Minik Seda'nın Yaşam Savaşı

Minik Seda'nın Yaşam Savaşı
Rize'de doğuştan metabolik hastalığı bulunan ve son olarak beyninde ödem oluşan çocuk, ambulans helikopterle Ankara'ya sevk edildi.

Rize'de Şenol ve Gül Koto çiftinin, doğuştan ''protein parçalayamama hastalığı'' bulunan ve son olarak ise beyninde ödem oluştuğu için yaklaşık 20 gündür Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören Seda Melek Koto'nun (5), durumunun ağırlaşması üzerine başka bir hastaneye sevki gündeme geldi.

İl Sağlık Müdürlüğünün devreye girmesiyle ilk olarak Seda Melek'in daha önce tedavisinin yapıldığı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile temas kuruldu. Ancak bu hastanede yer olmaması nedeniyle daha sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile temasa geçildi. Hastaneden onay alınması üzerine çocuğun Ankara'ya sevk edilmesi kararlaştırıldı.

seda-koto.jpg

Trabzon'dan kalkış yapan ambulans helikopter, Rize sahilindeki helikopter pistine inerek burada hazır bekletilen Seda Melek'i aldı. Bugüne kadar pek çok ameliyat geçiren ve sadece özel mamalarla beslenebilen, hastalığı nedeniyle 5 yaşında olmasına rağmen 1 yaşındaki bebek gibi görünen Seda Melek ambulans helikoptere bindirildiği sırada anne ve babası gözyaşlarını tutamadı.

senol-ve-gul-koto.jpg

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, ambulans helikopterlerin hizmet vermeye başladığı bir yıldan fazla süredir Rize'den 10'un üzerinde hastanın ambulans helikopterle başka illere naklinin gerçekleştirildiğini belirterek, ''Hastalığı ağır durumda bulunan ve kara yoluyla gitmesi mümkün olmayan hastalar, ambulans helikopterle tedavilerinin yapılacağı ile gönderiliyor. Böylece bu hastaların tedavisi vakit kaybedilmeden gerçekleşebiliyor'' dedi.