Rize'de "Lazboard"lu Kayak Şenliği

Rize'de "Lazboard"lu Kayak Şenliği
Rize'nin İkizdere İlçesi Meşe Köyü'nde bu yıl 10.'su düzenlenen Petran Kayak Şenliği ilginç anlara sahne oldu.

Rize’nin 2 bin 200 rakımlı Meşe Köyü (Petran Yaylası’nda) düzenlenen şenliğe amatör ve profesyonel çok sayıda kayakçı katılmak için Rize’ye geldi. İkizdere Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Meşeköy Muhtarlığınca 2200 rakımlı Petran Yaylası'nda düzenlenen etkinliğe, yerli ve yabancı yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

Renkli görüntülere sahne olan şenlikte katılımcılar, yörede "petranboard" ya da "lazboard" adı verilen tahtalarla kayak yapmak üzere yayladaki parkura geldi. Önce deneme yapan vatandaşlar, ardından kaymanın keyfini yaşadı. Bazı vatandaşlar ise dengelerini sağlayamayarak düştü.

Bölgede 200 yıldır ‘üzme tahtası’ diye kullanılan, son 10 yıldır ’petranboard’ ismi verilen kayak tahtaları ilgi odağı oldu. Meşe köyü sakinlerinin 'petranboard' ismini verdikleri yarı ilkel kayak tahtaları ile profesyonel kayakçılara taş çıkartmaları dikkat çekerken, tahtayı kullanmakta güçlük çeken amatör kayakçıların kazaları da ilginç görüntüler oluşturdu. Yerli ve yabancı turistlerin mangal yakıp horon oynayarak karın tadını çıkardığı şenlikte, tahta ile kayma cesareti gösteremeyen bazı vatandaşlar da yanlarında getirdikleri naylon poşetlerle kaymaya çalıştı.

Vali Erdoğan Bektaş'ın da katıldığı şenlikte, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Kaymakam Halil İbrahim Kazar ve İlçe Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu kaymaya çalıştı. Bak, zaman zaman tahtanın üzerine durmakta güçlük çekerek düştü.

petranboard-kayak-senligi-foto-galeri.jpg

Etkinliğe katılan, meclisin hareketli anlarında ayakta sağlam duran Ak Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Petran’da kayak yaparken ayakta durmakta zorluk çekti. Milletvekili Bak, “Durduğunuz zemini iyi bilmeniz gerekir. Ben yıllardır meclisteyim, meclisin zeminin iyi biliyorum. Bu zemini fazla bilmiyorum, Rize’liler heyecanlı ve hareketli insanlardır. Gittikleri yere heyecan ve hareket katarlar” dedi.

Milletvekili Bak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize'nin kış turizmi açısından önemli bir merkez olduğunu, havalimanın yapılmasıyla buraya yerli ve yabacı turist ilgisinin daha da artacağını söyledi.

Petran Yaylası'nın geleneksel olarak önemli bir yere sahip olduğuna değinen Bak, "Lazboard, zorlu coğrafik koşulların getirdiği bir şey. Uzun yıllardır zor coğrafik koşullar için geliştirilmiş bir ulaşım aracı. Geçmişte ulaşım amacı için kullanılırken günümüzde festivale dönüştürülmüş." dedi. 

Yıllardır ‘üzme tahtası’ ismini verdikleri tahtalarla kayak yapan köy sakini 75 yaşındaki Yaşar Havuz, “Çocukluktan beri bu üzme tahtası ile kayıyorum. 200 Yıllık bir mazisi var ama ben çocukluğumdan beri bu tahtayla kayarım. Babam, dedemde kayardı. Bizim için bir risk teşkil etmiyor ama bilmeyen için zor tabi” diye konuştu.

Yöre halkının katıldığı yarışlarda birinci olan Ahmet Kurt ise çocukluğundan bu yana dağlarda "lazboard" yaptığını belirtti.

Kayseri'den gelen Ömer Arslan, snowboard yaptığını ama ilk kez "lazboard" denediğini kaydederek, "Yapılışı ve kullanılışı çok farklı ama oldukça zevkli anlar geçiriyoruz." ifadesini kullandı.

Petran Yaylası'nda yaşayan Ömer Kan ise babasından öğrendiği "lazboard"u sürdürdüğünü vurgulayarak, "10 yıl önce İstanbul'dan dönerek yeniden ata topraklarıma yerleştim. Bizim için yüzyıllardır devam eden bir taşıma aracı, bir gelenek. Zor koşullarda hasta taşımak, şehir merkezlerine inmek için kullandığımız bir aletti." diye konuştu.

Öte yandan, sağlık ekiplerinin olası kazalara karşı tedbir aldığı şenlikte, katılımcılara etli pilav ikram edildi.