Rize’de Cuma Vaazında “Yaşama Yol Ver” Anlatıldı

Rize’de Cuma Vaazında “Yaşama Yol Ver” Anlatıldı
Rize’de cuma vaaz ve hutbelerinde “Yaşama Yol Ver” anlatıldı

Rize genelindeki tüm camilerde cuma namazı sohbeti ve hutbelerinde kul hakkında riayet edilmesi konusunda Sağlık Müdürlüğünce yürütülen “Yaşama Yol Ver” projesi anlatıldı.

İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen “Yaşama Yol Ver” medya kampanyası kapsamında İl Müftülüğüne bağlı tüm camilerde Cuma sohbeti ve hutbelerinde okutulmak üzere “kul hakkında riayet edelim” konulu hutbe hazırlatıldı.

Bu kapsamda 22 Nisan 2016 tarihinde il genelindeki tüm camilerde cuma namazı öncesi sohbetlerde ve cuma namazı hutbesinde “Yaşama Yol Ver” konulu kul hakkına riayet edelim hutbe okutuldu.

image-20160422212354.jpeg

Cuma namazı sonrası Rize Merkez Şeyh Camii önünde “Yaşama Yol Ver” konulu stant açan 112 personelleri, camii cemaatine namaz çıkışı proje tanıtım materyalleri dağıtılarak, 112 acil hattının gereksiz aranmaması ve trafikte ambulansa yol verilmesi konusunda bilgilendirme yaptı.

Rize Valisi Ersin Yazıcı, Vali Yardımcısı Emre Nebioğlu İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, İl Müftüsü İsmail Yalçın, Bayburt İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, diğer daire amirleri stanttı ziyaret ederek, vatandaşlara yaşama yol ver materyallerini dağıtarak, projeye destek olmalarını istediler.

image-20160422212622.jpeg

İl Müftüsü İsmail Yalçın, burada yaptığı konuşmada, “Cuma vaazında ve hutbesinde söylendiği gibi insanların canını korumak ve sağlıkları konusunda onlara yardımcı olan sağlıkçılarımıza da yardımcı olmak tüm Müslümanların görevidir” diye belirtti.

Yalçın, “Hasta insanları hastaneye yetiştirmek için saniyelerle uğraşan sağlık personellerine yardımcı olmak ve 112 personeli gereksiz meşgul etmemek büyük önem taşımaktadır” dedi.

image-20160422212735.jpeg

Namaz çıkışında stant ziyaret eden İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe ise, “Bakanlığımızca sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda “112 Acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi” konularında toplumsal farkındalığın arttırılması amacıyla başlatılan medya kampanyasına destek İl Müftülüğümüze ve tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

image-20160422212834.jpeg
 
İLİ ​​: RİZE
AY-YIL​: NİSAN-2016
TARİH​​: 22.04.2016
 
بسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ
مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَيْرِ نَفْسٍ اَوْ فَسَادٍ فِي الْاَرْضِ فَكَاَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَم۪يـعاًۜ وَمَنْ اَحْيَاهَا فَكَاَنَّمَٓا اَحْيَا النَّاسَ جَم۪يعاًۜ
وَ قَالَ عَلَيْهِ ألصَّلأَةُ وَ السَّلأَمُ
أَلاَ وإِنَّ في الجسَدِ مُضغَةً إذا صلَحَت صَلَحَ الجسَدُ كُلُّهُ ، وَإِذا فَسَدَتْ فَسدَ الجَسَدُ كُلُّهُ : أَلاَ وَهِي القَلْبُ 
 
KUL HAKKINA RİAYET EDELİM
 
Aziz Kardeşlerim!
Okuduğum ayet-i kerimede Rabbimiz şöyle buyuruyor: “….Kim, bir cana veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya karşılık olmaksızın (haksız yere) bir cana kıyarsa bütün insanları öldürmüş gibi olur. Her kim bir canı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur…”
Okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Dikkat edin! Vücutta öyle bir et parçası vardır ki, o salih yani iyi ve düzgün olursa bütün vücut salih yani iyi ve düzgün olur. O bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.”
 
Değerli müminler
İman doğru kalpte yeşerir. Doğru niyet olmaksızın İslam yaşanmaz. Niyeti doğru olan bir kalpten salih ve iyi amel ortaya çıkar. Bu sayede iman hayatın her alanında güzelliğini gösterir. Nitekim peygamberimiz hayânın, sade yaşamanın, temizliğin, kötülüğe engel olmanın imandan kaynaklandığını bizlere haber vermiştir.  Yine rahatsız edici bir şeyi yoldan kaldırmak da imandan kaynaklanır. İşte bu davranış insanın iyiliğini isteyen iyi niyete sahip müminin tavrıdır. Ancak insanlardan öyleleri var ki, yoldaki bir engeli kaldırmadığı gibi rahatsız olsunlar diye yola taş koyabilmekte ve hizmetlere engel olabilmektedir.
 
Değerli müminler
İlimizde acil sağlık hizmetleri 20 acil yardım istasyonu ve 44 acil yardım ambulansı ile yapılmaktadır. Bu hizmetler günün her saatinde ücretsiz olarak sunulmaktadır. 112 acil çağrı hattı ise hayati tehlike oluşturan her durumda kullanılmaktadır
Bu hattın gereksiz yere meşgul edilmesi nedeniyle gerçek acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmaktadır.
 
Aziz kardeşlerim
Peygamberimiz müslümanı elinden ve dilinden salim olunan kimse olarak tarif etmiştir. Ancak ne acıdır ki, 112 istasyonuna 2015 yılı içinde yapılan 303.725 çağrının yüzde doksanına yakını gereksiz ve asılsız olarak tespit edilmiştir. Bir de buna ambulansların geçiş üstünlüğüne ve park gibi diğer trafik kurallarına riayet etmemenin getirdiği problemleri de eklersek hizmetlerin nasıl aksadığını görürüz. İşte bu bir hak ihlalidir
Unutmayalım ki bizim önemsemediğimiz küçük bir hata büyük sonuçlara belki de bir kişinin hayatına mal olabilmektedir.
       Öyleyse hiçbir ayrıcalığın söz konusu olmadığı, haklı-haksızın ortaya çıkarılacağı o hesap gününde, Yüce Allah'ın huzurunda mahcup olmamak için, kul ve kamu hakları konusunda hassas olalım.
       Hutbemi peygamber efendimizin bir hadisi şerifiyle bitiriyorum Hayra anahtar şerre kilit olunuz. Ne mutlu o kimselere ki hayra anahtar, şerre kilit olurlar. Yazıklar olsun o kimselere ki şerre anahtar, hayra kilit olurlar.”
image-20160422213038.jpeg

image-20160422213141.jpeg

image-20160422213256.jpeg