Meme kanseri hastalarını sevindiren haber

Meme kanseri hastalarını sevindiren haber
Kanser nedeniyle memesinin tümü alınan hastanın karnındaki cilt ve yağ dokusunun karın kası ile birlikte meme şekline getirilebildiği açıklandı.

Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tamer Çolakoğlu, kanser nedeniyle memesinin tümü alınan hastanın karnındaki cilt ve yağ dokusunun karın kası ile birlikte meme şekline getirilebildiğini söyledi. Çolakoğlu, bu yöntemin de karın küçültme ameliyatını içermesi nedeniyle ek bir estetik avantaj sağladığını belirtti.

Çolakoğlu, Onkoplastik cerrahinin; meme kanserinin tedavisinde hastanın kansere yönelik ameliyatı ile eş zamanlı olarak, memenin estetik cerrahisinin yeniden yapılandırılmasını sağladığını belirterek, "Kanser nedeniyle memesi alınan kadınlar artık çaresiz değil. Bu hastalarımız, hem yeni bir memeye kavuşuyor hem de karın yağlarından kurtuluyor" dedi.

Onkoplastik cerrahi ameliyatlarının kanser açısından oldukça güvenli olduğunu kaydeden Çolakoğlu, memenin yeniden yapılandırılması yöntemlerinin memenin korunduğu durumlarda memenin küçültülerek ya da meme başının yeniden yapılandırılarak tümörün çıkartılması olarak özetlenebileceğini anlattı. Memenin tümünün alındığı hastalarda karın, sırt veya kalça bölgesinden alınacak vücut dokusu ile meme yapılabileceğini ifade eden Çolakoğlu, bunun yanı sıra silikon da yerleştirilebileceğini belirtti.

Sırt kası ile de meme yapılabileceğinin altını çizen Çolakoğlu, bunun da meme yapılandırılmasında en sık kullanılan flep olduğunu, bu yöntemde hastanın sırtında yer alan latissimus kasının kullanıldığı bilgisini verdi. Söz konusu yöntemin iki şekilde kullanıldığını belirten Doç. Dr. Çolakoğlu, "Meme koruyucu yapılırsa ciddi estetik sorun olacak birçok hastada, o bölgenin kasla doldurulmasıyla iyi kozmetik sağlanır" dedi.

Karın kası ile meme yapılması yöntemi hakkında da bilgiler veren Tamer Çolakoğlu, memesinin tümü alınan hastanın karnındaki cilt ve yağ dokusu, karın kası ile birlikte meme şekline getirilebileceğini vurguladı. Çolakoğlu, "Bunun en önemli avantajları; kişinin kendi doğal dokusu olması, karın küçültme ameliyatını içermesi nedeniyle ek bir estetik avantaj sağlaması, ışın tedavisinden az etkilenmesidir" diye konuştu.

Karın kası ile meme yapılmasının bir takım dezavantajları olduğuna da dikkat çeken Çolakoğlu, bazı hastalarda estetik amaçlı birkaç seans düzeltme ameliyatları gerekebileceğini, karın küçüldüğü için ameliyat sonrasında ilk günler daha az konforlu olduğu uyarısında da bulundu. Çolakoğlu, silikon yerleştirme işleminin ise ışın almayacak hastalarda sık tercih edildiğini hatırlattı.

Son dönemlerde ışından etkilenmeyen silikonlar da üretildiği bilgisini veren Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tamer Çolakoğlu, "Silikonlar sıklıkla göğüs kasının arkasına yerleştirilir. En önemli avantajları; daha pratiktir, ameliyat süreleri daha kısa, her iki memeye uygulanabilir. Dezavantajları ise vücuda ait değil ve kapsül oluşturabilir. Işın tedavisine karşı dayanıklılığı tartışmalıdır" dedi.