'Mavi Altın'a Rize'de Araştırma Merkezi

'Mavi Altın'a Rize'de Araştırma Merkezi
Birçok hastalığa iyi geldiğinden "Yüzyılın Meyvesi", "Mavi Altın", "Vitamin Deposu" olarak da adlandırılan mavi yemiş (Likapa) için Rize'de Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın özverili çalışmaları sonucunda Rize Üniversitesi araştırma bölümü bünyesinde açılan Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi Rize’de kuruldu.

Rize Merkez Sütlüce Köyünde yapımı tamamlanan Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Kasımpaşa Spor Kulübü Başkanı Hasan Hilmi Öksüz ve Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın desteğiyle Rize Üniversitesi bünyesinde hizmete açıldı.

01.20110717203355..jpg

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın köyü olan Sütlüce Köyünde okul olarak kullanılan eski bina onarılarak Maviyemiş Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. Karadeniz’de son yıllarda yetiştirilmeye başlanan Likapa yemişinin çeşitlerinin araştırılması ve arttırılması yönünde önemli bir rol oynayacak olan Araştırma Merkezi modern bir şekilde tasarımlandı.

Rize Üniversitesi bünyesinde Araştırma Merkezi haline getirilen binanın açılış kurdelesi Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Rize İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Kasımpaşa Spor Kulübü Başkanı Hasan Hilmi Öksüz, İlahiyatçı Yazar Ali Rıza Demircan tarafından kesildi. Açılış sonrası Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Mustafa Akbulut davetlilere binayı gezdirerek teknik bilgiler verdi.

1.20110717203410..jpg

Protokolü bir araya toplayan açılışta Likapa’nın önemi ve yetiştirileceği alanlar konuşuldu. Rize’de çay tarımının yanında ayrı bir gelir kaynağı olarak ele alınan Likapa’nın arttırılabildiği takdirde ekonomik yönden önemli düzeyde gelir kaynağı olacağı vurgulandı.

Likapa yetiştiriciliğinin yaygınlaşması yolunda önemli adımlar atan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı; “İnsan sağlığına önemli derecede faydası olan bu yemişimizin ilimizde yaygınlaşması yolunda çalışmalarımız sürüyor. Genelde yüksek kesimlerde yetişen bu bitki türünün Rize için ne kadar öneme sahip olduğunu iyi biliyoruz. Rize Belediyesi olarak bu Araştırma Merkezi’nin açılmasından memnuniyet duyduk. İnşallah burada önemli başarılara imza atılır. Rize Belediyesi olarak bizlerde Likapa’nın yaygınlaşması yolunda maddi manevi desteğimizi vereceğiz” dedi.

2.20110717203424..jpg

3.20110717203438..jpg