Rize'de Anahtarlı Hes Tepkisi

Rize'de Anahtarlı Hes Tepkisi
Çayeli İlçesinde köylerinde yapılmak istenen Hes'i protesto ederek santralin yapılması halinde köylerini boşaltıp köyün anahtarını Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na teslim edeceklerini açıkladı

Rize hemen her gün HES protestolarına sahne oluyor. Çayeli ilçesi Çukurcahoca köyünde Kaçkar firması tarafından yapılmak istenen Çiğdemli HES ve Regülatörü köy sakinleri tarafından protesto edildi. Köy sakinleri, Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) Halkı Bilgilendirme Toplantısı'na katılmadı. Köy sakinleri toplantıya katılmadığı için Rize Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile firma temsilcileri, toplantıya katılım gerçekleşmediği yönünde tutanak tutarak köyden ayrıldı.

ced-1.jpg

Köy sakinleri adına bir basın açıklaması düzenleyen Çukurluhoca-Gürpınar ve Çevre Köyleri Koruma Derneği Başkanı Hakkı Başkapan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na seslenerek tepkilerine kulak verilmesini istedi. Çukurluhoca köyü sakinleri olarak bu bilgilendirme toplantısına katılmadıklarını belirten Başkapan, şöyle konuştu:

"Bu akıl dışı, bilim dışı ve hukuk dışı uygulamaları dile getirmek için defalarca, ilgili bakanlık ve kurumlara dilekçe yazdık. Defalarca eylemlerimiz ile protesto ederek dile getirmeye çalıştık. Hatta yaşam alanımızı koruma adına, bir çok mağduriyetleri göze alarak bu vadinin SİT alanı ilan edilmesi için başvuruda bulunduk. Siz bizden ne istiyorsunuz. Neden arazimizle, bağımızla, bahçemizle, adetlerimizle, milli ve manevi değerlerimizle uğraşıyorsunuz."

İki yıldır bu vadide hukuk uygulanmadığını anlatan Başkapan, şunları söyledi: "Mahkemenin durdurma kararına rağmen Çataldere köyünde firmalar çalışmalarına devam etti, şikayetlerimize rağmen yasa dışı çalışmalara göz yumuldu. Bir hukuk devletinde hukukun gereği neden yapılmadı. Kimler neden korundu."

Başkapan ayrıca, köylerinde projenin yapılması halinde köylerini boşaltarak boş köyün anahtarını Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na hediye edeceklerini ifade ederek "Hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Buna rağmen eğer devlet bizi burada ezip bu işi yapmaya kalkarsa köyümüzün anahtarını Çevre ve Orman Bakanına teslim edeceğiz" ifadelerini kullandı.