Rize'de Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı

Rize'de Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı
Rize'de Ahilik kültürünün tanıtılması, bu kültürün esnaf ve sanatkârlar ile mesleki kuruluşlarında yaşatılması ve gelecek kuşaklar aktarılması amacıyla 23-28 Eylül 2013 tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları başladı.

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman Türk halkı; sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen ve günümüze kadar gelen “Ahilik Geleneği”nin kutlamalarına İsmail Kahraman Kültür Merkezinde düzenlenen bir törenle başlandı.

Kutlama törenine; Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, kamu kurum ve kuruluşların idarecileri, çok sayıda esnaf ve öğrenciler katıldı.

rize’de-ahilik-haftasi-kutlamalarina-baslandi-5.jpg

Törende ilk konuşmayı Rize’de yılın ahisi seçilen Yener Aslan Yaptı, ardından Ahilik Haftasına ilişkin şiir ve kompozisyonların okunması ile törene devam edildi. Rize Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanarak sahneye konulan temsili “Şed Kuşanma Töreni” katılımcıların büyük beğenisini kazandı.

rize’de-ahilik-haftasi-kutlamalarina-baslandi-4.jpg

Rize Valisi Nurullah Çakır programda yaptığı konuşmada; “Günümüz dünyasının değişen şartlar içerisinde dünkü değerlerimizin de yaşatma, yol ve yöntemlerini araştırmak zorundayız. Yükselen değerlerin sık sık değiştiği günümüz dünyasında birlikte yaşamak, örgütlü yaşamak gibi hayatî önemdeki sosyal hayat unsurları ile iktisadî anlamda dayanışma, rekabet, kalite-kontrol, standardizasyon vb. şartların yanı sıra ticarî ahlâk prensiplerini ihtiva eden değerlerimiz ahilik kültürümüzden gelmektedir” dedi.

nurullah-cakir.20130923201524.jpg

Temsili “Şed Kuşanma Törenini” sahneleyen öğrencileri tebrik Vali Çakır, ahilik haftası nedeniyle Rize’de düzenlenen resim, şiir, kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

rize’de-ahilik-haftasi-kutlamalarina-baslandi-3.jpg

Ayrıca Ahilik Haftası kapsamında, Rize Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Rize Valisi Nurullah Çakır’ı makamında ziyaret etti.

rize’de-ahilik-haftasi-kutlamalarina-baslandi-6.jpg