Rize’de HEM Öğretmenlerinden Kadınlar Gününe Özel Program

Rize’de HEM Öğretmenlerinden Kadınlar Gününe Özel Program
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Rize Halk Eğitim Merkezi Öğretmenleri tarafından bir etkinlik düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Rize Halk Eğitim Merkezi (HEM) Öğretmenleri Yasemin Sali ve Nurhayat Öztürk tarafından Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri yönelik bir etkinlik düzenlendi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Tesislerinde düzenlenen etkinliğe, Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Emine Yılmaz ile Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Yasemin Sali, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kutlama tarihçesinden bahsederek, 160 yıl önce 8 Mart 1857 yılında Amerika’nın Newyork kentinde kadınların 16 saat çalışma süresi, düşük ücret ve çalışma şartlarının iyileştirmesi için verdikleri mücadele sonucunda 118 kadının öldüğünü yüzlerce kadının yaralandığını ve tutuklandığını kaydederek, “8 Mart o günün mücadelesi adına 1900 yılınmdna beri Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmaktadır. O tarihten günümüze 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü ilan edilmesinin üstünden 100 yıl geçmiştir. Kadınların üretime ve yönetime katılma imkanına kavuştukları her ülkede toplumsal gelişme çabalarında etkin ve çok önemli roller üstlendiğine tanık oluyoruz. Hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.” dedi.

rize’de-hem-ogretmenlerinden-kadinlar-gunune-ozel-program-(2).jpg

Günümüzde de kadınların sosyal ekonomik ve politik katkılarına her zamankinden fazla ihtiyaç duyulduğuna inandıklarını kaydeden Sali, kadınların sorunları ile ilgili yapılan araştırmaların dünyada yoksulluk içinde yaşayan 1,4 Milyar insanın yüzde 70’ini kadınların oluşturduğunu ortaya koyduğunu ifade ederek, “Dünyanın en yoksul işçilerinin yüzde 60’ını yine kadınlar oluşturuyor. Dünyada açlığın, savaşın, göçün en ağır maliyetini kadınlar ödüyor. Geleneksel rolleri nedeniyle ne evine ne de işine ait olamayan Türk kadınlarının yüzde 39’u tokatlanma, itilme, yumrukla vurulma, boğazının sıkılması, bir yerinin yakılması, silah ve bıçak gibi aletlerle tehdit edilme yada bunların kullanılması sonucu fiziksel şiddete uğruyor, başka bir ifade ile her 10 kadından 4’ü eşi veya birlikte olduğu kişi tarafından fiziksel şiddete maruz kalıyor. Kadınların yüzde 44’ü duygusal şiddet görüyor. Yüzde 23’ü de eşlerinin ya da birlikte olduğu kişilerin kendisinin çalışmasına engel yada işten ayrılmasına neden olduğu belirtiliyor. Bu ortaya çıkan tabloda yürekleri dağlıyor. Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü geldiğinde bu ve buna benzer veriler ortaya çıkarılıyor. Çalışma hayatı ve sosyal yaşamdaki kadın profili gözler önüne seriliyor. Bu süreçte istatistik verilerden faydalanarak ortaya belli tablo çıkarmak mevcut hal ve durumu ortaya koymak gerekli, yararlı ve önemli bir çaba olsa da bunun ötesinde kadınların toplumsal hayata tam ve eşit katılımının önündeki engeller nasıl aşılabilir? sorusuna ortak bir cevap bulunarak çözümü hususunda çaba gösterilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

rize’de-hem-ogretmenlerinden-kadinlar-gunune-ozel-program-(3).jpg

Sali, 8 Mart’ın sadece kadınların yılda bir kez hatırlanmaları değil sorunların çözülene kadar tartışılması için bir fırsat ve imkan olarak görülebileceğini ifade ederek, “Kadın sorunları diğer toplumsal ve insani durumlardan ayrı tutulamaz. Kadınımıza değer vermek geleceğe yapılan en büyük yatırımdır. Unutulmaması gerekir ki kadın, haklarıyla kadındır. Hakları hiçe sayılan kadın, kadınlık bilinci ve erdemi çürümüş bir toplumsal yozlaşmayı beraberinde getirir. Kadınlarımızı kendi hak ve hakikatleri uğruna mücadeleye erkek emekçileri de bu mücadeleyi desteklemeye çağırıyoruz.” dedi.

rize’de-hem-ogretmenlerinden-kadinlar-gunune-ozel-program-(1).jpg

Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Emine Yılmaz ise yaptığı konuşmada, toplumda kadınların önemli roller üstlenmesine rağmen günümüzde kadına yönelik şiddetin devam ettiğini ve yaşayan insanlar olarak bunu herkesin bildiğini söyledi. Bu derdin kadınların derdi olduğunu kaydeden Yılmaz, bunu çözecek, devaya ulaştıracak olanın da yine kadınlar olarak kendilerinin olduğunu ifade ederek “Bir kadın çok şeye bedeldir ancak birlik olursak aşamayacağımız hiçbir engel yoktur diye düşünüyorum. Burada bugünü kutlamak için bir araya gelmedik, bunun için toplanmadık. Birlik olmanın, beraber olmanın ne kadar önemli olduğunu mesajlı vermek için bir araya geldik. Salondaki kalabalık da birlik ve beraberliğimizin en iyi göstergesidir. Bu vesileyle bu programı organize eden, programda emeği geçen öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

rize’de-hem-ogretmenlerinden-kadinlar-gunune-ozel-program-(6).jpg

Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmaları ise AÇEP Öğretmeni Nurhayat Öztürk ve rehber öğretmeni Elif Albayrak yaptı.

Kadınlar günü için hazırlanan sinevizyon gösterimi ve vatandaşların kadınlar günü hakkındaki görüşlerinin yer aldığı röportajların izlenmesinin ardından ikramda bulunuldu.

rize’de-hem-ogretmenlerinden-kadinlar-gunune-ozel-program-(4).jpgrize’de-hem-ogretmenlerinden-kadinlar-gunune-ozel-program-(5).jpgrize’de-hem-ogretmenlerinden-kadinlar-gunune-ozel-program.jpgrize’de-hem-ogretmenlerinden-kadinlar-gunune-ozel-program-(7)-001.jpg

rize’de-hem-ogretmenlerinden-kadinlar-gunune-ozel-program-(8).jpgrize’de-hem-ogretmenlerinden-kadinlar-gunune-ozel-program-(9).jpg