Rize’de Nöropsikiyatri Alanında Türkiye’ye Örnek Proje

Rize’de Nöropsikiyatri Alanında Türkiye’ye Örnek Proje
Rize İl Sağlık Müdürlüğü'nün Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen “Rize İl Sağlık Müdürlüğü Mental ve Nöropsikiyatrik Ruh Sağlığı Hizmetleri Eğitim ve Danışmanlık Projesi” 26 mesleki personelin katılımıyla başladı.

Türkiye'de kalkınma ajansları tarafından desteklenen ilk nöropsikiyatri alanındaki proje olan eğitim, Adalet Bakanlığı Rize Personel Eğitim Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

Programın açılış törenine; Adalet Bakanlığı Rize Personel Eğitim Merkezi Başkan Yardımcısı Mustafa Sever, Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Nörometrika Psikofizyoloji ve Nöropsikoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emeritus Prof. Dr. Sirel Karakaş, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Rize Temsilcisi Fatih Özdemir, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiçek Hocaoğlu, Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğrt. Üyesi Yüksel Sümeyra Naralan, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Vekili Dr. Mehmet Halit Baykal, Rize Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ayşe Avcı ile ilgili şube müdürleri ve personeller katıldı.

Eğitimde, psikiyatristler, nöroloji uzmanları, psikiyatri asistanları, psikologlar ve çocuk gelişimciler yer alıyor. Eğitim, kuramsal ve uygulamalı olmak üzere 6 gün toplam 48 saatlik sertifikalı bir programdan oluşuyor.

Eğitim kapsamında katılımcılara, Emeritus Prof. Dr. Sirel Karakaş koordinasyonunda Prof. Dr. Emel Erdoğan Bakar ve Doç. Dr. Elvin Doğutepe tarafından "Stroop Testi TBAG Formu, İşaretleme Testi, Görsel İşitsel Sayı Dizileri Testi B Formu, Sayı Dizisi Öğrenme Testi, İşitsel Sözel Öğrenme Testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi, Raven Standart Progresif Matrisler Testi, Çizgi Yönünü Belirleme Testi ve Boston Adlandırma Testi" uygulamalı olarak öğretilecek.

Eğitim sayesinde, Rize'de yaşayan vatandaşlar, nöropsikiyatrik tanı ve tedavi süreçlerinde il dışına veya özel sağlık kuruluşlarına gitmek zorunda kalmayacak.

Rize Personel Eğitim Merkezi Başkan Yardımcısı Mustafa Sever, önemli bir projeye ev sahipliği yapmaktan ve değerli hocaları ağırlamaktan onur duyduklarını kaydederek, eğitim merkezinin personelin güler yüzü ve özverisiyle herkese açık olduğunu ve Rize’ye, Rizelilere hizmet adına emek sarf eden profesyonellerle birlikte çalışmanın kendilerine güç verdiğini belirtti.

Eğitimin önemine değinen Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe ise, "Nöropsikiyatrik testler, özellikle demans, deliryum, depresyon gibi hastalıkların ayırıcı tanısı ve unutkanlık sorununun hangi alanlarda ve ne ağırlıkta olduğu konusunda bilgi sağlıyor. Bu testin uygulanması psikiyatri, nöroloji ve beyin cerrahi alanlarının birbiri ile eşgüdüm halinde çalışmasında büyük fayda sağlayacaktır." dedi.

Eğitimin, Rize'nin yanı sıra bölge ve ülke genelinde de örnek teşkil edeceğine inandığını belirten Tepe, projeye destek veren Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'na ve projenin koordinatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Sirel Karakaş'a teşekkür etti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiçek Hocaoğlu, konuşmasında Prof. Dr. Sirel Karakaş'ın bir bilim insanı olarak örnek olduğunu ve mesleki yaşamında kendisine ilham verdiğini ifade etti.

Prof. Dr. Hocaoğlu, Rize İl Sağlık Müdürlüğü'nün düzenlediği nöropsikolojik testler eğitiminin ruh sağlığı alanında önemli bir güç olacağını belirterek, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde nöropsikiyatri laboratuvarı kurma çalışmalarının sürdüğünü ve bu laboratuvarın psikiyatri, nöroloji ve beyin cerrahi branşlarının eşgüdüm halinde hizmet vermesini sağlayacağını söyledi.

Nörometrika Psikofizyoloji ve Nöropsikoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emeritus Prof. Dr. Sirel Karakaş, Rize'nin sanatından, müziğinden, siyasetinden ve gastronomisinden bahsederek şehrin eşsiz değerlerine dikkat çekip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarkan, Sezen Aksu, Unesco Yaşayan İnsan Hazinesi Osman Efendioğlu gibi değerlerin bu coğrafyada yetişmesinin bir rastlantı olmadığını, bölgenin insana verdiği önemin birer ürünü olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Karakaş, nöropsikolojik testler eğitiminin işin ehlinden alınması gereken önemli testlerden oluştuğunu vurguladı.

Prof. Dr. Karakaş, eğitim programında görev alan Prof. Dr. Emel Erdoğan Bakar ve Doç. Dr. Elvin Doğutepe Dinçer ile birlikte BİLNOT bataryasının ülkemize standardizasyonu çalışmalarında yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Karakaş, katılımcılara mesleki çalışmalarında başarılar diledi.

Rize İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise, nöropsikolojik testler eğitiminin Türkiye'de nöropsikiyatri alanında önemli bir girişim olduğu ifade edilerek; eğitimin, Rize'nin yanı sıra bölge ve ülke genelinde de örnek teşkil etmesi ve nöropsikiyatrik tanı ve tedavi süreçlerini iyileştirmesi beklendiği, projenin hayata geçirilmesiyle Rize'de yaşayan vatandaşların nöropsikiyatrik sağlık hizmetlerinden daha kaliteli ve erişilebilir bir şekilde yararlanmasının sağlanacağı kaydedilerek, “Test uygulanan bireylerin erken tanı alması ile birlikte erken tedavi uygulanabileceği için vatandaşların tedavisi için uygun klinik, uygun psikiyatrik muayene veya destekleyici hizmetler vb. arayışlara girmek zorunda kalmayacağı ve bunun için de ailelerimize bir mali külfet oluşturmasının önüne geçilebileceği düşünülmektedir.

Nöropsikolojik testlerin ilimizde uygulanması ile beraber bu testin sonucunda oluşan rapor ile özellikle demans, deliryum, depresyon gibi hastalıkların ayırıcı tanısı ve unutkanlık sorunu hangi alanlarda ve ne ağırlıkta olduğu konusunda bilgi sağlanabilecektir. Hekimlerimizin hastalara dair tedavi, yönlendirme ve takip süreci konusunda önemli katkı sağlayacaktır. Bu testin uygulanması psikiyatri, nöroloji ve beyin cerrahi alanlarının birbiri ile eşgüdüm halinde çalışmasında büyük fayda arz edecektir.

Bahsedilen test mesleki çalışanlarımız mesleki hayatlarınca boyunca uygulayabilir olabileceklerinden dolayı başta ilimize olmak üzere bölgemize ve ülkemize sürdürülebilirlik açısından büyük oranda katkı sağlayacaktır.” ifadelerine yer verildi.

rizeden-noropsikiyatri-alaninda-turkiyeye-ornek-proje.jpg

Kaynak:ELİF BEYHAN AKGÜN

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum