Rize'de Çay Adası Neden Olmasın!

Rize'de Çay Adası Neden Olmasın!
Rize Belediye Başkan Aday Adayı Prof.Dr. Osman Karamustafa çılgın bir proje ile Rize'de Çay Adası Neden Olmasın diye ekledi...

Rize Belediye Başkanlığı için AK Parti’den aday adayı olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Karamustafa, “ Yerel yönetimlerin görevi kaldırım yap, kaldırım boz değildir, yerel yönetimler kent ekonomilerini dinamizme eden, sosyal ve kültürel alana etki eden en önemli faktördür. Makroekonomik ülke politikalarının istikrarını sürekli kılmak için marka şehirler ve bu şehirlere yönelik katılımcı ve kolektif aklın ortaya koyacağı vizyoner projeler hayata geçirilmelidir. Bu düşünceler çerçevesinde Rize Belediye Başkanlığı için AK Parti'den aday adayı olmaya karar verdim” dedi.

Rize’deki ziyaretlerine devam eden Prof. Dr. Karamustafa, Vira Haber gazetesini ziyaret ederek seçim çalışmaları ve projeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

"Sosyal Belediyeciliği Ön Plana Çıkaracağız"

AK Parti Rize Belediye Başkan aday adayı Prof. Dr. Osman Karamustafa sözlerini şöyle sürdürdü:

karamustafa.jpg” Yerel yönetimlerin giderek önem aldığı bir dünyada bulunuyoruz. Maalesef yerel yönetimler sadece imarla boğuşan bir yönetim haline geldi. Bunun sebebi sadece tepeden alınan talimatlarla yapılan işlerdir. Belediyeler gelirinin minimum yüzde 10’nu sosyal belediyeciliğe ayırmalıdır. Bu rakamlar Avrupa’da çok yüksektir. Avrupa’da her hangi bir belediyeye bakarsanız bakın bütçelerinin tamamına yakın bir kısmını insana yana sosyal belediyeciliğe ayırmışlardır. Benim buradan kastettiğim, eğer siz hangi işi yaparsanız yapın o şehirde yaşlıyı, çocuğu, ev hanımı, gurbetten, komşudan gelen insanları o projeye katmasanız, o çalışmanın içine onlarda duymadan çekerseniz , o projenin bir parçası yaparsanız sosyal bir belediyecilik yapmış olursunuz, aksi takdirde o dinamikleri harekat ettirmeseniz, desteklemesiniz oldu bittiye gelir ve bir şey anlam ifade etmez” şeklinde konuştu.

"Bunu Ben Böyle İstiyorum, Böyle Yapın Devri Bitti"

Teşkilatının adaylığını onaylaması ve halkın teveccühü ile Rize Belediye Başkanı seçilmesi halinde çok farklı bir Başkanlık yapacağını dile getiren Karamustafa, “ Toplumsal görüşe çok önem vereceğim. Kent konseyi altında tartışmalar olacak. Farklı insanlar, farklı fikirler o masada tartışılacak. Bunu ben böyle istiyorum, böyle yapın devri bitti. O devir biteli Avrupa’da, Amerika’da, Japonya’da çok oldu. Bir işte en iyi bilinler toplanacak ve o akıl insanların görüşleri tartışılıp, en iyisine benim Başkanlığımda karar verilecek” ifadesini kullandı.

 "Orta Cami Yıkılacaksa Buna Rize Halkı Karar Verecek"

Çocuk meclisi, genç meclisi, yaşlı meclisi oluşturularak birlikte karar verilecek diyen Karamustafa;” Büyük kararlar için şura toplantıları yapılacak. Kamuoyu anketleri yapılacak. Örnek Orta Cami yıkılacaksa anket yapılacak. Rize halkı ne istiyor? O yol açılsın mı? Yoksa cami yerinde kalsın mı? Bu tip projelerde mutlaka Rizeli benim Başkanlığımda karar verecek.

 "Teleferiğin Yeri Ziraat, Kale ve Isırlık Mevkisi Olacak"

Rize’nin maalesef beton yığını olduğunu bu durumda Rizelilerin ruhsal sağlığını da etkilediğini belirten Karamustafa;” Tophanede, Yeniköy’de oturan Rizeli gökyüzünü göremiyor. Düşünün bu insanın sabah kalktığında ruh sağlığını. Yıllardır konuşuluyor teleferik projesi. Bunu dağ başına çıkarmanın bir anlamı yok. Neden derseniz, oradan sadece şehrin çirkin çatılarını gösterirsiniz. Bu proje yapılacaksa şayet bir ayağını Ziraat Çay bahçesine, öteki ayağını Kale’ye, en son ayağını da ısırlık mevkisine konuşturacaksınız. Kentte piknik alanı, yürüyüş alanları gibi şehirde yaşayan insanların ruhsal sağlığına önem veren alanlar olması şart. Yıllardır konuşuyoruz turizmi. Rize’de anlatacak bir kültürümüz yok. 100 sene önce Rize’de yaşam buydu, bu tip otantik yerler yok. Dolayısıyla benim dönemimde özgün eski Rize Mimarisi önem kazanacak. Yıllar önce Rizeli nasıl yaşıyor, eski köy evleri nasıldı bu tip projelerimiz olacak. Dışardan gelen yerli veya yabancı turist buraları ziyaret edecek, bu tip bir çarşılar yapacağız. Yukarda saydığım projelerin bir çoğu yap işlet devret modeli ile hayata geçireceğiz.

"AVM Şehir Dışında Olması Gerek"

Avrupa’da AVM’lerin en son Metro istasyonundan 10 kilometre öteye kurulduğunun dikkatini çeken Karamustafa;” Maalesef bizde şehrin göbeğinde AVM yapılmasına karar verildi. Bu bence çok yanlış. Şehrin ticaretine direk engel yapacak bir durum. Bunun yanında zaten Rize’de var olan trafik yoğunluğu AVM’nin burada hayata geçirilmesi ile hat safhaya ulaşacaktır. Yine Avrupa’da marketler yasası var. Maalesef bizde mantar gibi açılan marketler ufak bakkal esnafımızı bitirdi, hayat damarlarını kesti. Öte yandan Rize’mizde kira rakamları çok yüksek. Dükkân sahipleri iki veya üç senede bir el değiştiriyor. Kazanan mal sahipleri oluyor, bu tip şehir dışında açılacak olan alış veriş merkezleri kira fiyatlarına bir nebzede olsa frenleyecektir” dedi. 

Gençlerle ilgili, özellikle Üniversite öğrencilerine sosyal alanlar oluşturma adına çok şeyleri yapacağını söyleyen Karamustafa;” Rize’miz özellikle doğa ve deniz sporlarına çok müsait. Sanatsal anlamda, halk dansları Rize’mizin kültürünü gösteren yerler açacağız”

"Rize'de Çay Adası Neden Olmasın" 

Mesleği icabı Dünya’da bir çok kentleri ziyaret ettiğini, Rize’nin neden bir Zürih olmayacağını bu bağlamda doğası, yeşili ve denizi ile Rize’nin İsviçre ye çok benzediğini dile getiren Karamustafa;” Benim bir çılgın projem var. Dubai’ye gittiğimde onlar yapmıştı, palmiye adasını. Neden Rize’den çay adası olmasın. O adada çay çarşısı olacak. Festivaller, panayırlar olacak. Avrupa’da tek çay üreticisi biziz. Rize’ye turist geldiğinde sadece ziraat çay bahçesini biliyor, oraya da otobüsler çıkamıyor. Bu tip bir proje ile yerel ekonomik kalkınacak ve uluslararası bir anlam kazanacak. Öte yandan turizm in bir ayağını köylere çekmemiz gerekiyor. Orada ki yaşamı, doğal ortamı turizme açacağız. Avrupa’da sanırım Estonya’da çok örneği var. Köy evleri projesi. Gidiyorsun o köylere geziyorsun o ülkenin geçmişine yolculuk ediyorsun, para harcıyorsun ve hayran kalıyorsun. Bizde de aynısı olabilir ve turizme kazandırılabilir.

"Her Kesimle El Ele Olacağız"

Son olarak kendisinden başka 9 tane değerli aday adayı olduğunu, kendi şahsına yönelik bir teveccüh karşısında aday olduğunu, daha önce AK Parti’de siyaset yapmadığını ve yıllar önce Refah partisinde görev aldığını belirten Karamustafa;” Benim için teşkilat çok önemlidir. Şayet aday gösterilmem halinde başta Başbakanımız olmak üzere Bakanımız, milletvekilimiz ve il teşkilatımızla birlikte güzel bir çalışma içinde olacağız. AK Parti özellikle yerel yönetimlerde son yıllarda Türkiye’ye damgasını vurmuştur. Benim Başkanlığım döneminde ise Rize’ye özellikle sosyal belediyecilik anlamında partimizin hizmet anlayışı benimde hizmet anlayışım çatısı altında, birlik ve beraberlik içerisinde halkımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, genci, ihtiyarı, memuru, emeklisi, öğrencisi, işçisi, işvereni, sanayicisi, iş adamı kısacası toplumun her kesimi ile el ele götürmek kararındayız. Rize’ye bugüne kadar yapılan hizmetleri daha iyi yerlere taşıyacağıma ve halkımız ile birlikte bunu başaracağıma olan inancım tamdır. 

Söyleşi: Selim Denizalp