Rize’de Vali Bektaş’ın Silah Ruhsatı Şaşkınlığı

Rize’de Vali Bektaş’ın Silah Ruhsatı Şaşkınlığı
Rize'de önceki valilerin aksine silah ruhsatı başvurularını kabul eden Vali Erdoğan Bektaş, hayatının şokunu yaşadı. Vali Bektaş, önceki görev yeri Manisa'da 2 yılda verdiği silah ruhsatının 5 katını Rize'de 3 ayda verdiğini söyledi.

Rize'de ÇAY Televizyonu'nun program konuğu olan Rize Valisi Erdoğan Bektaş, silah ruhsatları ilgili soru üzerine ilginç açıklamalarda bulundu.

Bektaş, kendinden önceki valiler döneminde Rize'de silah ruhsatı verilmediğini, ancak yoğun talep ve Rizeliler'in başka illerden ruhsat temin etmeleri üzerine konuyu ele aldıklarını hatırlattı.

Bektaş "Rize'deki silah potansiyelinden en çok ben şikayetçiyim. Silah sesleri duymak istemiyorum. Çocuklarımız silah sesleri ile yaşamamalı. Bunu kısıtlamak gerekir. Rize güvenli bir şehir. Rize'de hiç kimsenin silah taşımaya ihtiyacı yoktur. İlimizde Seyfullah beyin Valilik döneminden bu yana silah ruhsatı verilmemiş. Yoğun bir talep var. Konuyu şehrin ileri gelenleri ile istişare ettim. Önümüzde silah ruhsatı vermemek ve vermek ama biraz sınırlamak gibi iki seçeneğimiz vardı. Silah ruhsatının verilmesi yönünde bir kanaat oluştu. Rize'de silah ruhsatı vermediğimiz kişilerin gidip başka illerde ikamet oluşturup aldıklarını da tespit ettik. İnsanımızı bu sıkıntıya sokmayalım dedik. Neticede biz vermesek de Rizeli gidip başka bir yerde bu silahı temin ediyor. Bizde verelim ama bazı hayır kurumlarına bağış alarak bunu sınırlayalım diye düşündük. İstişareden böyle bir sonuç çıktı" dedi.

Yüksek oranda bağış alınıyor

Bektaş, ruhsat talebini kısıtlı tutmak için yüksek oranda bağış istemelerine rağmen çok yoğun bir talep olduğunun altını çizerek, "Bu kararımızı uygulamaya başladık. Ancak şaşkınlık içerisindeyim. Çok yoğun bir talep var. Sınırlı tutmak için istediğimiz parayı insanlar gözünü kırpmadan ödüyor. Ben olsam ödemem. Şahsen ben vermem. Ben parayı alan olarak mutlu olmam gerekir ama değilim. Bunu biraz daha kısıtlamamız gerek. Ya tarifeyi yükselteceğiz. Yada silah ruhsatı vermekten vazgeçeceğiz. Silahı bir şekilde gündemimizden çıkartmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Darbe girişimi olursa halka ben silah veririm"

Vali Bektaş, talebin yoğunluğunda 15 Temmuz girişiminin etkisi olup olmadığı yönündeki soruya ise "15 Temmuz benzeri bir girişim olursa vatandaşı ben silahlandıracağım, söz veriyorum. 15 Temmuz'da zaten vatandaşımız silah kullanmadı. 15 Temmuz silahsız başarıldı. Önemli olan da odur. Bu bir uygarlık göstergesidir" şeklinde cevapladı.

Bektaş, Manisa'da iki yılda verdiği ruhsatı Rize'de üç ayda vermek zorunda kaldığını, istedikleri yüksek bağışa rağmen bu talep yoğunluğu karşısında şaşkınlık yaşadığını dile getirerek "Ben Manisa'da 2 senede verdiğim silah ruhsatının 5 katını Rize'de 3 ayda verdim. Ben anlamıyorum. Para derdimiz değil. Bu sadece sınırlamak için bir formüldü. Rakamı insanlar almasın diye yüksek tuttuk. Manisalı paradan dolayı gelip almıyordu. Kurtuluyorduk. Burada memur adam gelip veriyor. Nereden buluyor o kadar parayı. O parayı verecek başka yerin yok mu ? Hiç mi ihtiyacın yok. Ben çözemedim, anlayamadım" açıklamasında bulundu.

Öte yandan Rize Valiliği tarafından Valilik bünyesindeki Çevre Vakfı adına alınan silah ruhsatı bağışlarının 20 bin TL seviyelerinde olduğu belirtiliyor.