Rike Ekibine Kurtarma Eğitimi

Rike Ekibine Kurtarma Eğitimi
Rize Arama Kurtarma Ekibi'ne (RİKE) akarsularda arama kurtarma ve yaralıya müdahale ilk müdahale konularında eğitim verildi.

Ülke genelinde meydana gelebilecek her tür afet ve acil durumuna müdahale amacıyla dokuz birimin tek çatı altında birleşmesiyle kurulan RİKE, İkizdere ilçesine bağlı Rüzgarlı köyü mevkisinde akarsularda arama kurtarma yapılırken kullanılacak malzemelerin tanımı, arama kurtarma işlemi, nehirde kurtarma ipinin kullanımı, nehirde bot kullanımı, bota yaralı alınması ve  botun devrilmesinde yapılacak işlemler, su yutmuş ve boğulma tehlikesi geçiren bir kişiye yapılacak ilk müdahale, nehir içinde yüzme ve yürüme teknikleri hakkında eğitim gerçekleştirdi.

ww.20130515124938.jpg

Eğitim, RUBA Doğa Sporları Kulübü Başkanı Hamza Dereci ile RUBA Doğa Sporları Kulübü üyesi olan ve aynı zaman Milli Takım Antrenörü olan Savaş İzmirli tarafından verildi.

RUBA Doğa Sporları Kulübü Başkanı Hamza Dereci yaptığı açıklamada, bugün burada Rize Arama Kurtarma Ekibine akarsularda arama kurtarma ve yaralıya müdahale şekillerinin birinci kademesini gösterdik. RİKE bünyesinde 6 sivil toplu kuruluşu, 3 de kamu kurum kuruluşu olduğunu söyleyen Dereci, biz sivil toplum kuruluşu olarak kendi alanında uzmanlık yapmış, bir şekilde kendisini ispatlamış kişilerden oluşuyor. İlk aşamada ekipteki arkadaşlarımıza sudaki müdahale şekillerini gösterdik.  Önümüzdeki günlerde daha sert sularda ve ciddi durumlarda yapılması gerekenleri göstereceğiz” diye konuştu.

r1.20130515124835.jpg

Dereci, ilimiz akarsular açısından zengin ve buralarda yapılan doğa sporlarının yoğunluğu dolayı ve aynı zamanda bu akarsularda doğa afetler sonrasında taşkınlar yaşanması, ilimizin engebeli ve yol güzergâhlarının dere boylarında olması sonucu oluşan trafik kazalarında araçların akarsulara düşmesi gibi acil durumlarda başarılı ve hızlı müdahale yapabilmek için bu eğitimleri almamız gerekiyor. Bu tip durumlarda Rize Arama Kurtarma Ekibi olarak hazırlık olabilmek için eğitimlerimiz saha çalışması şeklinde devam edecektir” diye konuştu.

Sağlık Müdürü Mustafa Tepe ise; “RİKE'nin, ilimiz, bölgemiz ve hatta ülkemizde genelinde oluşabilecek her türlü afet ve acil duruma zamanında ve etkin müdahale edebilmesi için kurulan, afet ve acil durumlarda hazırlıklı olabilmek için tüm konularda eksiklerini tamamlamaya çalıştıklarını, son olarak RUBA  Kulubü  tarafından akarsularda arama ve kurtarma eğitimi verildiğini” ifade etti.