Rize'de HES'lere Mahkeme Freni

Rize'de HES'lere Mahkeme Freni
Rize'de yapımı planlanan Alicik 1-2 Regulatörü ve HES Projesi için verilen "ÇED olumlu" kararına karşı açılan davada Rize İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Avukat Remzi Kazmaz, HES'lerle ilgili Başbakan'a sunulan raporların gerçeği yansıtmadığını belirterek, sermayenin başbakan'a yalan söylediğini belirtti.

Rize'nin Güneysu İlçesi Kaledere ve Çak (Gürgen) dereleri üzerinde yapımı planlanan Alicik 1-2 Regulatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi için verilen "Çevresel Etki ve Değerlendirmesi (ÇED) olumlu" kararına karşı açılan davada Rize İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Konuyla ilgili Avukat Remzi Kazmaz tarafından ÇED raporunun yetersiz ve gerekli tedbirleri içermediği yönünde gerekçe ile yürütmenin durdurulması talebi ile dava açılmıştı.

Rize İdare Mahkemesi tarafından görülen dava ile ilgili 31 Mayıs 2010 tarihli 2010/287 esas nolu kararda "2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20 ve 27. maddeleri uyarınca ara kararı cevabı ve birinci savunması için davalı idareye 30 gün süre verilmesine karar verildi.

Dava konusu olayın uyuşmazlığın özelliği, inşaat faaliyetlerinin devam etmesi, bu durumun çevreye etkileri ve projenin kapsamı dikkate alındığında telafisi güç ve imkansız zararların oluşmasını önlemek amacı ile yürütmenin durdurulması isteminin davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar kabulüne, her bir ara kararın ayrı ayrı cevaplandırılmasına, ara kararı gerekleri yerine getirmenin mecburi olduğu, getirilmediği takdirde dosyadaki bilgi ve belgelere göre karar verileceği ve bu durumun ara kararı gereklerini zamanında ve tam olarak yerine getirmeyen ilgililer hakkında sorumluluk doğuracağı hususlarının davalı idareye tebliğine oy birliği ile karar verildi.

Konuyla ilgili Derelerin Kardeşliği Platformu adına Muğla'nın Bodrum ilçesindeki hukuk bürosunda basın açıklaması yapan Avukat Remzi Kazmaz, şöyle konuştu: "Verilen bu kararla Türkiye'nin hukuk devleti olduğu bir kere daha tescil edildi. Başbakanın kendi köyündeki HES'lere yürütmeyi durdurma kararı Türkiye'de çevrecilerin yüreğine su serpti. Bugün 90'a yakın mahkeme var HES'le ilgili. Bugüne kadar 29 tanesine yürütmeyi durdurma kararı aldık. Bu onlardan biri. Bu karar Rize İdare Mahkemesi tarafından Güneysu'da yapılmaya çalışılan Alicik 1, Alicik 2 santralleri ile ilgilidir."

Oradaki insanların huzursuz olduğunu anlatan Kazmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer durum böyle giderse yakında çaylar kuruyacak. Böyle giderse fındıklar kuruyacak. Sayın başbakanım, ben de o derelerin çocuğuyum. Buradan Güneysu halkı adına, Rize halkı adına, Trabzon halkı adına size sesleniyorum. Yanınızdaki insanlara kanmayın. Size verilen raporlar doğru değil. Sermaye yalan söylüyor. Gelin siz bir kez daha inceleyin buraları. Bu projeleri bir kez daha denetleyin."