Rize'de Gözyaşartan Veda Gecesi

Rize'de Gözyaşartan Veda Gecesi
Rize Üniversitesi'nde rektörlüğe veda edecek Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu'nun onuruna verilen veda yemeğinde rektör gözyaşlarını tutamadı.

Rize Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu'nun 17 Mayısta görevi Prof. Dr. Arif Yılmaz'a devredecek olması dolayısıyla Dedeman Otel'de düzenlenen veda yemeğinde Okumuşoğlu gözyaşlarına hakim olamadı. Onuruna verilen veda yemeğine katılan tüm konuklarını masalarında ziyaret eden Okumuşoğlu tek tek hoşgeldiniz derken gözyaşlarını tutamadı. Okumuşoğlu ayrıca sinevizyon gösterisi yapıldığı sırada da yine gözyaşlarına hakim olamadı.

nazmi-turan-okumusoglu-1.jpg

nazmi-turan-okumusoglu-2.jpg

aydin-tarakci-nazmi-turan-okumusoglu.jpg

Dedeman Otel'deki veda yemeğine Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Garnizon Komutanı J. Albay Turhan Talu, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Aslan,  Adalet Komisyonu Başkanı Fatih Akçay, Baro Başkanı Av. Ateş Hatinoğlu, Rize Üniversitesi'nin tüm rektör yardımcıları ile dekanları, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Rize Artvin Bölge Başkanı Muammer Atılgan, Rize İlinde Üniversite Geliştirme Derneği Başkanı Rahmi Metin ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ticaret Borsası temsilcileri, Rize Üniversitesi Öğretim Görevlileri ve davetliler katıldı.

1.20110516003555..jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-1.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-12.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-2.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-3.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-13.jpg

Gecede ilk konuşmayı 17 Mayısta Rize Üniversitesi Rektörlük koltuğuna oturacak Prof. Dr. Arif Yılmaz gerçekleştirdi. Yılmaz, bayrak yarışında bayrağı devralacağını belirterek "Bakalım biz alacağımız bu bayrağı hocamız kadar başarıyla ileriye taşıyabilecek miyiz?" dedi.

arif-yilmaz.jpg

Hocamla çalışmaktan büyük mutluluk aldım sözleriyle Prof. Dr. Okumuşoğlu'dan övgüyle söz eden Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: Dekan olarak hocama teşekkür ediyorum. Tıp Fakülteleri zor bir bölümdür. Bu nedenle tıp fakültelerinin gelişip büyümesi zordur. Rize Tıp Fakültesi'ni 4 yıl gibi kısa bir sürede bu seviyeye getirdiğinden dekan olarak hocama teşekkür ediyorum.

Yılmaz, Rize Üniversitesi Rektörlük görevinden ayrıldıktan sonra Samsun'a yerleşecek olan Rektör Okumuşoğlu'na başarılar diledi ve sözlerini "bilim adamı olarak Samsun'daki görevinde kendisine başarılar diliyorum" şeklinde tamamladı.

rize-universitesi-veda-yemegi-4.jpg

Onuruna verilen veda yemeğinde bir konuşma yapan Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu ise "eğitimin halka gitmesi için bizim halka gitmemiz gerekir" dedi.

Okumuşoğlu, hayat hikayesinin 1969 yılında üniversitelerin bazı olaylar yüzünden bir yıl kapatılmasıyla mezuniyetinin gecikmesiyle başladığını ifade ederek şunları kaydetti: Hayat boyu sıradanlığı kabul etmeyip hep farklılıklar içerisinde oldum. 19 Mayıs üniversitesi'ndeki görevimden ayrılarak 14 yıl boyunca burada bulunmaktayım. 1980 yılında 3 bin dolar kazanmama rağmen ve bu parayı kazandığım Amerika'da, Kanada'da kalmayıp kendimi eğitime adadım. Önce Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'ne ardından Rize Üniversitesi'nin kurulması için kendi doğduğum, sevdalısı olduğum Rize'ye hizmet etmek için eşimi, ailemi Samsun'da bırakarak Rize'ye geldim. Burada kurucu rektörlükten sonra fazla kalmayacak, kalıcı olmayacaktım. Ama şimdiki Zonguldak Valisi eski Rize Valisi olan Erdal Ata'nın benim burada uzun süre kalmamda etkisi büyük oldu. Ben Rize'me bu hizmetleri gönülden yaparken bugünkü başarıyı tek başıma yakalamadım. Biz bir ekip çalışması içerisindeydik ve bu başarı ekip çalışmasının ürünüdür. Şimdi görevdeki arkadaşlarımdan tek isteğim görevinizi öyle yapınız ki kimsenin size söz söyleme hakkı olmasın ve kul hakkı yememiş olursunuz.

nazmi-turan-okumusoglu.20110516005711..jpg

"Serde Rizelilik var" ve "Hamsiyi bizde yedik" sözleriyle Rizeliliğine vurgu yapan Okumuşoğlu bayrağı Prof. Dr. Arif Yılmaz'a devretmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: Söylediklerim ve yaptıklarımda art niyetli herhangi bir amaç gütmedim. Bayrağı açık yürekle ve zevkle teslim edeceğim. Dekanımız Arif bey'e bu bayrağı mutluluk içerisinde teslim edeceğim. Dışardan rektör gelmemesi Rize için kazanç olup şayet dışarıdan rektör gelmiş olsaydı bu Rize için bir kayıp olacaktı. Arif Beyle birlikte çalışmış olduğumdan Onun rektör olması bana mutluluk veriyor. Bugün Çayeli Eğitim Fakültesi'nden mezun olan öğrencilerin KPSS sınavlarında Türkiye birincisi olması Rize Üniversitesi'nin ne kadar büyük bir başarıya imza attığının göstergesidir.

Prof. Dr. Arif Yılmaz'ın Rize Üniversitesi'ni daha da başarılı hale getireceğini ifade eden Okumuşoğlu, Rize Üniversitesi'nin kendisi için bir fidan olduğunu söyledi ve "Rize Üniversitesi benim için bir fidandır. Bu fidanın yükselerek başarısını daha yüksek yerlere taşıması bizi mutlu eder. Onun yaşayacağı  aksi yöndeki olaylar ise bizi üzer. 2006 yılında kurulan üniversiteler arasında Rize Üniversitesi çok iyi bir yerde. Yeni rektörümüze kolaylıklar diliyorum. Üniversiteyi daha yükseğe taşıyacaktır. O sevgi, o güç Onda mevcuttur." dedi.

rize-universitesi-veda-yemegi-5.20110516005727..jpg

Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu konuşmasında rektörlük adaylığından çekilmesine de değinerek hakkında çıkan "Arif Hoca başbakanla görüştü. Yeni rektör o seçilecek. Rektör seçimi kaybedeceğini anladı diye seçime girmekten vazgeçti" şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Okumuşoğlu adaylıktan çekilmesinin nedenlerini şu sözlerle ifade etti: Rize Üniversitesi'nin bekasının, bütünlüğünün parçalanmaması için seçime girmedim. Buradaki öğretim üyeleri ister istemez bölünecekti. Ben bunu kendi üniversiteme yakıştıramazdım. Bu şekildeki bir bölünme beni üzeceğinden ve Rize Üniversitesi'nin bölünmesini istemediğimden seçimde aday olmadım. Ayrıca 65 yaşındayım. Yapamadıklarım, ihmal ettiklerim vardı. Aileme de zaman ayırmam gerekiyordu.

Türkiye'nin hiçbir yerinde eski rektörle yeni rektörün sarmaş dolaş bir birliktelik içerisinde bulunmadığını sözlerine ekleyen Okumuşoğlu sözlerini "2 dönem dekan atadığım arkadaşıma bayrağı devretmek mutluluk verici. Bu Türkiye'nin hiçbir yerinde yoktur. Eski rektörle yeni rektörün sarmaş dolaş içerisinde bulunması mutluluk verici. Bayrağı daha yükseklere taşıması için devrediyorum" şeklinde tamamladıktan sonra "Rizeme elveda" adlı şiiri okudu ve helallik isteyerek "ben sizlere hakkımı helal ediyorum sizde haklarınızı helal edin" dedi.

nazmi-turan-okumusoglu-rize-universitesi-rektoru.20110516005737..jpg

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ise Dedeman Otel'de gerçekleşen veda yemeğinde yaptığı konuşmada "Hocamızın vedasına tanıklık etmek ve uğurlanmasında bulunmak burukluk verici" dedi.

Vali Hacımüftüoğlu Rize Üniversitesi rektörlük seçimlerinin keyifli bir ortamda gerçekleştiğini ifade ederek "Bu kadar seviyeli ve keyifli bir seçime tanıklık etmedim. Her iki rektörümüzle birlikte üniversite camiamızı tebrik ediyorum. Bu ilin valisi olarak kendimi bahtiyar addediyorum. Daha fazla kazanırken bu kazancını bırakıp geliyordsanız bu takdire şayandır. Nazmi Hoca isteseydi Samsun'da kalır, 19 Mayıs Üniversitesi'ne dekan ve rektör olurdu. Ama o zoru seçti ve kendi memleketine hizmet için geldi. Aynı şey Arif Hoca içinde geçerli. Her iki rektörümüze teşekkür ediyorum" dedi.

seyfullah-hacimuftuoglu-nazmi-turan-okumusoglu.jpg

Rize Üniversitesi'nin fedakarlıklar sonucunda bugünkü başarısına ulaştığını söyleyen Hacımüftüoğlu sözlerini "Bu fedakarlıklar olduğu müddetçe Rize Üniversitesi'nin önü açıktır. Zaten 4 yılda gelinen süreç bunu gösteriyor. Üniversitemiz 4 yılda 10 bin öğrenciye ulaşarak Türkiye'nin önemli üniversitelerinin 4 yılda ulaşamadığı öğrenci sayısına ulaşmıştır." şeklinde tamamladı.

arif-yilmaz-nazmi-turan-okumusoglu.jpg

Programda Rize Baro Başkanı Avukat Ateş Hatinoğlu, Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Sandıkçı, Rektör Yardımcısı Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Torul, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Akdeniz, Rize İlinde Üniversite Geliştirme Derneği Başkanı Rahmi Metin, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı da kısa birer konuşma yaptı ve Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu'na teşekkür ederek başarılar diledi.

Konuşmaların ardından Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Baro Başkanı Av. Ateş Hatinoğlu, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Sandıkçı, Rektör Yardımcısı Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Şaşmaz, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Rıza Akdeniz, Rize İlinde Üniversite Geliştirme Derneği Başkanı Rahmi Metin, Rize Ticaret Borsası Temsilcisi, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Rize Artvin Bölge Başkanı Muammer Atılgan ve yeni rektör Prof. Dr. Arif Yılmaz tarafından Rektör Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu'na plaket, şilt ve çeşitli hediyeler verildi.

seyfullah-hacimuftuoglu-nazmi-turan-okumusoglu-plaket.jpg

ates-hatinoglu-nazmi-turan-okumusoglu.jpg

kemal-sandikci-nazmi-turan-okumusoglu.jpg

oktay-torul-nazmi-turan-okumusoglu.jpg

oktay-torul-nazmi-turan-okumusoglu-hediye.jpg

01.20110516014640..jpg

halil-bakirci-nazmi-turan-okumusoglu.jpg

02.20110516015137..jpg

rahmi-metin-nazmi-turan-okumusoglu.jpg

001.20110516015925..jpg

muammer-atilgan-nazmi-turan-okumusoglu.jpg

00001.20110516020117..jpg

Proram, solist Sami Bilgin ve Aydın Tarakçı'nın seslendirdiği şarkılarla gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti. Okumuşoğlu bir süre şarkılara eşlik ettikten sonra Aydın Tarakçı'nın kendisine uzattığı mikrofandan "Eski Dostlar" şarkısının bir bölümü seslendirdi.

rize-universitesi-veda-yemegi-6.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-7.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-8.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-9.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-10.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-11.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-14.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-15.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-16.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-17.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-18.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-19.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-20.jpg

rize-universitesi-veda-yemegi-22.jpg