Rize'deki Sel Felaketi TÜMSİAD'ın Gündeminde

Rize'deki Sel Felaketi TÜMSİAD'ın Gündeminde
TÜMSİAD Rize Şube Başkanı Abdülbaki Fil, Rize'de yaşanan sel felaketini TÜMSİAD`ın Ankara'daki İl Şube Başkanları toplantısında gündeme taşıdı.

TÜMSİAD`ın İl Şube Başkanları toplantısı Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi`nde yapıldı. TÜMSİAD`ın ATO Kongre Merkezi`nde düzenlenen İl Şube Başkanları toplantısına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, TÜMSİAD Rize Şube Başkanı Abdülbaki Fil'in yanısıra çok sayıda İl Şube Başkanı katıldı.

TÜMSİAD Rize Şube Başkanı Fil, Rize'de 24 Eylül Cumartesi günü yaşanan sel felaketini TÜMSİAD'ın İl Başkanları toplantısına taşıyarak "Biz bir sivil toplum kuruluşu olarak esnaf ve tüccarların her zaman yanındayız. Desteklerimizi esirgemedik keza yaşanılan olaylar ilimizde birçok zarara neden olmuştur. Bu konuda Başbakanlık ve maliye bakanlığına bir rapor hazırlanılarak tebliğ edildi." dedi.

Rize’de yaşanılan afetin bilançosu hakkında katılımcılara bilgiler veren Başkan Fil şunları kaydetti: Rize'de metrekareye 226.6 milimetre ile son 72 yılın en yüksek yağışının düştüğü tespit edilmiştir. Sel nedeni ile 3 ev tamamen yıkıldı, 10 ev kullanılamaz hale geldi ve 54 evde tedbir amaçlı boşaltıldı. Kent genelinde sel nedeni ile toplam 350 civarında bina zarar gördü. Bin 494 esnaf mağdur oldu. 80 bin metrekare alan su ve balçıkla doldu. Kentte binalarda ve bodrum katlarında 225 bin ton su ve balçığın bulunduğu da tahmin edilmektedir.

1.20111010213236.jpg

Rize'de yaşanan afet sonrası esnaf ve tüccarlara sağlanması gereken kolaylıklara da değinen Fil bu konudaki önerilerini şöyle sıraladı:

Öneri -1-

Mağdur esnaf ve tüccara vergi kolaylığı;

Rize ilinde gerçekleşen sel felaketi sonrasında esnafların, tüccarların KDV’lerini ödedikleri ve stoklarında bulundurdukları ürünlerin sel felaketi sonrasında zarar görmeleri esnafımızın belini bükmüş durumdadır. TÜMSİAD Rize şubesi olarak tüccarların ve esnaflarımızın KDV’lerini ödedikleri ve sel felaketi ile ticaretlerini yapamadıkları ürünlerin KDV’lerinin yeni alınacak olan ürünler ile mahsuplaşılmasıdır. İlk günden beri Devletimizin esnafların ve tüccarların yanında olduğunu biliyoruz. Bu zorlu şartlar altında halen ticaret yapmak için mücadele veren esnaf ve tüccarımız vardır. Devletimiz tarafından zararları karşılanılacak olan işletmelerin stoklarındaki ürünlerin KDV’leri ile mahsuplaşılmasının en doğru politika olduğunun kanaatindeyiz.

Öneri -2-

Bankaların kredi fonu ayırması;

Rize ilinde zarar gören esnaflarımıza ve tüccarlarımıza 1 yıl ödemesiz faizsiz, 2 yıl vadeli kredi fonlarının bilançolarına göre verilmesi. Esnaf ve tüccarımız için fazla bürokrasi işlemlerinin çıkartılmaması, kredilerin bir an önce tahsis edilmesini talep etmekteyiz. İşletmelerin bu süreç zarfı içerisinde gerek ticari anlamda gerekse koşullar anlamında toparlanması zaman almaktadır. "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın devleti yaşat ki insan yaşasın" düsturuyla esnaflarımızın ve tüccarlarımızın iş yerlerinde yaşadıkları zararların minimize edilmesi ve tamamen sonlandırılması için ticari hayatlarına tekrardan normal bir şekilde devam etmeleri önem arz etmektedir.

Genel merkezin hazırlamış olduğu güncel genel ekonomik değerlendirme raporuna da değinen TÜMSİAD Rize Şube Başkanı Fil şöyle dedi: GYSH 2011 yılı ilk altı aylık döneminde büyüme oranı % 10,2 olmuş ve bu büyüme oranı 2011’in ilk yarısında Türkiye ekonomisini büyüme sırasında dünya birincisi yapmıştır. Ülkemizin bu başarısını dünya ülkeleri gıpta ile izliyor. Sanayici iş adamları olarak görevlerimizin neler olduğunu  çok iyi biliyoruz.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ise konuşmasında "Eylül ayında ihracat 10 milyar 723 milyon dolar oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,4 oranında artış gerçekleşti. Bir önceki aya göre ise yüzde 3 azaldı. 1 Ocak-30 Eylül 2011 döneminde ise 99 milyar dolar oldu. Ekim-Kasım-Aralık aylarındaki ihracat rakamları bu rakama monte edilecek. Dünyada ciddi bir ekonomik krizin yaşandığı bu ortamda, ihracatımızın yüzde 50`den fazlasını yaptığımız Avrupa`daki krize rağmen Cumhuriyet tarihinin yeni bir ihracat rekorunu bu yıl kıracağız" dedi.

tumsiad-il-baskanlari-toplantisi-ankara.jpg