Obama: Türkiye dost ülke, Başbakan Erdoğan arkadaşım

Obama: Türkiye dost ülke, Başbakan Erdoğan arkadaşım
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Beyaz saray'a gelişinde Erdoğan, ABD Protokol Şefi Capricia Penawac Marshall tarafından karşılandıktan sonra önce Roosevelt Salonu'ndaki Beyaz Saray Özel Defteri'ni imzaladı, ardından Obama ile görüştü. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada ABD Başkanı Barack Obama, "İran ile nükleer krizi aşma konusunda Türkiye önemli rol oynayabilir. ABD ve Türkiye teröre karşı ortak tavrını sürdürecek. ABD'de yerleşik Türk camiası sayesinde de çok iyi ilişkilerimiz var. Türkiye'nin de G-20 üyesi olması münasebetiyle de çok mali konularda birlikte olma fırsatı bulduk. Türkiye'nin laik, demokratik ve hukukun üstünlüğüne inanan ve beraberinde çoğunluğu Müslüman bir ülke olması nedeniyle dünya barışına da büyük katkısı olacağına inanıyorum. Buradaki konuşmalarımız sırasında hem ABD'nin hem Türkiye'nin önem verdiği konuları görüşme fırsatı bulduk. Afganistan'a istikrarın getirilmesi konusunda gerek Türk halkına gerekse Başbakan Erdoğan'a teşekkürlerimi ilettim. Hafta sonu yapılan seçimlerden sonra Irak'ta yapılanları da gündeme getirdik. Bölgesel barışı ele alırken İran'ın nükleer kapasitesini de ele aldık. Türkiye'nin bölgedeki varlığı bizim için bir güvencedir. Türkiye'nin NATO müttefiki olarak oradaki rolünün güçlendirilmesi ve yapabilecekleri üzerine de konuştuk. Sayın Başbakan'a Türk-Ermeni ilişkilerinde de attığı emin adımlardan dolayı da teşekkür ettim. Bu yolda ilerlemesi için kendisini cesaretlendirmeye çalıştım. Terörist faaliyetlerine karşı savaşma anlamında dünyanın neresinde olursa olsun birlikteliğimizi vurguladık. Türk halkına son saldırıda verdikleri şehitler yüzünden başsağlığı dileklerimi de ilettim. Son olarak da Başbakan'ın gösterdiği başarılardan dolayı kendisini tebrik ettim. Türkiye'de Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması durumunda kendisine vereceğimiz destekten söz ettim. Özetle Türkiye'yi ABD ile arasındaki bağların kuvvetleneceğine inanıyorum. Bu sadece NATO bağlamında olmayacak, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesiyle de olacak. Daha önce Sayın Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile dile getirdiğim gibi, stratejik bir grup oluşturulmasını istiyoruz. ABD ile Türkiye arasında ticaret konusunda alınacak çok yollar olduğuna inanıyorum. Türkiye çok büyük bir ülke ve çevresindeki ülkeleri de etkileyen bir ülke. Türkiye için dost bir ülke, Sayın Erdoğan için de arkadaşım demekten mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

erdogan-obama-gorusmesi.jpg