Rize Komşuları ile Kaçkarlar'da Buluşacak

Rize Komşuları ile Kaçkarlar'da Buluşacak
Rize İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu'nun hazırladığı proje ile Kaçkar Dağları'nın kuzey yakasında, Rize ilini batı ve doğudaki komşularıyla birbirine bağlanması hedefliyor.

DOKAB tarafından yürütülen, "Doğu Karadeniz Turizm Yolu Taslak Projesi" kapsamında Rize il sınırları içerisinden geçecek yol güzergahının taslak projesini hazırlayan Merkez İlçe İl Genel Meclis Üyesi ve Turizm Komisyonu Başkanı Emin Kanbur, hazırladığı güzergah belirleme taslak projesi sunumu ile meclise bilgilendirme sunumu yaptı.

rize-komsulari-ile-kackarlarda-bulusacak-1.20120903143514.jpg

Projenin Rize il sınırları içerisindeki kalan bölümün tahminen 263 Km uzunluğunda olduğunu belirten Kanbur, turizm yolu taslak projesinin Kaçkarlar'ın kuzey yakasını boydan boya 1500 m ile 2500 m rakım aralığında, Rize ilini batı ve doğudaki iki komşu il arasındaki bağlantıyı sağlayacağını söyledi. Çevreye uyumlu ve doğal ve kültürel zenginliklerimize saygılı bir çalışma olduğunu ifade eden Kanbur, “Zorunlu kalmadan yeni yol açılmasını önleyen proje, zorunlu bölgelerde ise acılan yolların 1800 m. rakım üzerinde olan bölgelerden geçilerek, orman dokusunun korunacak‘’ dedi.

emin-kanbur.20120903143555.jpg

Kanbur, "Doğu Karadeniz Turizm Yolu Taslak Projesi Trabzon-Uzungöl turizm merkezinden ilimize giriş yaparak, Artvin Arhavi ilçesi Arpaçay Yolu devamıyla, Salikvan Yaylası'na geçerek ilimizi terk edecek. Tahminen 263 Km uzunluğundaki yolun projede 200 km mevcut yolun onarım ve iyileştirilmesi, 158 km Stabilize kaplama, 27 km Beton kaplama, 15 km asfalt kaplama ve 63 km ham yeni yol yapılması planlanmaktadır" diye konuştu.

Projenin Rize ayağı kısmındaki yapılan çalışmalarda emeği geçen komisyon üyelerine ve ilgili yetkililere teşekkür eden Kanbur, amacın Rize'deki turizmi 12 aya yaymak adına yapılan çalışmalar olduğunu, rakımı 1400 m. geçmeyen ve 12 ay kolaylıkla ulaşım sağlanabilen ilimizin doğal ve kültürel zenginliklerine en yakın ve bölgeye hakım yerlerde seçilen 5 merkezde turizm merkezleri oluşturulması için gerekli çalışmalarda bir an önce başlatılacağını söyledi.

İkizdere Çifte köprü, Çamlıhemşin, Çat Köyü, Galer düzü, Ardeşen Deremezra ve Fındıklı Çağlayan Vadisi olmak üzere Turizm Yolu güzergâhında beş merkezde Turizm aktiviteleri gerçekleştirilebileceği alt yapı çalışmalarının yakın zamanda başlayacağını ifade eden Turizm komisyon başkanı Kanbur "Kaçkarlar'ın kuzeyini boydan boya kat edecek ve beş merkezde turizm aktivitelerinin yoğunlaşacağı, bu çalışmanın ilimiz turizmine yeni bir boyut katacağına inanıyoruz" dedi.

rize-komsulari-ile-kackarlarda-bulusacak-2.jpg