Pazar'da alternatif meyve üreticiliği

Pazar'da  alternatif meyve üreticiliği
Pazar ilçesinde alternatif meyve üreticiliği gelişiyor.

İlçe merkezindeki evinin balkonunda meyve ve sebze yetiştiren Nahit Ağırbaş ile Cumhuriyet Mahallesi'nde bir dönüm arazide likapa fidesi yetiştiren Şeref Kılıç, yörede çayın yanı sıra farklı ürünlerin de yetişebileceğini gösteriyor.

Balkonda sebze yetiştirmenin kendisi için bir hobi olduğunu belirten Nahit Ağırbaş, ''Toprağı işlemek gerekmiyor. Hazır topraklar zararlı yumurtaları, yabani ot tohumlarını barındırmıyor. Toprak saksıda daha çabuk ısındığı için bitkiler kolay büyüyor'' dedi. 

Saksıda yetişen sebze ve meyvelerin hasat zamanının daha kısa sürdüğünü ifade eden Ağırbaş, ''Gerektiği zaman saksıların yerini değiştirmek mümkün. Ayrıca sağlık açısından şifalı bitkiler sınıfına girdiği için evimin balkonunda ve terasında çarkıfelek, kudret narı, likapa (yaban mersini) ve güvey feneri meyveleri yetiştiriyorum'' diye konuştu.

Şeref Kılıç ise yaklaşık bir dönümlük arazisine 3 yıl önce diktiği likapa fidelerinin meyve vermeye başladığını söyledi.

Çaya bağımlı kalmadan yeni alternatif ürün olarak likapa yetiştiriliciliği yapmaya başladığını anlatan Kılıç, şöyle devam etti:  ''Alternatif ürünlerin içerisinde daha çok getirisi olacağı için likapa yetiştirmeyi tercih ettim. Bir dönüm arazi üzerine 194 fidan dikerek 3 yıl sonra ürün almaya başladım. Likapanın normal yetişme süresi 5 yıl olduğu için bu yıl sadece 80 kilogram ürün aldım. Elde ettiğim ürünün tamamını kilosu 10 liradan pazarladım. 2 yıl sonra bu bahçeden 1 tona yakın ürün alabileceğiz.''

Likapanın antioksidan özelliği taşıdığını belirten Kılıç, ''Likapanın kullanım alanı oldukça fazla. İlaç ve kimya sanayisinde aranan bir meyve. Ayrıca reçel ve meyve olarak da tüketilebiliyor. Raf ömrü 15 gün. Ancak uzun süre saklamak için şoklamak gerekir. Likapanın hasadı ise türüne göre haziran ayı ile ekim ayı arasında yapılıyor'' dedi.