Rize'de 'Brusella' Huzursuzluğu

Rize'de 'Brusella' Huzursuzluğu
Büyükbaş hayvanlarda görülen ve insana bulaşan 'brusella' hastalığı nedeniyle Rize’de vatandaşlar tedirgin olurken besicilikle uğraşan köylüler maddi zararda olduklarını açıkladı.

Rize’nin İkizdere ilçesi Başköy (Cimil) Köyünde, geçen aylarda hayvanlardan bazılarının yavru atmasından endişe eden hayvancılık ve besicilikle geçimini sağlayan vatandaşlar, Kaymakamlığa ve Tarım Müdürlüğü'ne başvuruda bulunarak köyde inceleme yapılmasını istedi. Veteriner hekimlerinin aldığı numunelerde sığırlarda, gıda yoluyla insana da geçebilen brusella hastalığına rastlanması sonucu köyde geniş çaplı inceleme başlatıldı. Ancak köylüler, hastalıktan dolayı mağdur durumda bulunduklarını ve kendilerine de hastalığın bulaşma ihtimali bulunduğundan tedirgin olduklarını açıkladı.

Köylülerden Ali San yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 ay önce köylerinde baş gösteren hastalığın 150 büyükbaş hayvanı tehdit ettiğini, kendilerinin de hastalığa yakalanma ihtimali dolayısıyla endişe duyduklarını ifade ettiği açıklamasında, “Yetkililer köyümüze gelerek bazı incelemelerde bulundular. Hayvanlardan numune aldılar. 2 büyükbaş hayvanda brusella hastalığının tespit edildiğini bize bildirdiler. 2 hayvan, kilosu karşılığında alınarak itlaf edildi. Ancak diğer hayvanlarda hastalık belirtilerini görüyoruz. Bu yüzden endişeliyiz. Geçimimizi besicilikle sağlıyoruz fakat hastalık dolayısıyla üretim yapamaz hale geldik, mağduruz. Yetkililerden mağduriyetimizin giderilmesi ve köyümüzün bir an önce bu hastalıktan kurtarılması için gerekli çalışmaların yapılmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.” dedi.

San, ayrıca, Tarım Müdürlüğü yetkililerinin hastalık konusunda köylüleri bilgilendirerek maskesiz hayvanlara yaklaşılmamasının istenildiğini, şüpheli duyulan hayvanların gıdalarından faydalanılmaması gerektiğinin bildirildiği ve hayvanlara aşı yapıldığını kaydetti.

Öte yandan Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden; köylülerin şikayeti üzerine şüpheli hayvanlardan numune alınarak Samsun Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderildiği gelen sonuçlara göre 4 sığırda brusella hastalığının tespit edildiği, 2 hayvanın kilosu karşılığında alınarak itlaf edildiği, 2 sığırın da aynı şekilde itlaf edileceği ve köylülerin zararının karşılandığı; köylülerin hastalık konusunda bilgi sahibi edilerek gerekli uyarıların yapıldığı ve bütün tedbirlerin alındığı bilgisine ulaşıldı.