Nikah kayıtları kitap oldu

Nikah kayıtları kitap oldu
Giresun'da nikah kayıtları kitap oldu
Giresun’un Tirebolu,Görele,Yağlıdere,Doğankent,Güce ve Espiye ilçelerinin bazı köylerinin de içerisinde yer aldığı nikah kayıtları kitap oldu.

İçerisinde Tirebolu’nun yanı sıra Görele,Doğankent,Güce,Yağlıdere ve Espiye ilçelerinin de nikah kayıtlarının bulunduğu kitapla ilgili bilgi veren araştırmacı-yazar Ayhan Yüksel, ”1861-1906 yılları arasında akdedilen 3 bin 298 nikah kaydını ihtiva etmektedir. Bu özelliği içinde pek çoğu bugünde varlığını sürdüren ailelerin birkaç kuşak öncesine uzanan köklerine dair bilgiler yer almaktadır. Bilindiği üzere 21 Haziran 1934’de çıkarılan soyadı kanunu sonrasında bir çok aile, sülale lakap veya unvanını soyadı olarak almamıştır. Öte yandan Tirebolu Hükümet Konağı’nın 14 Aralık 1959’da yanmasıyla nüfus kütükleri de zayi olmuştur. Bundan dolayı Tirebolu’nun geçmişiyle alakalı bilgilerimizde bir kopukluk söz konusudur. Bu kitapla geçmişle, günümüz arasındaki, bu kopukluk giderilmeye çalışılmıştır. Bu nedenle 2 ayrı ekleme yapılmıştır. Öncelikle, geçmişteki sülale, lakap veya unvanların yerine, günümüzde kullanılan soyadların öncesi ile karşılaştırmalı listesi verilmiştir. İkinci olacakta evlilik kütüğünde adı geçen kişilerin bir biri ile olan akrabalık dereceleri dipnotlarda ilave edilmiştir” dedi.

Bu kitapta Görele,Espiye,Yağlıdere,Doğankent ve Güce kazalarının da nikah kayıtlarının bulunduğunu ifade eden Yüksel şöyle devam etti:

”Bu kitap çalışmasında esas itibarıyla 1806-1808 ve 1809 numaralı sicil defterleri kullanılmıştır. Bu kayıtlarda o yıllarda Tirebolu’nun köyleri arasında yer alan bugün Ulucra’ya bağlı Tohumluk, Görele’ye bağlı Boğalı, Yağlıkuyumcu, Şalaklı köylerinin bugün birer ilçe statüsünde olan Espiye,Yağlıdere,Doğankent ve Güce kazalarının nikah kayıtları da yer almaktadır.”