Rize Kosgeb Hafta Sonuda Mesaide...

Rize Kosgeb Hafta Sonuda Mesaide...
Rize’de Kosgeb Sıfır Faiz Kredisine başvuran 2078 işletmeden 1250’sinin krediyi kullanmış veya kullanacak pozisyonda olduğu belirtilirken, Kosgeb Üst Düzey Yöneticileri Sahaya İnerek sorunları yerinde inceleyerek çözüm üretiyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) 2017 Yılı Sıfır Faizli İşletme Kredisi, Kredi Faiz Desteği Programı kapsamında, Rize'de yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri için KOBİ Finansman Dairesi Başkanı Recep Ali Erdoğan iki hafta boyunca sorunlara çözüm bulmak için Rize'ye geldi.

Bugün Kosgeb Rize İl Müdürlüğünde KOBİ Finansman Dairesi Başkanı Recep Ali Erdoğan ve İl Müdürü Muhammet Mustafa Kurt internet haber siteleri ve basın mensupları ile biraraya gelerek Kredi faiz desteği süreci hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

muhammet-mustafa-kurt.jpg

Erdoğan Kosgeb'in 1990 yılından beri KOBİ’lerin ekonomideki payını artırmak, pazar paylarını yükseltmek ve sürekli olarak gelişmelerini sürdürmeleri açısından çeşitli destek programları ve projeler yürüttüğünü söyledi.

İşletmelerin ortak problemlerine ortak çözümler üretebilmeleri için “İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı”, bilimsel-teknolojik üstünlük içeren inovatif ürün ve hizmet geliştirmeye yönelik olarak “Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı”, yeni ve başarılı girişimcileri desteklemek üzere “Girişimcilik Destek Programı”, işletmelerin temel faaliyetlerine destek olabilmek için “Genel Destek Programı” ve Kredi Faiz Destek Programı gibi programlar ile KOBİ’lerimizin hamisi olarak söz konusu desteklerle KOBİ’lerin yanında olmaya devam ettiklerini belirtti. 

kosgeb-v.jpg2011 yılından bu yana KOSGEB Rize Müdürlüğünün Rize'ye KOBİ’lere yaklaşık 15 Milyon TL tutarına destek sağladığını ifade eden Erdoğan, 400’e yakın girişimciyi desteklediklerini ve şu ana kadar Rize ilinde 65 Milyon TL kredi hacmi oluşturulduğunu söyledi. Halen devam etmekte olan 2017 Yılı Sıfır Faiz İşletme Kredisi, Kredi Faiz Desteği programı ile 2078 işletmeye ulaşılacak, bu işletmelere de 11 Milyon TL faiz ödemesi yapılarak 50 Milyon TL kredi hacmi oluşturulacağını belirtti.

KOSGEB halen uygulanmakta olan söz konusu Kredi Faiz Desteği programıyla, tüm yurt genelinde 460 Bin işletmeye 2,5 Milyar TL Kredi faizi ödemesi gerçekleştirecek ve yaklaşık 11 Milyar TL kredi hacmi oluşturulacaktır. 460 Bin işletme içerisinden Rize ilinde 2078 işletme bulunmaktadır. Bu işletmelere de 11 Milyon TL faiz ödemesi yapılarak 50 Milyon TL kredi hacmi oluşturulacaktır. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İdare Başkanlığımız, uygulanmakta olan kredi sürecinde herhangi bir aksamaya sebebiyet vermemek için Başkanlık Merkez Teşkilatında görevli Daire Başkanı ve Müdür pozisyonunda görev yapan personelini tüm yurt genelinde görevlendirmiş, KOBİ’lerin krediye ulaşma süreçlerini güncelleyerek basitleştirmiş, uygulamanın sorunsuz sürdürülebilmesi ve daha çok KOBİ’nin Kredi Faiz Desteğinden faydalanması için çalışmalarına yoğun şekilde devam etmektedir. Rize ilinde kredi sürecinin başarılı yürütüldüğü ve 2078 işletmeden 1250’sinin krediyi kullanmış veya kullanacak pozisyonda olduğu belirlenerek, kalan işletmelere yönelik mesai mefhumu gözetmeksizin hafta sonu da çalışarak karşılaşılan sıkıntılara çözüm üretilmektedir.

Sıfır Faizli Kredi Desteği Programında anapara ve anapara riski Banka’ya ait olduğunu belirten Recep Ali ERDOĞAN, Bankadan kredi alınabilmesi durumunda KOSGEB olarak faiz ödemesinin gerçekleştirildiğini ifade etti. Süreç içerisinde sahadan KOBİ’lerin Bankalarla ilişkilerine ve yaşadığı sorunlarla da yakından ilgilenen KOSGEB’in teminat sıkıntısı yaşayan KOBİ’lere dönük Kredi Garanti Fonu ev TESKOMB’a yönlendirilebileceklerini, sürecin KOBİ’ler lehine daha aktif yürüyebilmesi için bazı esneklikler ve revizyonlar yapıldığını ve KOBİ’lerin finansmana erişimdeki sürecin çok kısaltıldığını ifade etti. KOBİ Finansman Dairesi Başkanı Recep Ali ERDOĞAN, KOSGEB İl Müdürü ile beraber Rize İl Müdürlüğünde Banka temsilcilerini kabul ederek KOBİ’ler lehine daha fazla neler yapılabilir noktasında çalışmalarda bulundu. Yine de KOBİ’lerin sıkıntı yaşaması halinde İl Müdürlüğüne başvurarak çözüm üretmeye hazır olduklarını ifade etti.