Öğretmenlik Mesleğinin Cazibesi Azalıyor

Öğretmenlik Mesleğinin Cazibesi Azalıyor
Eğitim-Bir-Sen Rize Şubesi Başkanı Seyfettin Afacanlar, öğretmenlerin, eğitime ilişkin en temel konularda bile karar verme yetkisinin olmadığını savundu.

Eğitim-Bir-Sen Rize Şubesi Başkanı Seyfettin Afacanlar, ihtiyaç fazlası öğretmen yetiştiren, fiziksel koşulları yetersiz eğitim fakültelerinin kalite sorunu öğretmenlik mesleğinin tartışılmasına neden olmakta ve ihtiyaç fazlası öğretmen yetiştirme nedeniyle eğitim fakültesi mezunu öğretmen adaylarının önemli bir kısmı atanamadığından ataması yapılmayan öğretmen adaylarının çokluğu dolayısıyla öğretmenlik mesleğinin cazibesini yitirdiğini kaydetti.

Afacanlar, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de öğretmenlerin ciddi anlamda demoralize olduklarını, umutsuzluğa kapıldıklarını ve cesaretlerinin kırıldığın görüldüğünü ileri sürdü.

Öğretmenlerin motivasyonunun gittikçe kırılganlaştığını ve azaldığına dikkati çeken Afacanlar, şöyle devam etti: ''Öğretmenler, kendilerini eğitim reformu çalışmalarının öznesi değil nesnesi olarak görmektedir. Bu durum değişmeli eğitim sistemindeki sorun alanları ve muhtemel reformlar, öğretmenlerin rehberliğinde belirlenmelidir. Öğretmenlerden daha az zamanda daha çok iş yapmaları bekleniyor. Eğitim reformları dolayısıyla öğretmenler, ders dışında daha çok süre çalışmak zorunda kalıyorlar. İhtiyaç fazlası öğretmen yetiştiren, fiziksel koşulları yetersiz eğitim fakültelerinin kalite sorunu öğretmenlik mesleğinin tartışılmasına neden olmaktadır. İhtiyaç fazlası öğretmen yetiştirme nedeniyle eğitim fakültesi mezunu öğretmen adaylarının önemli bir kısmı atanamamaktadır. Özellikle son beş yılda ataması yapılmayan öğretmen adayları sorunu kamuoyunda geniş yer bulmaktadır. Bu hususlar son yıllarda öğretmenlik mesleğinin cazibesini yitirmesine neden olmaktadır.''