Paliç Meclis Üyelerine Bilgi Verdi

Paliç Meclis Üyelerine Bilgi Verdi
Ziraat Odası ve Kivi Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Rize İl Genel Meclisi toplantısında kivi üretimiyle ilgili meclis üyelerine bilgi verdi, Rize'nin tam anlamıyla bir tarım ili olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı Hakan Gültekin başkanlığında devam eden il genel meclisi kasım ayı toplantılarının 9. Birleşimine konuk olan Ziraat Odası ve Kivi Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Çay ve Kivi üretimiyle ilgili meclis genel kuruluna bilgi verdi.

Rize’nin tam anlamıyla bir tarım ili olduğunu belirten Paliç, 324 bin nüfusu olan ilin 125 bin nüfusu Ziraat Odasında ruhsatı olan kayıtlı üyesi olduğunu söyledi.

Çaykur Genel Müdürlüğü’nün aldığı kapasite artırımı kararının çok önemli olduğunu vurgulayan Paliç, her yıl 30 bin ton civarında çöp işlendiğini ve bunun çay sektörüne büyük zararlar verdiğini belirterek “Çaykur’un bu kararı çay ürünün günlük ve taze olarak işlenmesini sağlayacaktır. Ortalama Çaykur ile aynı kapasiteye sahip olan özel sektör, kapasitesini tam anlamıyla kullanabilse hem çöp çay işlenmesi hem de müstahsilin çay satma konusunda yaşadığı sıkıntıların ortadan kalkacağı kanaatindeyim. Ama özel sektörün ticari çıkarları bunu engelliyor” dedi.

nevzat-palic-il-genel-meclisi-toplantisinda-1.jpg

Havaların sıcak gitmesiyle birlikte 4. Sürgünün yetişmesine de değinen Paliç, bu durumun müstahsil açısından iyi olduğu kadar zararlı tarafının da olduğunu kaydederek şunları söyledi; Birçok özel sektör 4. Sürgün için devreye girdi. Ama 60 kuruştan çay almaya başladılar. Hatta bazı firmalar 60 kuruşun yanında alınan çayın yüzde 30’unu kuru çay olarak alma zorunluluğu getirdi. Özel sektörden yaklaşık 13 liraya aldığı kuru çayı piyasaya 6 liraya satıyor. Bu durum da 1,10 liraya çay alan firma ile 60 kuruşa çay alan firma ile olan rekabet gücünü ortadan kaldırıyor.

Paliç, konuşmasının devamında kivi üretimine değinerek, Rize’de üretilen kivinin üretim bakımından aslında Türkiye’de bir numarada olduğunu fakat kullanılan bütün arazilerin çay arazisi olarak kayıtlı olması Rize’yi üretim açısından ikinci veya üçüncü durumda gösterdiğini savundu. Rize’de üretilen kivinin kalite açısından bir sorunu olmadığını söyleyen Paliç, asıl sorunun bölgede depolama yerlerinin yeteri kadar olmadığı ve bu sorunun da kivinin fiyatını olumsuz etkilediğini belirtti.

Ayrıca Ziraat Odası olarak Rize’de 230 ayrı bölgeye 75 bin TL’lik likapa fidanı dağıttıklarını ifade eden Paliç, bunun yanında Bodur Ceviz, Altın Çilek ve Rize Mandalinası gibi birçok meyve fidanının da dağıtıldığını sözlerine ekledi.

il-genel-meclisi-toplantisi-1.jpg

Meclis Başkanı Hakan Gültekin ise yaptığı konuşmada, İl Genel Meclisi olarak il müdürlüklerinin ve sivil toplum kuruluşlarının hazırlayıp meclise sunduğu birçok Avrupa Birliği veya Doka projesine maddi anlamda eş finansman desteği verdiklerini, bu kapsamda da Ziraat Odası ve Kivi Birliğinin, Rize’ye katma değer sağlayacak veya kaybolma noktasına gelen ürünlerin yeniden yaygınlaştırılması çerçevesinde özellikle Avrupa Birliği projeleri kapsamında yapacakları çalışmalarda meclis olarak eş finansman desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Gültekin, zaman ayırıp meclis toplantısına katılan Ziraat Odası ve Kivi Birliği Başkanı Nevzat Paliç’e de teşekkür etti.