Rize'de 50 Yıldır Süren Gelenek!

Rize'de 50 Yıldır Süren Gelenek!
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Topluca Köyü'nde tam 50 yıldır düğünlerde tulum çalınmıyor, horon oynanmıyor.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Topluca Köyü'nde, yıllar önce bir düğünden 3 gün sonra çıkan yangında 20 ev ve bir cami yanarak kül olduğu için tam 50 yıldır düğünlerde tulum çalınmıyor, horon oynanmıyor.

Köyde yaşanan olayın, köy hocasının karşı çıkmasına rağmen düğünde tulum çalınarak horon oynanmasından, eğlenilmesinden kaynaklandığına inanılıyor.

HOCA KARŞI ÇIKTI, GELİN AİLESİ DİRETTİ

Çamlıhemşin ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki 500 haneli 2 bin nüfuslu Topluca Köyü'nde 50 yıl önce, damadın hoca olan dedesinin karşı çıkmasına rağmen gelin tarafının ısrarı üzerine eğlenceli düğün yapıldı. Düğünden 3 gün sonra ise, gelinin babaevinde yangın çıktı. Yangının yayılması sonucu 20 ev ile tarihi ahşap cami yandı. Yaşanan olay sonrasında, "Hocayı üzdüğümüz için yangın çıktı" diyen köylüler, o günden sonra köy merkezindeki düğünlerde tulum çalmadı, horon oynamadı. Uzak mahallelerde eğlenceli düğünler yapılırken, merkezdeki düğünler ise sohbet ve ikramlarla geçiştirildi.

Topluca Köyü Muhtarı Yusuf Çiçenoğlu, o yıllarda çocuk olduğunu ancak düğünü hatırladığını belirterek, "Köyümüzde bir hocanın torununun düğünü oluyordu. Kız tarafı düğünde tulum çalıp horon oynamak istemiş ama hoca eğlenceli düğüne karşı çıkmış. Ancak kız tarafı dayatınca horonlu eğlenceli düğün yapıldı. 3 gün sonra gelinin baba evinde çıkan yangın çevreye yayıldı. 20 ev ile tarihi ahşap cami yandı. O zaman yaşananları, düğünün eğlenceli yapılmasına bağladılar.

'Hocayı üzdüğümüz için bu yangın çıktı' dediler. Ondan sonra da köyde tulum çalınarak horon oynanmadı. 50 yıldır da köyde eğlenceli, horonlu düğün yapılmıyor. Sadece uzak mahallelerde ve son dönemde köyden uzaktaki okulun salonunda bazen eğlenceli düğünler oluyor." dedi.