Rize'de Begonya Üretimine Yoğun İlgi

Rize'de Begonya Üretimine Yoğun İlgi
Rize’de gelişen fidan yetiştiriciliği dikkat çekerken, begonya üretimi de ilgi görüyor.

Rize’de fidan yetiştiriciliği önemini her geçen yıl arttırırken, narenciye başta olmak üzere dış mekan süs bitkilerine olan ilgi de artıyor. Rize’de bu aylarda ekimine başlanılıp Mart ayına kadar ekimi süren; portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi bitkilerin fidanları 5 ile 12 TL arasında satışa sunuluyor.

Altın portakal olarak da bilenin kumkuatın fidan fiyatı ise büyüklüğüne göre 6 TL ile 30 TL arasında değişmekte. Kumkuat gibi dikkat çeken bir diğer dış mekan süs bitkisi olan Begonya’ya da ilgi yüksek. Begonya fidanları ise 5 TL ile 60 TL arasında satılıyor.

ali-koroglu-2.jpg

Rizeli fidan yetiştiricisi Ali Köroğlu yaptığı açıklamada, “Özellikle narenciye ve dış süs bitkisi yetiştiriciliğine olan ilgi her geçen gün artıyor. Bizde buna paralel olarak fidan üretimini genişletiyoruz. Fidanların boyutuna göre fiyatları değişmektedir. Dış mekan süs bitkilerinin fiyatları boyutlarına göre 80 TL’ye kadar çıkmaktadır. Dış mekan süs bitkisi olarak Kumkuat fidanı üretiyorduk. Son beş yıldır buna Begonya’da eklendi. Begonya bitkisi bölgemizin iklimine uyumlu. Bugüne kadar Türkiye’ye yurt dışından geliyordu. Artık bizde üretimini yapıyoruz. Geliştikçe ihracatının da gerçekleşebileceğini düşünüyoruz” dedi.