Rize Şehitlerini Unutmadı, Unutmayacak!

Rize Şehitlerini Unutmadı, Unutmayacak!
18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferinin 97. yıl dönümü, Rize'de düzenlenen törenle kutlandı.

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü münasebetiyle Rize Valiliğince hazırlanan programa, Rize Şehitlik Anıtına çelenklerin sunulması ve ardından da saygı atışıyla başlandı.

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-1.jpg

Rize Şehitlik Anıtında düzenlenen etinliğin ardından İsmail Kahraman Kültür Merkezindeki anma programına geçildi. Buradaki programa Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Turhan Talu, Rize Belediye Başkan Vekili Osman Karavin, Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Aslan, Çay İşletmeleri Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Vali Yardımcıları Mehmet Türk, Mustafa Erkayıran, Hakan Burak Uz, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice, Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Kemal Aksu, daire müdürleri, şehit ve gazi aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-5.jpg

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, İsmail Kahraman Kültür Merkezinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, yurt topraklarının bin yıldan bu yana Türk vatanı olduğunu ve ebediyende bu şekilde kalacağını söyledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlanılan anma programda, Tevfik İleri Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Necmettin Yaşar, Çanakkale Zaferinin anlamı ve Türk Milleti için önemini içeren bir konuşma yaptı. Ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı ile Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in mesajları okundu.

Programda söz alan Rize Şehit Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Kemal Aksu duygulu bir konuşma yaptı. Kemal Aksu konuşmasında; “Çanakkale savaşı ile Türk halkında yeniden millet olma bilincinin başladığı, bütün dünyaya meydan okuyarak, yeniden var olma mücadelesinin verildiği ve dünyada eşi benzeri görülmemiş bir zaferdir. Bu zaferin genç nesillere iyi anlatılması gerekmektedir. Çanakkale’de amaçlarına ulaşamayan emperyalist güçler şimdi farklı yollarla amaçlarına ulaşmaya çalışmaktadırlar. Çanakkale savaşında, iyileşince kendisine kurşun sıkacağını bile bile düşmanın yarasını sararak tedavi eden Türk askeri değimliydi? Bunları görmezden gelen emperyalist güçler bugün sözde insan hakları savunuculuğu maskesi ile türlü türlü oyunlar sergilemekteler. Bir kez daha yenileyerek söylüyorum ki işte bu yüzden bizlerin Çanakkale savaşını ve zaferini Türk gençliğine çok iyi anlatmamız gerek.” dedi.  

kemal-aksu.jpg

Programda Türk Silahlı Kuvvetleri adına söz alan Jandarma Binbaşı Birol Abbas’ın ardından Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu bir konuşma yaptı. Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu yaptığı konuşmada; “18 Mart Türk Milletinin esir edilemeyeceği ve parçalanamayacağının dünyaya ilan edildiği gündür. Bizler bu vatanın bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizi hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. 18 Mart’ta şehitlerimizi anarken, sivil şehitlerimizi de unutmamalıyız. Asker şehitlerimizin yanı sıra az mı polis, öğretmen, işadamı ve bürokrat şehidimiz var? Ben bunlardan şahsen birini tanıyorum. Bir işadamımız doğu illerimizden birine gittiği esnada yolda şehit edilmişti. Bu iş adamımızın birinci amacı sadece ticaret değildi.  Oralara gidip aradaki bağları koparmamayı hedefleyen biriydi. Bunu amaçlayan işadamımız şehit sayılmaz mı?  Bizlerde Rize olarak bu amaca hizmet etmek için Rize-Mardin Karayolunu biran önce hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Hacımüftüoğlu, şehit Metin Çetin'in adının Güneysu'nun Kıbledağı köyündeki ilköğretim okuluna verilmesi için çalışma yapıyoruz

seyfullah-hacimuftuoglu.20120318155725.jpg

Yakın zamanda Rize’miz bir şehit daha verdi. Metin Çetin’in manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum. Oğullarının şehit olduğu haberini alıp bu durumu metanetle karşılayan Çetin ailesini ömrüm boyunca unutmayacağım. Bize ve tüm ulusumuza bu milletin neden büyük bir millet olduğunu bir kez daha göstermiş olmanızdan dolayı siz Çetin ailesine sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bizler Metin Çetin kardeşimize olan vefa borcumuzu onun ismini bir ilköğretim okuluna vererek yaşatacağız. Bu aziz milletin “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesinden yola çıkarak dünyanın her köşesine barış götürmek gibi bir misyonu var. Bugün dünyanın bir çok yerinde Türk Askeri barış için görev almış durumda. Bu millete dokunmazsan dünyanın her köşesinde barış götürmeyi kendine görev bilir. Ama bir dokunursan! Çanakkale’yi hatırla derim.” dedi. 

Programda daha sonra Tevfik İleri Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerince hazırlanan oratoryo sergilendi. Öğrencilerce sergilenen bu oratoryo esnasında salondaki birçok konuk gözyaşlarına hakim olamadı. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen Çanakkale Zaferi konu resim, şiir ve kompozisyon dalındaki yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi ve tüm şehit ve gazi aileleri ile birlikte öğlen yemeği yenildi. 

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-10.jpg

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-2.jpg

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-3.jpg

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-4.jpg

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-6.jpg

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-7.jpg

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-8.jpg

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-9.jpg

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-11.jpg

18-mart-sehitler-gunu-rizede-kutlandi-12.jpg