Ramazan ayında bitki çaylarına dikkat

Ramazan ayında bitki çaylarına dikkat
Diyetisyen Derya Zümbülcan, Ramazan Ayı'nda oruç tutarken, tavsiye edilen bazı bitki çayları ve bitkisel ürünlerin, insan sağlığını ciddi ölçüde tehdit ettiğini ileri sürdü, "Bu durum halkımızı canı pahasına suistimal etmektir" dedi.

Diyetisyen Zümbülcan, oruç tutanların dikkat etmesi gereken hususları şöyle açıkladı:

"Ramazan ayında oruç tutmak sağlıklı bireyler için sağlığı kazanmak, bedeni temizlemek için vesiledir. Oruç tutarken 16-17 saati bulan uzun açlık ile birlikte vücudumuzda kan şeker dengesinde, mide-barsak sisteminde bir takım fizyolojik değişikliklerle karşılaşılmaktadır. Sağlıklı bireyler bu değişimlerden etkilenmezken ülser, kalp hastası veya şeker hastası olan bir bireylerin istenmeyen sonuçlardan kaçınmak için sağlık kontrolünden gerçek oruç tutmaları, beslenmelerine dikkat etmeleri ve bitkisel mucize diye sunulan tablet ve çaylardan uzak kalmaları gerekmektedir.

Hastalığı olan bireylerde oruç tutma dikkat edilmesi gereken bir konuyken ne yazık ki bazı internet sitelerinde funda yaprağı, bamya çiçeği tohumu, kudretnarı kapsülü, yeşilçay tableti ve daha birçok çeşit baharat bilinçsizce ülser, kalp hastası, şeker hastası bireylerin oruç tutabilmesini sağlayan mucize olarak gösterilmektedir.

Çeşitli yerlerde bireylere iştah baskılanarak oruçlarını daha kolay tutabilmeleri vaadiyle önerilen yeşilçay tabletleri aslında metabolizmayı hızlandırıcı etkilidir. Metabolizmanın hızlanması yenen besinlerin daha çabuk sindirilerek açlık hissinin oluşması demektir.

Ramazan ayında sıklıkla önerilen bir başka bitki funda yaprağıdır. Bu oldukça büyük ve tehlikeli bir yanlıştır. Çünkü funda yaprağı vücuttan su atmada etkili bir bitkidir. Oruç tutan birey zaten gün boyunca su tüketemezken bir de fayda umarak tüketen kişi funda yaprağı sayesinde vücudundaki suyu da kaybeder. Sıcak havalarla birlikte vücutta oluşan aşırı sıvı ve elektrolit kaybına bağlı ölüme varan sonuçlar doğabilir. Bu halkı canı pahasına kandırmak demektir."