Ovit Tüneli İnşaatında Şantiye Çalışmaları Sürüyor

Ovit Tüneli İnşaatında Şantiye Çalışmaları Sürüyor
Rize'nin 132 yıllık rüyasını sonlandıracak Dünyanın en uzun 2. çift tüplü tüneli olacak olan 14 bin 700 metre uzunluğundaki Ovit Tüneli için çalışmalar devam ediyor.

Bölge için sosyal ekonomik yönden önemli bir yatırım olan Ovit Tüneli 132 yıl önce planlanmış bir yatırım. Karadeniz’e Doğu Anadolu’ya bağlayan en kısa karayolu olan Rize-Erzurum karayolunda kış mevsiminde ulaşım ağır kış şartları nedeniyle yapılamıyor. 2 bin 640 metre rakımda bulunan Ovit Dağı’nda aşırı kar dolayısıyla yılda ortalama 6 ay olmak üzere Kasım-Nisan ayları arasında yol ulaşıma kapalı kalıyor.

Ovit Dağı’nda 18 Kasım 2009 ve 12 Nisan 2010 yıllarında birçok aracın içindeki yolcularla birlikte mahsur kaldığı çığ olayları tünel yapımını hızlandırırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla geçtiğimiz Mayıs ayında temeli atılan tünelin Kasım-2015 yılında tamamlanması planlanıyor. Türkiye’de ilk kez kullanılacak olan tam otomatik Tünel Delme Makinesi’nin yurtdışından getirilmesi bekleniyor.

ovit-tuneliinsaatinda-calismalar-suruyor-1.jpg

Bu yol kapsamında İspir-Erzurum arasındaki mevcut üzerinde 7 bin 200 metre uzunluğundaki Kırık Tüneli de tamamlandığında 259 km olan Rize-Erzurum karayolu 195 km’ye düşecek. Ulaşımda yaklaşık 2 saatlik bir süre kısalması olacak. Erzurum’dan sonra yapılacak bağlantı yolları ile bu yol Diyarbakır-Mardin yoluna bağlanacak. Ovit Tüneli sayesinde Rize-Erzurum yolu 12 ay ulaşıma açık kalacak.

İhale şartnamesinde 14 bin 700 metre uzunluğundaki tünel bin 300 günde tamamlanması planlanıyor.

ovit-tuneliinsaatinda-calismalar-suruyor-2.jpg