Rize'de eleman bulamayan meslekler

Rize'de eleman bulamayan meslekler
Hangi ilde hangi eleman aranıyor? İşte il il eleman ihtiyacı ve en çok eleman aranan iki meslek... Rize'de elemana ihtiyaç duyulan meslekler...

Türkiye'de işsizlik küresel krizin etkisiyle rekor seviyelere tırmandı. Şubat ayında yüzde 16'yı aşan işsizlik oranı haziranda yüzde 13'e gerilese de halen yaklaşık 3 milyon 270 bin kişi işsiz. 

İşsizlikteki bu tabloya karşın bazı alanlarda eleman açığı kapatılamıyor.

Türkiye İş Kurumu (İşkur) verilerine göre en fazla eleman açığı beden işçiliğinde mevcut. Bunu sırasıyla muhasebe ve makinecilik (dikiş) takip ediyor. Ayrıca elektrikçi ve elektrik teknisyeni, gaz altı kaynakçısı, pazarlamacı, tornacı, şoförlük gibi mesleklerde talep edilen işgücü sayısı oldukça yüksek. Türkiye genelinde bin 167 beden işçisi, 528 makineci ve 312 muhasebeci işe alınacak.

İşkur'a kayıtlı toplam 987 bin 105 işverenin istihdamda aradığı kıstaslar da oldukça ilginç. İşverenler ne çok eğitimli ne de eğitimsiz elemanları tercih etmiyor. Mevcut açık işler için çoğunlukla meslek lisesi ve lise altı mezunlar tercih ediliyor. En az tercih edilen grup ise lisans üstü eğitim alanlar. İllere göre eleman açığı bulunan alanlar incelendiğinde İstanbul ve Konya'da beden işçisi (temizlik), Düzce'de muhasebeci, Ankara'da satış elemanı ve makine teknikerine duyulan ihtiyaç fazla. En çok beden işçisine ihtiyaç duyulan İstanbul ve Konya'da 427 beden işçisi alınacak. En fazla makinecinin arandığı Bursa'da 105, en fazla muhasebecinin ihtiyaç duyulduğu Düzce'de ise 26 muhasebeci iş sahibi olabilecek. Ayrıca Mersin'de elektrikçi, Bursa'da gaz altı kaynakçısı, Erzurum'da büro memurluğu en çok işçi aranan işkolları olarak sıralanıyor.

Hangi ilde hangi eleman aranıyor?

Rize: Plastik doğrama imalatçısı, kasiyer, kazan ateşçisi, tornacı, beden işçisi, tornacı, şoför, pazarlamacı.

Trabzon: Satış elemanı, elektronik teknisyeni, beden işçisi, resepsiyoncu, yufkacı, kimya mühendisi, bilgisayar mühendisi.

Samsun: Büro memuru, mobilya imalatçısı, grafiker, muhasebeci, satış elemanı, güvenlik görevlisi.

İstanbul: Muhasebeci, beden işçisi, elektrik-elektronik teknisyeni, satış temsilcisi, aşçı, gaz altı kaynakçısı, makineci, mobilya cilacısı, bekçi, makine teknisyeni.

Ankara: Makine teknikeri, satış elemanı, beden işçisi, makine mühendisi, inşaat mühendisi, petrol ve doğalgaz mühendisi, harita teknikeri.

İzmir: Muhasebeci, tornacı, makineci, sekreter, ağaç işleri teknikeri, garson.

Bursa: Boyacı, pazarlamacı, satış elemanı, makineci (ütücü, kalite kontrolcü) elektrikçi, sac işçisi, oto kaportacı, sağlık memuru.

Diyarbakır: Sekreter, elektrik ve elektronik teknikeri.

Adana: Elektrik ark kaynakçısı, gaz altı kaynakçısı, muhasebeci, plastik doğrama imalatçısı, kazan ateşçisi.

Erzurum: Büro memuru, oto boyacı, büro memuru, fizyoterapist, metal işleri teknisyeni.

Antalya: Beden işçisi, elektrikçi, şoför, gıda mühendisi, aşçı, turizm ve otelcilik elemanı.

Sivas: Oto elektrikçisi, marangoz, motor teknisyeni, ahşap doğramacı, elektrik mühendisi.

Mersin: Pazarlamacı, sıhhi tesisatçı, kaynakçı, şoför, elektrikçi.

Ağrı: Büro memuru, beden işçisi, ziraat mühendisi.