Nevapark'ta Neler Oluyor

Nevapark'ta Neler Oluyor
Son günlerde yerel basında çıkan “Nevapark Alışveriş Merkezi’ne Tahliye Kararı” haberlerine ve ortaya atılan iddialara Nevapark Genel Müdürü Dursun Ferhat Okur, açıklık getirdi.

İddiaların her zaman olabileceğini ve önemli olanın ortaya atılan iddiaların doğruluğunu araştırmak olduğunu ifade ederek söze başlayan Okur, 2007 yılı sonunda açılan ihale yoluyla yeri aldıklarını hatırlatarak, “İhaleye 3 firma katıldı ve en yüksek rakamı biz verdiğimiz için ihaleyi biz aldık.” şeklinde konuştu.

İhalenin usulsüz yapıldığına yönelik iddialara cevap veren Okur, “O zaman ihaleyi yapanlara sorulması lazım bu sorular. İhale ilanları aylarca medya organlarında asılı kaldı ve neticesinde 3 firma başvurdu. Usulsüzlük bunun neresinde olabilir? Şayet varsa da bu ihaleyi yapanlar mesul olabilir bundan. Kaldı ki biz bu süreçte bir usulsüzlük olduğunu düşünmüyoruz.” dedi.

YAPILAN HER ŞEYDEN YETKİLİLER HABERDAR EDİLDİ

Dönemin Rize Valisi Kasım Esen’in, ihale süreci öncesinde ”Bu yerin Rizeli bir firmaya verilmesini istiyoruz. Yoksa Trabzon ve Samsun’daki Ticaret Odaları’na bildireceğiz” şeklinde konuştuğunu söyleyen Okur, ihale şartlarının zorlukları noktasında Vali Esen’in, “Yapamayacaklarınızı söyleriz ancak yapabileceğiniz noktalarda serbestsiniz.” söyleminin üzerine ihaleye girdiklerini belirtti. İhale şartnamesinde, sadece kültürel ürünlerin satılabileceği şeklinde bir ifadenin olmadığını ve sosyal, kültürel etkileşim alanlarından bahsedildiğini belirten Okur, inşaat aşaması boyunca yapılan her şeyin ve alınan tüm bayiliklerin haberini yetkililere verdiklerinin altını çizdi.

ALİ TONGÜL'E BASKI YAPILIYOR

Rize Defterdarı Ali Tongül’ün yaptığı açıklamaların, kendisine yapılan baskılar neticesinde ortaya çıktığını düşündüğünü dile getiren Ferhat Okur, “Defterdarımıza karşılık “Sen burayı peşkeş çektin, devletin hakkını bunlara yedirdin” şeklinde iddialar ortaya atıldı. O da neticede kendini kamuoyu nezdinde aklamak adına bu açıklamaları yapmıştır” dedi.

Ali Tongül’ün açılıştan birkaç gün önce iddiaları ekranına taşıyan yerel televizyon kanalını da çağırarak bir tanıtım yaptığını ve muhabirlere, “Arkadaşlar bakınız burada kurallara aykırı herhangi bir durum yoktur.” şeklinde demeç verdiğini belirten Okur, Tongül’ün televizyondaki canlı yayında belirttiği gibi açılışa katılmamasının sebebinin sözleşmeye aykırı adımlar atığımız iddiasından kaynaklanmadığını,  açılış günü Tongül’ün  il dışında olmasından dolayı kaynaklandığını belirtti.

ONAYLANAN PROJE DIŞINA ÇIKILMADI

Açılışa tüm defterdar yetkililerinin katıldığını ve açılış sonrası tespit amaçlı görevlilerin gelerek, satılan bazı ürünleri kaldırmalarını istediklerini söyleyen Okur, “Onaylanan projemizde nerde neyin satılacağını belirtmiş olmamıza ve yetkililerin de bunları bilmesine rağmen, açılışa kadar sorun yokken, açılıştan sonra bir şeyler çıktı ortaya… Yazdılar çizdiler ve neticesinde sözleşmeye aykırı hareket ettiğimizden dolayı duruma bakanlığa bildirmek zorunda olduklarını söylediler. Ve bakanlığa da bildirdiler. Ancak henüz bakanlıktan resmi bir yazı gelmedi. Resmi bir yazı gelmediğinden dolayı da ortada henüz ihalenin fesih edildiğine dair bir şey yoktur.” şeklinde konuştu.

Mevcut yerin Boyner grubuna devredildiği ve masrafların Boyner firması tarafından çekildiği yönündeki iddialara da cevap veren Okur, “Böyle bir iddianın ispatı kesinlikle yoktur. Burayı Boyner’e devretmiş olsak, burada satılan ürünlerin Boyner faturası ile satılması gerekir. Mal alım satımlarında Boyner’e ait faturaların kullanılması gerekir. Oysa faturalarda bizim firmamızın adı var. Çalışan personel bizim üzerimize sigortalı. Bunu ispatlamamız çok kolay. Böyle bir durumda nasıl Boyner’e burayı kiralamış oluyoruz?” şeklinde konuştu.

“Sözleşmede yazmayan ürünler satılıyor” iddialarıyla ilgili ise Nevapark Genel Müdürü Ferhat Okur şunları söyledi; “Sözleşmenin bir maddesi de şudur; İdarece uygun görülebilecek diğer işler… Bu maddeden hareketle, inşaatın her aşamasında idare ile gerekli görüşmeleri yaparak, “Biz burada spor malzemeleri ve kıyafetleri satacağız ve Boyner’den bayilik alacağız” demişiz. O dönemin Valisi Zekeriya Şarbak onaylı projemizde de, nerde neyin yapılacağı yazılıdır. Projemizde spor kıyafetler ve spor malzemeler satacağımızı belirtmişiz ve kaldı ki Boyner mağazamızın konsepti de giyimden, ayakkabıya, kayak malzemelerinden, koşu bantına kadar tamamen sportif amaçlı ürünlerden oluşmaktadır. Onaylı projemizde bu böyle iken, çıkıp bunun aksini iddia etmeye bir anlam veremiyoruz.”

İDDİALAR ÇIKAR SAĞLAMAK İSTEYENLERE AİT

DOSİM tarafından işletilen bölümün sonradan ihale edilmesi ve bu ihale sürecinde bu yeri almak isteyenlerin ihaleyi kaybederek, bu yeri alamamalarının yerel basında çıkan asılsız iddiaları doğurduğunu söyleyen Okur, “Aynı kişiler düzmece bir mizansen ve haber ile otoparkımızda çıkan kavga olayını da kamuoyuna taşımışlardır.” dedi.

Nevapark Alışveriş Merkezi’nin 2,5 Milyon TL’lık bir yatırım olduğunu ve 10 kişiden fazla eleman çalıştırılan kurumlara yönelik verilen sigorta primi indirimin dışında bir teşvikten yararlanmadıklarının altını çizen Ferhat Okur, son olarak, asılsız şekilde ortaya atılan iddiaların amacının birilerinin buradan çıkar sağlayamamasından kaynaklandığını vurgulayarak, durumu kamuoyunun vicdanına bıraktıklarını ifade etti.