Rize'de Topraktan Duman Çıkarsa! Nedeni Ne Olur?

Rize'de Topraktan Duman Çıkarsa! Nedeni Ne Olur?
Rize’de cami imamının dikkatini çeken, topraktan yükselen sıcak buhar ve su kaynama sesini araştırmak üzere bölgeye jeoloji mühendisleri gönderildi. Yapılan incelemede buharın...

Rize'nin Pazar ilçesinde, toprak altından çıkan duman vatandaşları tedirgin etti. Vatandaşları tedirgin eden toprak altındaki buharlaşma ve kaynamanın, yol kenarındaki elektrik direğinde meydana gelen kaçağın, koruma hattından toprağa karışması sonucu oluştuğu anlaşıldı.

Alınan bilgiye göre, Aşağı Soğuksu Mahallesi Cami İmamı Nihat Yanık, dün sabah kalktığında, cami lojmanının bitişiğindeki toprağın altından dumanlar yükseldiğini görünce toprağı eşelediğini söyledi.

İmam Yanık, toprağı kazdıkça dumanın arttığını ve aşağıdan da fokurdama sesleri geldiğini ifade ederek, durumu mahalle muhtarına haber verdiğini anlattı.

Duman çıkan yere soba borusu takan Yanık, yaptığı açıklamada, ''Ne olduğunu anlayamadık. Bir gaz sıkışması olabileceğini düşündüm ancak ateş tutunca yanmıyor. Elektrik kaçağından kaynaklı bir olay olabileceğini düşündük o da değilmiş. Yakında bir kanalizasyon, boru falan da geçmiyor. Bayağı bir şekilde sıcak ve kokulu duman geliyordu'' dedi.

İmam Yanık, çıkan duman ve fokurdama sesinin termal kaynak suyundan kaynaklı olabileceğini ve yetkililerin konuyu incelemesinden sonra meselenin anlaşılabileceğini ifade ederken, herhangi bir patlama, ya da tehlike arz edebilecek bir duruma karşı da tedirgin olduklarını vurguladı.

nihat-yanik.jpg

Öte yandan toprak altındaki buharlaşma ve kaynamanın, yol kenarındaki elektrik direğinde meydana gelen kaçağın, koruma hattından toprağa karışması sonucu oluştuğu anlaşıldı.

Mahalledeki bir kadının yol kenarındaki direğe dokununca elektrikten etkilenmesi nedeniyle, mahalleye çağrılan elektrik arıza ekibi, direkteki bir kabloda yırtılma sonucu meydana gelen kaçağın direğe elektrik akımı verdiğini tespit ettiler.

Kaçak akımın ise koruma hattından toprağa atıldığı tespit edildi.

Arıza ekibi, elektrik kaçağını giderirken, elektrik direğinin yaklaşık 5 metre aşağısında meydana gelen buharlaşma ve kaynama da kayboldu.

Bu arada Pazar Belediyesi tarafından haber verilen diğer yetkililer de ilgili alanda incelemelerde bulundu.

Rize Çoruh AKSA Elektirik A.Ş Müdürü Cabir Kadıoğlu, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: ''Cami hocası ihbar etmiş. Kapalı kablo soyulunca aşınınca elektriği direkten toprağa vermiş. Elektriği toprağa verince zemin ıslak olunca topraktan buhar çıkmış. Bugün ekiplerinin yaptığı inceleme sonucu arıza tespit edilip giderilmiş.''