Ovit'te Söz Değil İcraat Zamanı

Ovit'te Söz Değil İcraat Zamanı
Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, yaptığı açıklamada, Ovit Tüneli'nin yapımı için söz söyleme zamanının dolduğunu belirterek zamanın icraat zamanı olduğunu bildirdi.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, yaptığı açıklamada, Ovit Tüneli'nin yapımı için 50 yıldır Rize'de konuşmalar yapıldığını ancak buna rağmen hiçbir çalışma yapılmadığını belirttiği açıklamasında Rize ve bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan Ovit Tüneli'nde artık söz değil icraat zamanının geldiğini ve  gelecek yıl sonlarında etüt çalışmalarını bitirebileceklerini kaydetti.

Ulaştırma Bakanlığınca 2023 yılına kadar bitecek projeler arasına alınan Rize - Erzurum Otoyolu Projesi kapsamında yapılması planlanan Ovit tüneli için Ovit Dağı'nda 6 ay önce başlayan sondaj ve etüt çalışmaları sürüyor.

Rize'nin 2600 rakımlı Ovit Dağı geçidi, kış mevsiminde kar yağışının durumuna göre kasım ile nisan veya mayıs aylarına kadar ulaşıma kapalı tutuluyor. Yolun 12 ay boyunca ulaşıma açık tutulabilmesi için yaklaşık 450 kilometrelik Rize-Erzurum karayolunun İkizdere-İspir arasının tünelle geçilmesi planlanıyor.

Ulaştırma Bakanlığınca 2023 yılına kadar bitecek projeler arasına alınan Rize-Erzurum Otoyolu Projesinin en önemli bölümünü Ovit Dağı tüneli oluşturuyor. Proje kapsamında devam eden İyidere-İkizdere otoyolu çalışmalarının da bu yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Rize ve bölge ekonomisine önemli kazanımlar sağlayacağı belirtilen otoyolun en önemli bölümü olan Ovit Dağı tüneli için Ovit Dağı'nda zemin etüdü, uzunluğu, giriş ve çıkış yerlerinin belirlenmesi ve yaklaşık maliyetinin hesaplanması amacıyla 6 ay kadar önce Ovit Dağı'nda toprak etüt ve sondaj çalışmaları başlatıldı. Çalışmaların gelecek yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

Rize-Erzurum Otoyoluyla Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birbirine bağlanması, böylece bölge illeri arasındaki ticari ve kültürel alışverişin canlandırılması hedefleniyor.

-VALİ HACIMÜFTÜOĞLU-

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, yaptığı açıklamada, Ovit tünelinin Rize'de belki de 50 yıldır konuşulan bir düşünce olduğunu, ancak bu kadar konuşulmasına rağmen uzun yıllar bu konuda hiçbir çalışma yapılmadığını, konunun sadece "sözde" kaldığını belirtti.

Bu durumun önemli bir eksiklik olduğunu söyleyen Hacımüftüoğlu, ''Ovit tüneli, en fazla önem verdiğim konulardan birisidir. Bu konuya verdiğim önem nedeniyle ilde göreve başladığım ilk günden bu yana konuyu gündemde tuttum ve nasıl bir çalışma yapılabileceğini araştırdım. Sonuçta da birkaç ay geçtikten sonra Ovit Dağı'nda etüt çalışmaları başladı'' dedi.

Ovit tünelinin Rize ve bölge ekonomisi için büyük önem taşıdığını, bu yüzden mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Hacımüftüoğlu, şunları söyledi: ''6 ay önce başlayan etüt çalışmaları devam ediyor. Toplam 2 yıl süresi olan bu çalışmaları öne çekmeyi ve 1,5 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Gelecek yıl sonlarında bitebilecek olan etüt çalışmaları sonucunda yaklaşık güzergah ve maliyetleri görebileceğiz. Son 1 yıl öncesine kadar hiçbir çalışma yapılmamış olan Ovit tüneli konusunda bu kadar hızlı yol alınması kolay bir iş değil. Bu, konuya verdiğimiz önem sayesinde oldu. Proje, verdiğimiz önem sayesinde Ulaştırma Bakanlığınca 2023 yılına kadar bitecek projeler arasına alındı. Bundan sonra da aynı şekilde çalışmalara devam edip tünelin, olabilecek en kısa zamanda ve en iyi şekilde yapılmasını sağlamaya çalışacağız.''