Rizede domuz gribi tartışması

Rizede domuz gribi tartışması
Gelinin domuz gribinden, kayınpederin ise zatürreden öldüğünün açıklanması tartışmalara neden oldu.

Rize'de domuz gribi şüphesi ile tedavi görürken bir gün arayla hayatlarını kaybeden gelin ve kayınpederden gelinin H1N1, kayınpederin ise zatürreden öldüğünün açıklanması tartışmalara neden oldu.

Rize'nin İyidere İlçesi Büyükçiftlik Köyü'nde domuz gribi şüphesi ile tedavi altına alınan Havva Kitapçı (27) ve kayınpederi Nusret Kitapçı'nın (62) tedavi gördükleri Trabzon'daki KTÜ Farabi Hastanesi'nde birer gün arayla hayatlarını kaybetmesi ilçede tedirginliğe neden oldu. Sağlık İl Müdürlüğü tarafından Nusret Kitapçı'nın H1N1 virüsü taşımadığı açıklanırken, Havva Kitapçı'nın ise H1N1 virüsünden dolayı hayatını kaybettiği açıklandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Sağlık İl Müdürü Mustafa Tepe, basında çıkan yanlış haberlerin ilçe halkını paniğe sevk ettiğini belirterek, “İlimiz İyidere ilçesinde ikamet eden 27 yaşında ve 4 aylık hamile olan bir bayan hasta, tedavi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nde 5 Aralık 2009 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Hastadan alınan numunenin tetkiki sonucu da ölüm sebebinin pandemik grip enfeksiyonu olduğu doğrulanmıştır. Gerek yazılı gerekse de görsel basınımızda son iki üç gün içinde H1N1 grip enfeksiyonuna bağlı olarak hayatını kaybeden hastanın aynı hastanede tedavi gören kayınpederinin de yine H1N1 grip enfeksiyonuna bağlı olarak hayatını kaybettiğine dair haberler yer almaktadır.

Oysa ki H1N1 grip enfeksiyonu ön tanısı ile tedavi altına alınıp 6 Aralık 2009 tarihinde hayatını kaybeden 55 yaşındaki N.K. adlı vatandaşımızdan alınan numunenin Türkiye'de Referans Laboratuarı olarak kabul edilen Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Laboratuarı'nda yapılan ve 5 Aralık 2009 tarihinde sonuçlanan tetkikine göre H1N1 grip enfeksiyonu olmadığı anlaşılmıştır. Mevsimsel grip ve diğer solunum sistemi rahatsızlıklarının yaşadığımız şu günlerde sıkça görülmesi nedeni ile bir çok hasta tedavi kurumlarına H1N1 grip enfeksiyonu ön tanısı ile başvurmakta ve hastanelere yatmaktadır. Ama bu hastaların kesin tanıları alınan numunelerin tetkiki sonucu konulmaktadır.

Yani her ön tanının kesin tanı olma ihtimali yüzde 100 değildir. 55 yaşındaki N.K.adlı hastamız da her ne kadar H1N1 grip enfeksiyonu ön tanısı ile hastaneye yatırıldıysa da yapılan tetkiklerinin sonucunda hastada H1N1 grip enfeksiyonu ( Domuz Gribi) olmadığı kesinlik kazanmıştır” dedi.

Tepe, yaptığı açıklamada Sağlık İl Müdürlüğü dışında yapılan açıklamalardan hiçbirine itibar edilmemesi gerektiğini ifade ederek “Son günlerde H1N1 grip enfeksiyonu ile ilgili haberler basınımızda çok geniş bir şekilde yer bulmakta ve konu hakkında çok hassas olan vatandaşlarımız tarafından düzenli olarak takip edilmektedir.

Dolayısı ile gerçeği tam yansıtmayan bu tür haberler halkımız arasında hiç şüphesiz ki bir panik havası oluşturmaktadır. Yaşanan bu son olayda da hayatını kaybeden iki vatandaşımızdan sadece bir tanesinde H1N1 grip enfeksiyonu tanısı kesinleşmesine rağmen her iki hastanın da hayatını H1N1 grip enfeksiyonuna bağlı olarak kaybettiğine dair haberler basınımızda yer almıştır. Bunun sonucunda da hem hayatını kaybeden hasta yakınlarının acıları her geçen gün artarak büyümüş hem de özellikle bölgede yaşayan halk arasında korku ve panik havası başlamıştır. Müdürlüğümüz tarafından yapılan açıklamalar haricinde hiçbir açıklamaya itibar etmemesi gerekmektedir” diye konuştu.

Havva Kitapçı'nın defin işlemleri sırasında domuz gribi tedbirleri alınırken, bir gün sonra defnedilen Nusret Kitapçı'nın defin işlemleri sırasında tedbir alınmaması tedirginliğe neden olmuştu. Öte yandan Kitapçı ailesinin diğer fertlerinin de domuz gribi şüphesi ile tedavi gördükleri öğrenildi.