"Olaylardan herkes ders çıkarmalı"

"Olaylardan herkes ders çıkarmalı"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm yurda yayılan olaylardan herkesin ders çıkarması gerektiğini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm yurda yayılan olaylardan herkesin ders çıkarması gerektiğini belirterek, “Bu tabloyu siyasetçilerin çok iyi okuması lazım ve dersler çıkartılması lazım” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin farklı bir süreçten geçtiğini söyledi. Türkiye’de görüşü, inancı ne olursa olsun bütün yurttaşların ortak bir hedefinin olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, herkesin hedefinin huzur ve barış içinde yaşamak olduğunu vurguladı. Herkesin sorumluluğunun olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, sokakta yürüyen vatandaştan, ülkeyi yöneten siyasilere kadar herkesin sorumluluklarının olduğunu kaydetti. Sorumlulukların bilinmesi durumunda bilinçli yurttaş olunacağının altını çizen Kılıçdaroğlu, “Bilinçli yurttaş olacağız ki sorumlulukların farkında olalım. Bu nedenle herkesin sorumluluğu var. Kendimize karşı, ailemize karşı, çocuklarımıza karşı, komşularımıza karşı, ülkemize karşı, kentimize karşı sorumluluklarımız var. Bazen hiç bilmediğimiz, duymadığımız, gezmediğimiz alanlarda oluşan dramlara karşıda onları televizyondan izlerken üzülürüz. O üzülmede aslında bizim sorumluluk duygumuzun vicdanımızdaki etkisidir” diye konuştu.

“İSTANBULLULAR TAKSİM’E SAHİP ÇIKTI”

İnsanların çevreye ve doğaya karşı da sorumluluklarının olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Çocuklarımıza nasıl bir Türkiye barakacağız. Baskıcı bir Türkiye mi, özgürlüğün kol gezdiği Türkiye mi?” diye sordu.

Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylara değinen Kılıçdaroğlu, Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olayları tüm Türkiye’nin takip ettiğini dile getirdi. Olayların başlangıcını anlatan Kılıçdaroğlu, “Taksim göbeğinde bir avuç içi kadar kalmış olan yeşil alan. Buraya yapı yapacağız diyorlar. Adı ne olursa olsun. İster Topçu Kışlası, ister AVM, ister Kültür Merkezi, ister Kütüphane. Ne olursa olsun. Doğa karşı sorumluluğumuz varsa bunun görevini yerine getirmek durumundayız. İstanbul’u ne yapıyor, diyor ki ‘buradaki ağaçlara ben sahip çıkmak istiyorum, doğaya sahip çıkmak istiyorum’ diyor. Buna herkesin saygı duyması gerekiyor. 76 yaşında bir kadın, başı örtülü bir kadın. Gelmiş eylemcilere destek veriyor. Sadece burada ‘gelip oturacağım yer bu ağaçların altı. Buda giderse ben nereye oturacağım’ diyor. O da bir sorumluluk üstleniyor. Neden torunları yaşındaki çocuklara gelip destek veriyor” diye konuştu.

“BU TOPLUM HAKSIZLIĞA TAHAMMÜL EDEMİYOR”

Vatandaşın sorumluluk bilincinin geliştiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“O gençler oradalar. Ellerinde silah mı var, bomba mı var. Hayır. Ellerinde kitap var, şarkı söylüyorlar, türkü söylüyorlar, halaylar çekiyorlar ve birde çadır kurmuşlar. Orada yatıyorlar ve ağaçları bekliyorlar. Güzel. İş makineleri ile kazı başlayınca itiraz ediyorlar ve engelliyorlar. Sonra 29 Mayıs’ı 30 Mayıs’a bağlayan gece sabaha karşı saat 05.00’de polislerle baskın düzenliyorlar. Siz bir düşman ülkesine mi giriyorsunuz. Gencecik çocuklar, bizim çocuklarımız ve bu ülkenin çocukları onlar. En haklı eylemlerini yapıyorlar. Araç geçmiyor ve trafiği kapatmıyorlar. Ağaçların altına çadır kurmuşlar nöbet tutuyorlar. Ne için doğayı korumak için. Sizin sabahın 5’inde yüzlerde polisle baskın düzenliyorsunuz. Biber gazları, coplar, her şey var. Ertesi gün aynı eylem bir kez daha oluyor ve toplumun vicdanı kanıyor ve toplum Taksim’e akıyor. Neden bu toplumun bir vicdanı var, bu toplum haksızlığa tahammül edemiyor. Bu toplum kendi çocuklarına sahip çıkıyor. Bu toplum bir tek ağaç bile olsa o ağaca sahip çıkmak istiyor.”

“ORANTISIZ GÜÇ KULLANILMIŞTIR”

Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan olaylar sırasında polisin sert müdahalesini de eleştiren Kılıçdaroğlu, ağır müdahalelerin olmaması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Orantısız güç kullanılmıştır. O çocuklar için yapılan doğru bir şey değildir. Hatta bir çocuğun elinde kitap var polisle konuşurken, onu okuyor. Ne olacak bu çocukların eyleminden size ne zararı var” dedi.

Demokrasiyle yönetilen bir ülkede hükümetlere tepki göstermenin son derece doğal olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, bütün demokrasilerde bunların yer aldığını kaydetti. Olağan üstü bir durumun olmadığını, olağan üstü duruma taşıyanların hükümetin yaptığı uygulamalar olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, polisin sert müdahalesinin ardından insanların dalga dalga bütün Türkiye’ye yayıldığını belirtti.

“BU TABLOYU SİYASETÇİLERİN ÇOK İYİ OKUYARAK DERSLER ÇIKARMASI LAZIM”

Yaşanan olaylardan herkesin ders çıkarması gerektiğini vurgulayarak, olayların başlamasının ardında Taksim’e gittiğini ve gördüğü manzara karşısında duyduğu şaşkınlığı anlattı. Yüzlerce miting yaptığı ve bu kadar genci hiçbir arada görmediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Her inançtan, her kimlikten, her partiden insanlar vardı orada. Bu tabloyu siyasetçilerin çok iyi okuması lazım ve dersler çıkartılması lazım. Bizde CHP olarak ders çıkarmak durumundayız. Gençlerin tepkilerini dikkatle dinlemek durumdayız” diye konuştu.

"MEDYA SINIFTA KALDI"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının bir bölümünde ise medyayı da eleştirdi. Medyanın son olaylarda sınıfta kaldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, sahada çalışan medya çalışanlarına ise tepki gösterilmemesi, saygı duyulması konusunda partililerini uyardı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Son olaylar bizi dünyaya rezil etti. Türkiye Cumhuriyeti'ni rezil etmeye kimin ne hakkı var? Gençler demokrasi istiyor, özgürlük istiyor; vereceksiniz efendim. Demokrasiyi ve özgürlüğü vereceksiniz. Özgürlüğün temel aksı vardır, ana omurgası vardır, o omurganın adı medyadır. Medyanın özgürlüğü yoksa toplumun özgürlüğünü elinden almış olursunuz. Ve son olaylarda üzgünüm medya sınıfta kaldı. Olayları Türkiye Cumhuriyeti'nin yurttaşları ya bir iki televizyon kanalından ya da yurt dışındaki televizyon kanallarından öğrendi. Neden arkadaşlar? Az önce söyledim; bir ülkenin başbakanı özgürlük alanlarını genişletmek zorundadır. Onun yolu medyadan geçer. Medyayı kısıtlamışsanız, yayın yapma diye uyarmışsanız, sopayı göstermişseniz toplum başka yerlerden bilgi alır. Ve toplum kendi medyasını yaratır, onun adı da sosyal medyadır.

Bu arada bir konuya dikkatinizi çekmek isterim. Medyayı eleştirmek ayrı, medya çalışanlarını eleştirmek ayrı. Medya çalışanlarının tamamına saygı duyacağız. Düşüncesi ne olursa olsun. Bir medya çalışanının hangi koşullarda görev yaptığını sizler de biliyorsunuz, ben de biliyorum. Kameraman gece uyurken kamerası gece yatağının başucundadır. Muhabir, her an telefon gelir falan yerde olay oldu, oraya gider. Onların yazı yok, kışı yok, gecesi yok, gündüzü yok, yağmuru yok, sıcağı yok. Nerede haber varsa haberciler oradadır. O nedenle habercilerin tümüne ama tümüne hepinizin saygı göstermesi gerekir. Televizyon ekranları 3 maymunları oynadılar, görmediler, duymadılar, konuşmadılar, halkın tepkisini aldılar. Bu gayet doğaldır, tepkiden korkmamak lazım. Tepki kişileri ve kurumları uyarmanın yoludur demokrasilerde... Herkesin aklını başına alması lazım, herkesin yeniden düşünmesi lazım."

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN TWİTTER İLE İLGİLİ SÖZLERİ

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın "Twitter diye bir bela var. Sosyal medya toplumların belasıdır" şeklindeki sözlerine de tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Bir ülkenin Başbakanı, demokrasi mücadelesi verdiğini söyleyen birisi, özgürlük mücadelesi verdiğini söyleyen birisi böyle bir cümleyi kullanamaz. Hakkı da yoktur, yetkisi de yoktur. Kısıtlama getiriyorsunuz, olmaz. Kısıtlama getirmek olmaz. Özgürlük alanı genişledikçe toplum rahatlar. Toplumun rahatlamasını mı istiyorsunuz. Baskı kurarsanız, enerjiyi biriktirirsiniz. Patlayan enerjinin ne sonuçlar vereceğini kimse düşünemez. Ama özgürlük alanında enerjiyi insanlar rahatlıkla boşaltabilir. Taksim meydanına çıktığımda yüzbinler vardı orada, bir kişinin bile burnu kanamadı. Her gruptan, her inançtan, her siyasal inançtan insanlar vardı ama herkes bir mesaj verdi. Sloganlar da farklıydı ama herkes birbirine saygı duydu. İşte yeni Türkiye bu, Türkiye'nin istediği bu. Demokrasi ve özgürlük istiyor Taksim Meydanı" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "İletişim teknolojilerinin eriştiği güç karşısında hiçbir kapalı rejimin uzun vadede ayakta kalması mümkün değildir" şeklindeki sözünü de hatırlatan Kılıçdaroğlu, "'Bu iletişim çağında Twitter, sosyal medya beladır deyip özgürlük alanını genişletirsen hiçbir sorun olmaz. Ama kapalı ortam oluşturmaya çalışırsan bugünkü teknolojik ortamda hiçbir kapalı rejim ayakta kalamaz. Ve giderler. Ve gidecekler" şeklinde konuştu.

"YÜZDE 50'Yİ EVDE ZOR TUTUYORUZ" SÖZÜNE CEVAP

Kılıçdaroğlu, ülkeyi yöneten Başbakan'ların ayrımcı bir dil kullanmaması gerektiğini söyleyerek, ayrımcı bir dilin kavgalara ve ayrımcılığa yol açacağını belirtti. Başbakan Erdoğan'ın "Yüzde 50'yi evde zor tutuyoruz" şeklindeki sözlerine de cevap veren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Hala diyor 'yüzde 50 var' diyor 'bizim zorla evlerinde tuttuğumuz en az yüzde 50'si var' diyor. Bir Başbakan, sorumlu bir Başbakan, insanını seven bir Başbakan, çevresini, doğayı seven bir Başbakan, insana saygı duyan bir Başbakan toplumu aldığı oy oranı itibariyle bölmez, eleştirmez. AK Parti'ye oy veren yüzde 49'luk yurttaş bizim yurttaşımızdır. Biz onları da seviyoruz, onların da bizim başımızın üstünde yeri var. Onlar bu ülkenin onurlu insanları, elbette ki herkesin siyasi görüşü olur. Herkes şu veya bu gerekçeyle bir partiye oy verebilir. Ayrıştırmak değil, bölmek değil, birleştirmek gerekir. Ne demek 'yüzde 50'yi zorla evde tutuyoruz'? 'Yani talimat verirsem meydanlara çıkacaklar ve Türkiye bir savaş alanına dönecek'. Yakışır mı bu?"

"'AYYAŞ', 'ÇAPULCU' LAFLARINI KİMSE KULLANAMAZ"

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın 'ayyaş', 'çapulcu' gibi ifadelerine de tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hiçbir siyasetçi, toplumu aşağılayacak irrite edecek laflar kullanamaz. Demokrasilerde bunun yeri yoktur. 'Ayyaş', 'çapulcu' bu lafları kimse kullanamaz. Bu ülkenin her bireyi onurlu bir vatandaştır. Her bireyine saygı göstermek zorundayız. Kimliği ne olursa olsun, eğitim düzeyi ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun, rengi ne olursa olsun bu ülkede yaşıyorsa benim kardeşimdir, benim başımın üzerinde yeri vardır. Ona her zaman saygı duyacağım ben. Ve şu ifade, kabul edilebilir bir ifade değildir. Bir ülkenin başbakanın ağzından böyle bir cümle çıkamaz; 'hangi ana baba kızının birinin kucağına oturmasını ister? Eminim, adım gibi eminim çocuk sahibi olan bütün annelerin saçları diken diken olmuştur. Siz bu ifadeyi nasıl kullanırsınız? Hangi gerekçeyle kullanırsınız, böyle bir anlayış olabilir mi değerli arkadaşlar? Nasıl bir Başbakansın, nasıl bir hınçtır bu. O nedenle söylüyorum, bir ülkede vatandaşın seçimle görev verdiği Başbakanlık koltuğuna oturttuğu birisinin topluma saygı duyması lazım, insana saygı duyması lazım."

Kendisine Rize'de yumurta atan bir vatandaşa yönelik açılan kamu davasında vatandaştan şikayetçi olmadığını hatta kendisini aradığını anlatan Kılıçdaroğlu, AK Parti'ye oy veren kadınlara da seslenerek, "AK Parti'ye oy veren bütün kadın kardeşlerime sesleniyorum. Sayın Başbakanın az önce utanarak, biraz da sıkılarak okuduğum o cümle dolayısıyla içinize sinmiyorsa sandıkta ders vermek her şeyden önce sizin görevinizdir" dedi.

"ÇAĞDAŞ TÜRKİYE'NİN İMAJINI BOZUYOR"

Kılıçdaroğlu, çıkan olaylar sırasında polisin orantısız güç kullandığı iddialarına da değindi. Orantısız güç kullanıldığını Başbakan Erdoğan'ın da kabul ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Orantısız güç kullanıldı diye eğer Başbakan soruşturma açtıysa bir sorun yok, açmadıysa görevini ihmal ediyor demektir" dedi.

Vatandaşlara kibar davranılması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bizim vatandaşımız bıçak kemiğe dayanmadan sesini kolay kolay çıkarmaz. Geldiğimiz noktada onun yaşam biçimine müdahale ediliyor" dedi. Polisin orantısız güç kullanmak gibi bir görevi olmadığını, orantısız güç kullanan polislerin soruşturulması gerektiğine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, polislerin de aldıkları emirden dolayı böyle davrandıklarına dikkat çekti. Polisin de, sokaktaki vatandaşın da bu ülkenin insanı olduğunu, bu iki kesimin karşı karşıya getirilmesi durumunda bu işin sonunun felaket olacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Uyarmak bizim görevimizdir" dedi.

Kılıçdaroğlu ayrıca İstanbul Taksim Meydanı'ndaki Gezi Parkı için yargının durdurma kararı vermesini de değerlendirdi. Yargı kararına rağmen Başbakan Erdoğan'ın "Ne yaparsanız yapın, orası için karar verdik, yapacağız" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Şimdi ben merak ediyorum, gerçekten merak ediyorum. Bunu söyleyen kişi kendisini Başbakan olarak mı tanımlıyor, yoksa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak mı tanımlıyor? Kim bu? Bir yere bina yapılacaksa, neye karar verilecekse İstanbul haklının seçtiği bir belediye başkanı, belediye meclis üyeleri var onlar karar verirler. Başbakan neden can havliyle 'biz buna karar verdik' diyor? Bırakın bunu söyleyecek kişi Sayın Kadir Topbaş'tır. Gayet makul açıklamaları var, 'halkı anlayamadık' diyor, 'veya kendimizi iyi anlatamadık' diyor. Ama siz burnunuzda öfke herkese racon kesiyorsunuz. Bu doğru değil arkadaşlar, çağdaş Türkiye'nin imajını bozuyor bu" şeklinde konuştu.

"HALK NE İSTİYORSA, ARKASINDAYIZ"

Kılıçdaroğlu konuşmasının bir bölümünde ise protestolar sırasında çıkan olaylara da değindi. Olaylar nedeniyle 3.3 milyar liralık ekonomide bir kayıp olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Yazık, günah değil mi bu memlekete? Kaybeden insanlar bizim insanlarımız değil mi? Neden böyle bir tabloya izin verdiniz, neden böyle bir tabloyu yarattınız siz? Dünyanın bütün ülkelerinde bu tür olaylar oluyorsa onun sorumlusu siyasal iktidarlardır. Demokrasilerde kural budur" dedi.

CHP'yi suçlamanın artık kabak tadı verdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP'nin ülkesini, insanını, gencini, yaşlısını sevdiğini ve demokrasi istediğini kaydetti. "Halk neyi istiyorsa emin olun doğruyu istiyor, biz de onun arkasındayız" diyen Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

"Kadın ne kadar doğum yapacak, doğumu nasıl yapacak, ne kadar çocuk sahibi olacak... Yahu arkadaşlar sizin başka işiniz yok mu, yok mu Allah aşkına? Gençler parkta nasıl oturacak, ee nasıl oturursa otursun kardeşim. Senin ne derdin var? Niye toplumun yaşam biçimine, yaşam tarzına müdahale ediyorsun. Bu gençler niye ayakta, hiç kendine sordun mu acaba? Bu gençler farklı gençler, kendi yaşam tarzlarına müdahale edilmesini istemiyorlar. Sen de, ben de, hepimiz de o gençlere saygı duymak zorundayız. Onlar bizim geleceğimiz. Gençler geleceğimiz, gençler güvencemiz. Gençlerle onur duymamız gerekiyor. Onları suçlamak, biber gazıyla onları şu veya bu şekilde meydanlardan söküp atmak hiçbir şey kazandırmaz bu topluma. Gençleri kucaklamalıyız. Onların taleplerini dinlemeliyiz, onları yüreklendirmeliyiz. Onlar eylem yapıyorsa emin olun ülkenin güvencesi için yapıyorlardır."

"ÇUBUK KRAKER Mİ YEDİRMEZSİN?"

Kılıçdaroğlu konuşmasının son bölümünde ise Başbakan Erdoğan'ın Siyasi Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın sözlerine dikkat çekti. Yalçın Akdoğan'ın Başbakan Erdoğan için "Yedirmeyiz" dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Başbakan'ın danışmanlarına sesleniyorum. Onu uyarma göreviniz var sizin. 'Ben Başbakanı yedirmem' demek basit bir laftır, sıradan bir laftır. Çubuk kraker mi yedirmezsin sen? Yanlış yapabilir bir insan, hepimiz insanız, hepimizin hataları olabilir. Hataları da anlayışla karşılayacağız ama hatadan dönme gibi bir erdem insan için; varsa hatan döneceksin. Yeri geldiğinde özür dileyeceksiniz. Halktan özür dilemek erdemdir. Kimden özür dileyeceksiniz, insanlardan, halktan. O halka gidiyorsunuz, 'bana oy ver' diyorsunuz. O sizi yüceltiyor, Başbakanlık koltuğuna oturtuyor sizi. Ve siz bir hata yaptığınızda dönüp ondan özür dileyeceksiniz. Ona 'çapulcu' deme hakkını hiç kimse size vermez.

CHP olarak, hepimize düşen bir görev var. Milletvekillerine, il başkanlarına, ilçe başkanlarına, parti meclisi üyelerine, herkese düşen bir görev var. Bu tablodan hepimiz ders çıkarmalıyız ve bu tabloyu hepimiz çok iyi okumalıyız. Ve hepimiz gençleri çok iyi anlamalıyız. Gençler Türkiye'ye ve Türk siyasetine ders verdiler.

İnanmayacaksınız ama küçük bir ayrıntı vereceğim biraz belki tebessüm edersiniz. Sayın Başbakan yaptığı basın toplantısında şöyle bir cümle kullandı; 'Türkiye parlamenter sistemin tıkır tıkır işlediği bir rejimdir'. Ben merak ediyorum, madem ki parlamenter sistem tıkır tıkır işliyor bu 'Başkanlık' hayali nereden geliyor böyle?"