Rize'de Dinamit Patlatılıyorsa Bizim Suçumuz Ne?

Rize'de Dinamit Patlatılıyorsa Bizim Suçumuz Ne?
Rize'de patlatılan dinamitler yüzünden iki yıldır evinden olduğunu ve mağdur edildiğini ifade eden şahıs mağduriyetinin giderileceği günü beklerken evini halatlarla ağaca bağladı.

Rize'nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesinde iki yıl önce gerçekleşen olayda Çayeli Bakır İşletmeleri tarafından maden içerisinde dinamit patlatılması nedeniyle evlerinde çatlaklar oluşan vatandaşlar evlerini çelik halatlarla yüzlerce yıllık ağaçlara bağlarken iki yıldır Çayeli Bakır İşletmeleri (ÇBİ)'nin zararlarını karşılamadıklarını ve mağdur durumda bulunduklarını açıklayarak mağduriyetlerinin giderilmesini beklediklerini açıkladı.

Madenli'de 4 katlı evi bulunan Sarıoğlu kardeşlerden Ahmet Sarıoğlu da mağdur olduğunu ifade eden yöre halkından biri olarak yaptığı açıklamada madende dinamit patlatılması sonucu çevredeki evlerde hasar oluştuğunun ÇBİ tarafından kabul edildiğini ve bunun bilirkişi raporlarıyla da tespit edildiğinin ÇBİ tarafından kendilerine açıklandığını söyledi. Sarıoğlu, dinamit patlatılması sonucu evde meydana gelen hasar sonrası evde oturulamaz raporu verildiğini ve ÇBİ'nin evi satın alarak yıkacağını belirterek bu aşamada kendilerine teklif edilen bedelin cüzi rakamlardan oluştuğunu ve teklif edilen rakamların mağduriyetlerini gidermeyeceğinden  anlaşamadıklarını söyledi.

ahmet-sarioglunun-evi-cayeli-1.jpg

ahmet-sarioglunun-evi-cayeli-2.jpg

Sarıoğlu, mağduriyetini daha önce ulusal basına da yansıttıklarını ancak aradan iki yl geçmesine rağmen sorunu çözüme kavuşturamadıklarını belirterek şunları kaydetti: Maden sahasının üst kısmında bulunan evimiz için 2010 yılında Çayeli Bakır İşletmeleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna göre yer altı çalışmaları ve dinamit atımlarıyla yüzeyde meydana gelen bölgesel zemin  kayması nedeniyle evde ağır hasar oluştuğu bilgisi bizlere verildi. Bu durum karşısında oturulamaz raporu verilen evimiz için, ÇBİ tarafından evin satın alınarak yıkılması için görüşmelere başladık. Yapılan görüşmelerde bize teklif edilen bedelin ve yapılan arazi kiralamasına ait sözleşmenin tatmin edici olmamasından soruna halen çözüm getirilemiyor. 168 m2 betonarme 4 katlı evimi civardaki normal kagır basit evlerle kıyasladığımızda fark verilmesini vede 10 yıllığına arazi kiralaması sözleşmesindeki kavramın kendi aramızda istişare ederek uzlaşılabilir kriterlerde olmalı. Tarafımızdan yapılan bu çağrı ÇBİ Genel Müdürü Iain Anderson'a yetkili kısım müdürleri tarafından yeterince aktarılmadığından mağdur ediliyoruz. Bu önemli soruna acilen çözüm getirilmeli ve mağduriyetimiz giderilmeli.

Sarıoğlu son olarak halatlarla yüzyıllık ağaçlara bağladıkları 4 katlı evlerinin her geçen gün yat yatmaya ve tehlike oluşturmaya başladığını sözlerine ekledi.

ahmet-sarioglunun-evi-cayeli-3.jpg

ahmet-sarioglunun-evi-cayeli-4.jpg