDEN TEK KATILIMCI

DOKA Rize Kalkınma Kurulu Üyesi Hakan Birben, 4-5 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen 2. Rize Kalkınma Sempozyumunda ‘Karadeniz Havzasında Lojistik Merkez Olma Yolunda Rize’ başlıklı makalesini genişleterek ‘Tarihi İpek Yolu Güzergahı Karadeniz Havzasında Lojistik Merkez Olma Yolunda Rize’ makalesi ile katıldı. 91 adet bildiri sunulan Kongrede 80 makalenin sunumu gerçekleştirilirken, bu kongreye makalesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nden sadece Hakan Birben katıldı.

Lojistik Merkez ile ilgili olarak daha önce Rize 2. Kalkınma Sempozyumundaki sunumunda İyidere Havzasında Lojistik Merkezin kurulma gerekliliğini, bu uluslararası kongrede, ulusal ve uluslararası proje ve uygulamaların İyidere Havzası ile örtüştüğünü ifade eden Birben’in makalesi, ulusal ve uluslararası akademik çevre ve uygulayıcılar arasında takdirle karşılandı.

lojistik-merkez-olma-yolunda-rize-2.jpg

Haber: Deniz Varlı