Rize'de Muhasebeciler Kendi Haftasını Kutladı

Rize'de Muhasebeciler Kendi Haftasını Kutladı
Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (RSMMMO) düzenlenen törenle Muhasebeciler Haftasını kutladı.

Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (RSMMMO) Başkanı Muammer Berberoğlu beraberinde Yönetim Kurulu Üyeleri ve Rize'de görev yapan bazı muhasebeciler ile birlikte Atatürk Anıtı önünde kutlama programı gerçekleştirdi. Anıt önündeki tören sonrası RSMMMO binasında kahvaltılı toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelen Berberoğlu burada Muhasebeciler Haftası dolayısıyla bir açıklamada bulundu.

muhasebeciler-haftasi-kutlamasi-rize-(1).jpg

muhasebeciler-haftasi-kutlamasi-rize-(5).jpg

Berberoğlu, 1-7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada Muhasebe Haftasını kutlayarak, mesleğin sorunlarının çözümü için çağrıda bulundu.

Berberoğlu açıklamasında şunları kaydetti: Genel Merkezimiz TÜRMOB’un çatısı altında, ülke genelindeki 76 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir odasına kayıtlı, 90 bin  meslek mensubu, 17 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte sayısı 500 bini geçen muhasebe camiası çeşitli etkinliklerle Muhasebe Haftasını kutlayacak.

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan "Muhasebe Haftası"nın 23’üncüsünü gerçekleştiriyoruz.
Muhasebe Haftası öncesinde, Türkiye ekonomisinin gelişmesi, vergi bilincinin arttırılması ve tabana yayılması anlamında Şubat ayının son haftası “Vergi Haftası” olarak  kutlanır.

Ekonomi yönetimi, bugünlerde özellikle “kayıt dışı” ile mücadeleyi performans kriteri olarak belirlemiş ve orta vadeli planlarının omurgasına oturtmuş durumdadır.

Aynı şekilde Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da bu alandaki projeleri hayata geçirmeye çalıştığı görülüyor.

Denetim için, ülkemizdeki 90 bin meslek mensubunun mesleki tecrübesinden yararlanılmalıdır. Bağımsız denetim yapabilecek bu güç ve birikim ortada iken, bundan yararlanılmaması bağımsız denetimden beklenen faydayı sağlamayacak, “ekonomiyi kayıt altına alma”  iddiasının hayata geçmesi mümkün olmayacak ve yeni TTK felsefesi ile de uyum sağlamayacaktır.

Meslektaşlarımızla işbirliği sağlamayacak bir yaklaşım, yeni Türk Ticaret Kanunu’ndan beklenen hedeflerden de sapma yaratırken, yıllarını bu mesleğe adamış, yetkin, fedakâr meslektaşlarımız ile bu mesleği yapacak binlerce genç meslektaşın güvenini zedeleyecektir.

Bu aşamada, bağımsız denetim için yeni bir yönetmeliğe ihtiyaç olduğu açıktır Mevcut Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin ortaya koyduğumuz talepler doğrultusunda KGK ile TÜRMOB ilişkisini kuran, uyum ve işbirliği içinde çalışmalarını sağlayacak şekilde düzeltilmesi gereklidir.

muhasebeciler-haftasi-kutlamasi-rize-(2).jpg

Düzeltilecek yönetmelikte;
•    Denetim yapacak serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlere sınav zorunluluğu getirilmemeli,
•    Mesleki eğitim, ücretlendirme, denetim ve disiplin gibi Birliğimizin kuruluş yasasında yer alan yetki ve sorumluluk alanlarına müdahale edilmemeli,
•     Harç, hizmet bedeli, mühür ve benzeri konularda yasal dayanağı olmayan yet¬kilerin kullanılmasından vazgeçilmelidir.
•    TÜRMOB eğitimleri değerlendirilmeli ve kabul edilmelidir.

Muhasebe meslek camiasının çözüm beklediği sorunlar ve taleplerimizi bir kez daha belirtmek isteriz.
•    Gereksiz iş yükü hafifletilmelidir
•    Bilgi amaçlı bildirimlerdeki özel usulsüzlük cezalarına son verilmelidir.
•    Müşteri Bildirim Listeleri kaldırılmalıdır.
•    Denetim sürecinde; yetki belgeleri ve ruhsat harç bedelleri kaldırılmalıdır.
•    E-beyanname şifresi mükellefe değil, meslek mensuplarına verilmelidir.
•    Vergi Usul Kanunu Mükerrer 227’inci maddesindeki beyanname imza yetkisi eksiksiz uygulanmalıdır.
•    Son dönem geçici vergi beyanları, Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamesi ile birleştirilerek kaldırılmalıdır.
•    Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalıdır.
•     Serbest meslek uygulamasında Gelir KDV çelişkisi düzeltilmelidir.
•    Ücret tarifesinin yayınlanması TÜRMOB’ a bırakılmalıdır.

Muhasebe camiasının sorunlarının çözülmesi,  birlikteliğimizin dayanışmamızın devam etmesi dileklerimle Muhasebe Haftası kutlu olsun.

muhasebeciler-haftasi-kutlamasi-rize-(9).jpg

muhasebeciler-haftasi-kutlamasi-rize-(3).jpg

muhasebeciler-haftasi-kutlamasi-rize-(4).jpg

muhasebeciler-haftasi-kutlamasi-rize-(6).jpg

muhasebeciler-haftasi-kutlamasi-rize-(7).jpg

rizede-muhasebeciler-haftasi-kutlandi.jpg