Ovit'e Tünel Olmaz-mış!...

Ovit'e Tünel Olmaz-mış!...
Adalet eski Bakanı ve Gümüşhane eski Milletvekili M. Oltan Sungurlu, Erzurum ile Rize arasındaki mesafeyi yaklaşık 120 km azaltarak 1,5 saate indirecek Ovit Tüneli Projesi’ne karşı çıktı ve “Ovit’e tünel olmaz” dedi

Yüzyılı aşkın bir süredir sürekli gündemde tutulan ve adeta Doğu Karadeniz Bölgesi’nin hayali haline gelen Rize-Erzurum yolu üzerindeki Ovit Geçidi için, son yıllarda yapımı gündeme gelen ve çeşitli toplantı ve çalışmalarda verimliliği değerlendirilen Ovit Tünelleri, yine ‘lobicilik’ faaliyetlerine takıldı. 

Doğu Karadeniz’in Doğu ve Güneydoğu ile İç Anadolu Bölgelerine açılmasının en önemli ve en rantabl geçişi olarak değerlendirilerek, stratejik bir önemle değerlendirilen Ovit Tünelleri için yapılan bütün çalışmaların bugüne kadar neden yaşama geçirilmediği, Gümüşhaneli eski bakan Oltan Sungurlu'nun Trabzon'da yaptığı adeta tarihi(!) itirafla ortaya çıktı. Sungurlu, bütün bilimsel veriler ve kamuoyundaki tartışmalarda Zigana’dan daha verimli olacağı ortaya konan Ovit Tünelleri için, “Ovit'e tünel olmaz, tek alternatif Zigana!” şeklinde bir açıklama yaparak, bölgedeki lobicilik faaliyetlerini bir anlamda ortaya koydu.

Rizeli işadamı Talip Kahraman’ın, Ovit’e yapılacak tünelin masraflarını yüzde 50’sinden fazlasını taahhüt etmesine karşın, Rizeli siyasetçilerin duyarsız kalması, yapılan açıklamalarda Ovit Tünelleri ile ilgili ihale sürecinin başlatıldığı ifade edilmesine karşın, kamuoyunun net bir şekilde bilgilendirilmemesi tepkilere neden oluyor.

Adalet eski Bakanı ve Gümüşhane eski Milletvekili M. Oltan Sungurlu, yaptığı açıklamada Trabzon’un Akdeniz’e bağlanmasını savunarak; Sungurlu, Erzurum ile Rize arasındaki mesafeyi yaklaşık 120 km azaltarak 1,5 saate indirecek Ovit Tüneli Projesi’ne karşı çıktı ve “Ovit’e tünel olmaz” dedi.

Sungurlu’nun bu açıklamasına ise ne Rize’den ve de ne Rizeli siyasetçi ve bürokratlardan herhangi bir tepki gelmemesi dikkat çekerken; Ovit Dağı’nda kar yağışının Zigana Dağı ile ölçülemeyecek kadar yüksek olduğunu anlatan Sungurlu, "Ovit Dağı’na gittim ve incelemelerde bulundum. Ovit’in bir sürü dezavantajı var. Ovit 2 bin 600 rakımdır. Biz Zigana tünelinde 2 bin rakımdan aşağı düşmenin peşindeyiz. Ovit’te şartlar müsait olsaydı çoktan Trabzon devre dışı kalırdı. Ovit’te İspir’den doğru çıkış düz bir çıkıştır. Tünel yapılabilmesi için dik çıkış dik giriş olması lazımdır. Ovit’te İkizdere tarafı diktir ama İspir tarafı dümdüzdür. Rampa olduğu belli olmayan bir çıkışla çıkar. Kabul etmek lazım ki Rizeli politikacılar Ovit’i ön plana geçirmek için çok çalıştılar. Mesut Yılmaz da şimdiki Başbakan da bunun için gayret sarf ediyor. Ama şunu söylemek gerekir ki şartlar müsait değil. Zigana’nın tarih boyunca geçit oluşu tesadüf değildir" dedi. 

Yeni teknolojilerin tünel yapımını kolaylaştırdığını söyleyen Sungurlu, "Artık Maçka’dan girip Torul’dan çıkacak bir tünelle Trabzon Akdeniz’e bağlanmalıdır. Bu yolda hangi trafik var ki biz bunu yapalım, denebilir. Ancak böyle bir yol olursa Gürcistan’dan Ukrayna’dan Akdeniz’e gidecek nakliyat Trabzon Limanı üzerinden Akdeniz’e aktarılır. Meseleye bu noktadan bakmak lazım. Bizim mevcut yollarımız ve tünellerimiz mevcut ihtiyacın üzerindedir. Ama yolları genişletmek suretiyle Trabzon Limanı’nı daha çalışabilir hale getirebilir miyiz ona bakmak lazım. Zigana Dağı’ndaki tüneli artık yetersiz buluyorum. O gün Karayollarına tüneli yaptırırken karşımıza çıkıyorlardı. Bugün teknoloji çok gelişti. Bence Trabzonlular Kop Tüneli’ni de düşünsünler. Kop tüneli 9 km’dir. İhaleye de hazır şekildedir. Genel maliyet olarak ucuza yapılabilir. 9 km’lik tünelle Kop Dağı’nı geçtiğinizde Karadeniz’in de trafiği değişir. Bütün Doğu Anadolu Erzurum’dan çıkan vasıta Bayburt Gümüşhane aracılığıyla Karadeniz’e iner. Kop tünelinin ikinci özelliği de geçen arabaların Bayburt ve Kelkit üzerinden Ankara ve İstanbul’a direkt ulaşmasıdır" ifadelerini kullandı.

Bilindiği gibi, Ovit Tünellerinin Rize ve Erzurum kamuoylarında gündeme gelmesi ve bu konuda çeşitli sivil toplum örgütlerinin çalışmalar başlatması, İşadamı Kahraman’ın bu yönde taahhütlerde bulunmasının ardından, Trabzon ve Gümüşhane’de bulunan bazı sivil toplum örgütleri, daha önce de Rize Valiliği görevinde bulunan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu’nun da girişimleri ile Ovit’e alternatif olarak Zigana’ya yeni bir tünel yapılması için proje çalışması başlatmıştı.