Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesi

Okul Çağındaki Çocukların Beslenmesi
Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, çocukların büyümesinin standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için...

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, çocukların büyümesinin standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli miktarda olması gerektiğini belirtti.

Dr. Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, çocuğun kişiliği ve beslenme alışkanlığının özellikle okul çağlarında şekillendiğini, yetişkinlik çağındaki davranışları üzerinde etkili olacak alışkanlıkların edinilmesinin de bu yıllara dayandığını vurguladı.

Okul içinde sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamın teşvik edilmesi amacıyla yapılan uygulama ve faaliyetlerin çocuk ve gençlerin sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazanmalarında temel rol oynadığını dile getiren Dr. Tepe, hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul çocuklarının pek çok besin ögesine olan ihtiyacının, hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazla olduğunu ifade etti.

mustafa-tepe-rize-il-saglik-muduru.jpg

Bu dönemde çocukların doğru beslenme alışkanlıkları kazanmaları ile yeterli ve dengeli beslenmelerinin oldukça önemli olduğuna işaret eden Dr. Tepe, şunları kaydetti: ''Okul döneminde çocuklar, yavaş ancak sürekli büyürler. Büyümenin standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için enerji ve besin ögelerinin yeterli ve dengeli miktarda olması gereklidir. Büyüme ve gelişmenin önemli olduğu bu dönemde başta enerji, protein, kalsiyum, demir ve B grubu vitaminler olmak üzere tüm besin ögeleri gereksinimleri artmaktadır. Ancak bu artan gereksinimlerin doğru besin tercihleri ile sağlanması önem kazanmaktadır. Kantinlerin sağladığı yiyecekler, çocukların bu gereksinimlerini karşılaması için neredeyse evlerin sağladığı yiyecekler kadar önemli olmuştur.''

Ailelerin, çocuklarına verdikleri harçlıkları nasıl harcadıklarını yakından takip etmeleri gerektiğini bildiren Dr. Tepe, ''Onları kendilerine cazip, ancak zararlı olan, enerji yoğunluğu yüksek, besin değeri düşük olan gazlı içecekler, kızartma, cips gibi yiyeceklerin tüketilmemesi konusunda eğitmelidirler. Okul kantinleri artık bu gıdaları satmayacaktır. Sadece okul kantinleri değil, okul çevresindeki esnafın da bu konuda duyarlı olması gerekir. Nasıl kendi çocuklarının sağlığı için bu gıdaların tüketilmemesini istiyorlarsa, başka çocuklara da satış yapmamalıdırlar. Okula yeni başlayan çocuklarımızın beslenme alışkanlıklarının doğru şekillenmesi ve sürdürülmesi için tüm anne ve babaların konuya önem vermeleri gerekmektedir'' ifadelerini kullandı.