Rize'de Kütüphane Haftası Kutlanıyor

Rize'de Kütüphane Haftası Kutlanıyor
Rize'de Kütüphane Haftası kutlamaları başladı.

49.Kütüphane Haftası Kutlama Programı Etkinlikleri Rize’de başladı. İsmail Kahraman Kültür Merkezinde yapılan tören Türk Kütüphaneciler Derneği Rize Şube Başkanı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Genel Sekreteri Ali Rıza Köroğlu tarafından yapılan açılış konuşması ile başladı.

Törene Rize Vali Vekili Mehmet Özer, Belediye Başkan Vekili Mustafa Altay, Cumhuriyet Başsavcısı Atilla Aslan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Türk Kütüphaneciler Derneği Rize Şube Başkanı ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Genel Sekreteri Ali Rıza Köroğlu, İl Müdürleri, Daire Amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(1).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlandi.20130326121316.jpg

Türk Kütüphaneciler Derneği Rize Şube Başkanı Köroğlu, “Kütüphaneler, bilgiyi, doğru, düzenli ve fırsat eşitliği sağlayarak her yaştan ve sosyal sınıftan insanımıza sunan, insanlığın en önemli kültür hazineleridir. Milletlerin kalkınmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri de zengin kütüphanelerdir. Geçmiş yüzyıllarda yaşayan insanların yazıya aktardıkları, kayıt altına aldıkları ve kitaplaştırdıkları bilgi, gözlem, fikir ve tecrübeler sayesinde, geçmiş çok daha iyi anlaşılabilmekte, bugüne ve geleceğe ışık tutulmaktadır. Büyük bir hızla üretilmekte ve yayılmakta olan bilgi, hızlı gelişmelerin yaşandığı dünyamızda en önemli güç konumundadır. Toplumların iyi yetişmiş, bilgili, araştıran ve üreten insan gücüne olan ihtiyacı her zamankinden daha fazladır. Kütüphanecilerimizin özverili çalışmaları ve bilişim teknolojileri sayesinde günümüzün bilgi birikimi gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılacak, bilgi toplumu olma yolunda çok önemli bir adım atılmış olacaktır.” dedi.

TKD Rize Şube Başkanı Köroğlu, “Kur’an-ı Kerim’in ilk emrinin “Oku” olması, “Rabbim ilmimi artır” “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Ayetleri ile, Peygamber Efendimizin (S.A.V.), “İlim öğrenmek her Müslüman kadın ve erkeğe farzdır.”, “İlim Çin’de de olsa gidip alınız” , “Faydalı ilim müminin kaybolmuş malıdır, bulduğu yerden almalıdır”, “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz” hadisleri, İslam Dininin kitaba, ilme, okumaya ve öğrenmeye verdiği önemi gösteren örneklerden sadece birkaçıdır” dedi.

Köroğlu, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün o günün şartlarında, birçoğunun altını çizerek ve not alarak 4 bin civarında kitap okuduğunun bilindiğini ifade etti.

ali-riza-koroglu-rteu-genel-sekreteri.20130326122137.jpg

Kitap okuma ile sınavlardaki başarı arasında doğru orantı olduğunu söyleyen Köroğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kütüphanelerdeki okuyucu istatistikleri ile Milli Eğitim Bakanlığımızın Liselere ve Üniversitelere giriş sınavlarında öğrencilerin gösterdikleri başarı istatistikleri arasında doğru orantı bulunmaktadır. Kütüphanelerdeki okuyucu sayısı, üye sayısı, ödünç verilen kitap sayısı fazla olan illerimizin, Liselere giriş ve üniversite sınavlarında daha başarılı oldukları görülmektedir. Bu durum da, kitap okuma ve kütüphane alışkanlığının, eğitim ve sınavlar üzerindeki etkisinin en somut örneğidir.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Valiliklerimizce acilen tedbir alınması gereken konularda da açıklama yapan Kütüphane Dernek Başkanı Köroğlu, “Bugün ülkemiz genelinde 1112 Halk ve Çocuk Kütüphanesi bulunmasına karşılık, bu kütüphanelerimizde görev yapan Üniversitelerin Kütüphanecilik-Bilgi-Belge Yönetimi Bölümü lisans mezunu Kütüphaneci sayısı yalnızca 344’dür. Türkiye genelinde halk kütüphanelerinde görev yapan 344 kütüphaneciden sadece ikisi Rize’de görev yapmaktadır. 17 Halk Kütüphanesi bulunan Rize’mizde sadece iki kütüphanecinin görev yapması, Rize’deki halk kütüphanelerimizdeki en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Üniversitelerimizin Kütüphanecilik – Bilgi ve Belge Yönetimi mezunlarından İl Halk Kütüphanelerimize büyüklüklerine göre 3 veya 4, İlçe Halk Kütüphanelerimize ise en azından birer Kütüphaneci ataması yapılması, bu kütüphanelerimizi kapanmaktan kurtaracak, işler hale getirecektir.” dedi.   

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Merkez ve bağlı akademik birimlerdeki kütüphanelerin toplam kitap sayısının 69 bin, Üye Sayısının 10.550, Ödünç Verilen Kitap Sayısının 15.300 olduğunu belirten Köroğlu, Rize İl, İlçe ve Belde Halk Kütüphanelerinde ise toplam kitap sayısının 180 bin, Üye Sayısının 8.550, Ödünç Verilen Kitap Sayısının 41.050 olduğunu söyledi.

Kütüphane Haftası süresince Rize’de 16 konferans, bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Rize Kitap Günleri-Kitap Fuarı, İmza günü ve söyleşi, Masal Okuma, Müzikli Şiir Dinletisi, halkoyunları ve skeç gösterileri, Hastanede yatan hastalarımızın ziyaret edilerek kitap hediye edilmesi, kitap sergisi, fotoğraf sergisi, aşık atışması ve Evvel Zaman Türkü Topluluğu Konseri gerçekleştirileceğini ifade eden Köroğlu; “Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün eşi sayın Hayrunnisa Gül hanımefendi tarafından başlatılan ve himayelerinde devam eden “Türkiye Kitap Okuyor” kampanyası çerçevesinde, Türk Kütüphaneciler Derneği Rize Şubesi, Rize Kent Konseyi Gençlik Meclisi, RTE Üniversitesi Kültür ve Edebiyat Kulübü, Medeniyet Kulübü, Fütüvvet Kulübü ve Bilim ve Teknoloji Kulübü ile birlikte Rize Merkez Deniz Caddesinde 27 Mart 2013 Çarşamba günü 12:30-13:00 arasına “Kitabını Alan Gelsin” sloganı ile “RİZE KİTAP OKUYOR” etkinliği gerçekleştireceğiz. Kitap okuma ve okuma alışkanlığına dikkat çekmek üzere hazırladığımız etkinliğimizde hepinizi aramızda görmek istiyoruz.” dedi.

Türk Kütüphaneciler Derneği Rize Şube Başkanı Ali Rıza Köroğlu; “2006 yılında kurulan bir üniversite olmamıza rağmen, 10 kütüphaneci ile hizmet vermemizi sağlayan, 69.000 kitap, 83 veritabanı, 40 bin elektronik dergi, 54 bin elektronik kitap, 2013 yılı bütçesi ile 350 bini veritabanı ve 200 bini basılı kitap alımı için olmak üzere toplam 880 Bin Türk Lirası Kütüphane bütçesi ayrılmasını onaylayan, kütüphanemize ve kütüphanecilerimize her türlü desteği veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Arif YILMAZ hocamıza huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. 49.Kütüphane Haftasının hayırlı olmasını diliyor, Kütüphane haftası süresince yapılacak tüm etkinliklerimizi onurlandırmanızı bekliyor, kitapların hayatımızdan eksik olmadığı, okuyan ve araştıran millet olma ümidiyle saygılar sunuyorum.” dedi.

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(5).jpg

Niğde Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi ve Tarih Felsefesi Profesörü Şahin Uçar,”Kitaplar ve İnsanlar” konulu sunum yaptı. Prof. Dr. Şahin Uçar; Kitap ve kitap okuma ile insanlar arasındaki serüvene dikkat çekti. Teknolojinin gelişmesi ile kitaba olan ilginin maalesef zamanla azaldığını söyleyen Uçar, radyo, televizyon ve internetin icadından sonra insanların kitapla olan ilişkilerine değindi. Uçar tarih felsefesi konusunda; Tarih felsefesi yapabilmek için, tarihçilik pratiği yetmez, ciddi bir felsefe ve sanat birikimi de gerekir. Divanımı neşrederken gençlik yıllarındaki bu eğitimim esnasında yaptığım birkaç hat ve desen çalışmamı da sayfalar arasına serpiştirdim. Okuyucularım sanat çalışmalarım için divanı tetkik edebilirler. Bence bir tarih filozofunun aynı zamanda sanatkâr olması da gerekir: Ribot’nun “Yaratıcı Muhayyile” diye bir kitabı vardır (Şekip Tunç tercüme etmişti) onun tabiri ile işbu “yaratıcı muhayyile”den mahrum olanlar kaliteli bir tarih felsefesi de yapamazlar bence. Zira hakikatin bütününü incelemek, yani holistik (bütünü kucaklayan) bir bakış açısı ile bu muhteşem varlık kompozisyonuna bakmak; yüksek seciyeli bir sanatkâr ruhun yaratıcı muhayyilesi ile işbu kompozisyona âşina bir ruhî kavrayış ile bakabilmeyi istilzam eder. Hülasa tarih felsefesi yaparken tarihî, ilmî ve felsefî faaliyete ilaveten en yüksek seviyede bir sanatkârlık ve kompozisyon kabiliyeti dahi gerekmektedir. Ezcümle sanatkâr olmayan tarih filozofu da olamaz." dedi.

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-3.jpg

Prof. Dr. Şahin Uçar’ın konuşmasından sonra, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Merkez Kütüphanesinden en fazla ödünç kitap alan okuyuculara, Rize İl Halk Kütüphanesinden en fazla kitap ödünç alan okuyuculara ve Rize Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı İlköğretim, Lise ve Dengi Okul öğrencileri arasında düzenlenen “Kitap ve Kütüphane” konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere, Rize Halk Kütüphanelerinde çalışan personele teşekkür belgesi ve hediyeleri verildi.

Rize Halk Sanatçılarından Osman EFENDİOĞLU tarafından atma türküler söylendi. Kurtuluş İlköğretim Okulu tarafından hazırlanan “Müzikli Şiir Dinletisi, Skeç ve Halk Oyunu” sahnelendi. “Osmanlıdan Günümüze Rize” konulu Recep KOYUNCU koleksiyonu sergisi ile Fatih Sultan KAR koleksiyonundan seçme fotoğraf ve belgelerle “Rize’de Yeşil Çayın Siyah-Beyaz Serüveni” fotoğraf sergisi, Rize Kitap Günleri-2 (Kitap Fuarı) ve Rize İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından da hazırlanan kitap sergisi açılışları yapıldı.

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-1.jpg

Hafta boyunca yapılacak tüm etkinlikler Türk Kütüphaneciler Derneği Rize Şube Başkanlığının internet sitesinde (www.rizekutuphanedernek.org) yer almakta. İsmail Kahraman Kültür Merkezi Büyük Salonda yapılan 49. Kütüphane Haftası etkinliklerine gösterilen yoğun ilgi ve salonun tamamen dolması dikkat çekti.

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(14).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(2).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(3).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(4).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(6).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(7).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(8).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(9).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(10).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(11).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(12).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(13).20130326123423.jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(17).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(18).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-8.jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-9.jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-10.jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-11.jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-12.jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-13.jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-14.jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-15.jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(19).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(20).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(21).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(22).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(23).jpg

rizede-kutuphane-haftasi-kutlaniyor-(25).jpg