Mehmet Bekaroğlu: Rize Ayağa Kalkar

Mehmet Bekaroğlu: Rize Ayağa Kalkar
Kapalı kapılar arkasında hazırlanan çay kanunu taslağını Bakan Çelik'e soran Prof. Dr. Bekaroğlu, Türkiye çaycılığına rahmet okutacak bir düzenleme istemediklerini ifade etti böyle bir şeyin olması halinde Rize’nin ayağa kalkacağını söyledi.

Tarım Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyon toplantısında söz alan Rizeli CHP İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, Bakan Faruk Çelik’e kamuoyundan gizlenen çay kanunu taslağını sordu.

Tarım ve hayvancılıkla ilgili daha önce soru önergeleri verdiğini ama Bakan’dan cevap alamadığını ifade eden Bekroğlu, “Maalesef artık Meclis’te milletvekillerinin soru önergeleriyle denetim görevlerini yapması engelleniyor. Ya bürokratlar size ulaştırmıyor ya da alınmış bir kararınız var, hiçbir soruya cevap vermiyorsunuz.” dedi.

ÇAY KANUNU KİMDEN VE NEDEN GİZLENİYOR?

Çay kanununun Rize’de yerel medyanın tartıştığını, ulusal medyanın da gündeminde olduğunu belirten Bekaroğlu, Bakan Çelik’e, kanun taslağının kamuoyundan neden gizlendiğini sordu. Kapalı kapılar arkasında bir çay kanunu taslağı hazırlanmasının yanlış olduğunu, bu konuda mutlaka kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden CHP Kendisi de bir çay müstahsili olan Rizeli Vekil Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, “Bir çay kanunu ama bu kapalı kapılar arkasında hazırlanıyor, ilgililere bilgi verilmiyor. Bu çay kanunu -bizim elimize gelen bilgiler doğruysa ki öyle görünüyor, yeni değil bu çay kanunu çalışmaları- ÇAYKUR’u ortadan kaldırmaktadır, çay piyasasını, tütün piyasası ve pancar piyasası gibi bir piyasa hâline çevirmektedir, Türkiye çaycılığını ortadan kaldırmaktadır. Bir çay kanunun hazırlanmakta olduğunu biliyoruz. Bu konuyla ilgili yapılan hazırlık çalışmaları niçin kapalı kapılar arkasında yürütülüyor? Niye bütün çay üreticilerine ve ilgilenenlere açmıyorsunuz? Böyle bir çalışma var mı ve bu çalışmanın içeriği nedir?” diye konuştu.

RİZE AYAĞA KALKAR

Bu konunun ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini savunan Bekaroğlu, “Taraflarla, özellikle müstahsillerle, ziraat odalarıyla, ziraat mühendisleri odalarıyla ciddi bir şekilde bu işin oturulup konuşularak problemleri ortadan kaldıracak bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Yoksa Türkiye çaycılığına rahmet okutacak bir düzenleme istemiyoruz. Zaten böyle bir şey yapmaya kalkarsanız Rize’nin ayağa kalkacağını da bilesiniz.” dedi.

VETERİNERLER İLE ZİRAAT VE GIDA MÜHENDİSLERİNİN DURUMU

Konuşmasında, çok sayıda veteriner, ziraat mühendisi ve gıda mühendisinden mesaj aldığını kaydeden Bekaroğlu, kadrolarının son derece kısıtlı olduğu ve 90 puan alan gıda mühendislerinin bile işe giremediğinin söylendiğini hatırlatarak, “Biraz evvel arkadaşlarımız gıda denetimiyle ilgili ne kadar sorunlar olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde veteriner, ziraat mühendisi ve gıda mühendisi alımı konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mı?” diye sordu.