Rize, Bölgede Referans Merkezi Oldu

Rize, Bölgede Referans Merkezi Oldu
Rize, işitme tarama programında bölgede referans merkez oldu

RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğine bağlı olan Odyoloji Ünitesi, Türkiye’de bulunan 25 referans merkezinden bir tanesi haline getirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (REAH), Karadeniz Bölgesinde birçok alanda merkez olmaya devam ediyor. REAH’ta son olarak Kulak Burun Boğaz Kliniğinde bulunan Odyoloji Ünitesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye Ulusal İşitme Tarama programında referans merkez oldu. Rize’nin işitme tarama programında bölge referans merkez olması dolayısıyla Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Dursun, yaptığı açıklamada, “Bölge referans merkezimiz ile işitme kaybı yaşayan öncelikle yeni doğan çocuklar ve tüm hastalarımız ilimiz veya bölgemiz dışına gitme problemleri de ortadan kalmış oldu.” dedi.

rize,-isitme-tarama-programinda-bolgede-referans-merkez-oldu-3.jpg

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğine bağlı olan Odyoloji Ünitesi son on iki ayda teknik donanımını tamamlayarak, Türkiye’deki işitme tarama merkezlerinden biri haline getirildi. Bu sayede bölgemizde başta yeni doğan çocuk hastalarından olmak üzere tüm herkese Türkiye genelinde yapılabilecek tüm sağlık hizmetleri verilmeye başlanarak özellikle çocuklarda olan işitme kayıplarını çocuğun yaşı geçmeden rehabilite etme şansı elde edildi. Rize ve bölgemize bağlı diğer illerdeki tüm çocuklarının işitme taramalarının yapılarak, bir problem varsa önceden önlemini alarak bunları da rehabilite etme şansı doğdu. Böylece bu hastaların Rize veya bölge dışına gitme problemleri de ortadan kalmış oldu.

Konu hakkında REAH Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Dursun, yaptığı açıklamada, “Sağlık Bakanlığı tarafından 2007 yılında yeni doğan işitme taraması ile ulusal bazda başlanan işitme tarama programı 2013 yılından itibaren okul öncesi ve okul dönemi çocukların taranmaya başlaması ile Ulusal İşitme Tarama Programı haline dönüştürüldü. Bu taramada amaç işitme kaybı olan yeni doğan ve çocukların erken tespitinin ve rehabilitasyonunun sağlanmasıdır. Bu tarama programı çerçevesinde şu an ülke genelinde bütün yeni doğan çocuklara işitme taraması yapılmakta ve işitme kaybı açısından değerlendirilmektedir. Şimdiki hedef ise okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarında taranarak özellikle öğrenme bozukluğuna sebep olan işitme kayıplarının tespit edilmesidir” dedi.

engin-dursun.jpg

Dursun, “Ulusal İşitme Taraması programı çerçevesinde ülke genelinde teknik alt yapı ve yeterli personel ihtiyaçlarını karşılayan odyoloji merkezleri Sağlık Bakanlığı tarafından akredite edilerek referans merkez olmaktadırlar. Çoğu Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde olmak üzere ülke genelinde toplam 25 referans merkez bulunmaktadır. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniğinde bulunan odyoloji ünitesinde teknik alt yapısını tamamlamış ve Sağlık Bakanlığı tarafından akredite edilerek 25 referans merkezden biri olmuştur. Bu referans merkez sayesinde tarama programında işitme kaybı tespit edilen çocukların sevki ve referans merkez içi büyükşehirlere gitme zorunluluğu ortadan kalkmış oldu. Ayrıca bu referans merkez sadece Rize’ye değil çevremizdeki İllerde bulunan hastalara da hizmet etmekte ve bölge insanını bölgemiz dışındaki büyükşehirlere gitme zorunluluklarından kurtarmaktadır.” diye konuştu.

Dursun ayrıca işitme taraması referans merkezinde her türlü testin yapıldığını ifade ederek, işitme kaybı tespit edilen hastalarda en kısa sürede işitme rehabilitasyonu sağlandığını kaydetti.

rize,-isitme-tarama-programinda-bolgede-referans-merkez-oldu-2.jpg

rize,-isitme-tarama-programinda-bolgede-referans-merkez-oldu-1.jpg