Rize’de Gülen Cemaati’ne Yönelik Operasyon

Rize’de Gülen Cemaati’ne Yönelik Operasyon
Rize’de Gülen Cemaati'ne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 15 kişiden 5’i daha adliyeye çıkartıldı.

Rize’de yaklaşık 10 gündür Gülen Cemaati'ne yakın kurum ve kuruluşlara yönelik başlatılan operasyonlar sürüyor. Rize merkezli 5 ilde, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda gözaltına alınanlardan 5'i, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Rize Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından düzenlenen operasyonlarda Bank Asya Rize Şubesi ve üç özel eğitim kurumuna yönelik düzenlenen baskınlarda bilgisayar kayıtlarına ve belgelere el konulmuştu.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, FETÖ/PDY'ye finansman desteği sağlamak, usulsüz kredi kullandırmak ve teminini sağlamak, belgede sahtecilik, sahte imza, sahte kefil, banka kredisi kullanımında hizmet geliri adı altında himmet sağlanması ve usulsüz arsa temini sağlamak" iddiasıyla gözaltına alınan 15 kişiden 5'inin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Rize merkezli üç ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda 15 kişi çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, evrakta sahtecilik, usulsüz yollarla arazi temini ve din üzerinden haksız gelir elde etme suçlaması ile gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan 15 kişiden M.S, K.Ö, H.K, M.G ve G.U geçtiğimiz gün ifadeleri alındıktan sonra Rize Adliyesi’ne çıkartıldı. 5 kişiden 3'ü savcı ifadesinin ardından serbest bırakılırken, M.S ve K.Ö emniyet ifadelerinin yenilenmesi için ek gözaltı süresi verilerek Rize Emniyet Müdürlüğü’ne geri gönderildi.

Bugün ise gözaltına bulunan aralarında eski RİSİAD Şube Başkanı Enver Ak’ın da bulunduğu, Rıdvan M., Hakan K., Aydın T. ve Cebrail D. isimli 5 kişi adliyeye çıkartıldı. 5 kişinin Rize Adliyesi’ndeki savcı ifadeleri sürüyor.

rize-merkezli-fetopdy-operasyonu-(1)-001.jpg

Eski banka müdürü H.Y. ve müdür yardımcısı Ü.İ'nin de aralarında bulunduğu 7 kişinin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü belirtildi.

Öte yandan, olayla ilgili 7 kişinin aranmasına devam ediliyor.

Rize Cumhuriyet Başsavcılığından alınan izinle 29 Ocak'ta Bank Asya Şubesi ve bilgisayarlarda inceleme yapan güvenlik güçleri, bankanın bazı dosyalarına el koymuştu.

Şahika Eğitim Kurumlarına bağlı üç özel okulun hesap hareketlerini araştıran polis ekipleri, Çayeli ilçesindeki Özel Şahika İlkokulu ve Ortaokulu, il merkezindeki Şahika Özel İlkokulu ve Ortaokulu ile Kopuzlar Lisesinde eş zamanlı inceleme yapmıştı.

Aralarında banka müdürü ve çalışanları, okul idarecileri, iş adamları ve muhasebecilerin de bulunduğu 22 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Rize, Trabzon, Amasya, İzmir ve Ordu'da düzenlenen operasyonda 15 kişi gözaltına alınmıştı. Cumhuriyet savcısı tarafından ifadelerinin alınmasının ardından nöbetçi mahkemeye sevk edilen H.K, M.G. ve G.U. yurt dışı yasağı konularak salıverilmişti.

rize-merkezli-fetopdy-operasyonu-(3).jpg