Rize’den 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajları

Rize’den 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajları
Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve ROMED Başkanı Resul Usta, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla birer mesaj yayımladı.

Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED) Başkanı Resul Usta, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladıkları mesajlarda şunları kaydetti:

RİZE VALİSİ ERSİN YAZICI’NIN MESAJI:

ersin-yazici.20141202193347.jpgMesajında, toplumsal hayat içerisinde sürekli bizden biri olarak değerlendirdiğimiz engelli kardeşlerimizin, yaşadığımız sosyal hayatın birer parçaları olduğunu kaydeden Vali Yazıcı, “Engelli vatandaşlarımızın desteklenmeleri halinde neleri başarabileceklerini görüyor, onların yaşama sevinçlerini yüksek tutarak hayata sarılmalarından büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Vali Yazıcı mesajının devamında ise şunları kaydetti: Memnuniyetle belirtmeliyim ki, yapılan yasal düzenlemelerle engellilerin sosyal, ekonomik, kültürel hayata katılmasına ilişkin yapılan çalışmalar her geçen gün daha iyiye gidiyor. İlimizde de bunun yansımalarını görüyoruz.

Güçlü ve dinamik bir yapıya sahip devletimiz, engellilerin eğitim, istihdam, sağlık hizmetleri, bakım ve sosyal güvenliğe ilişkin sorunlarının çözümünde gücünü her daim hissettirerek, duyarlılık ve farkındalık yaratma yolunda ilerlemeye devam edecektir.

Engelli vatandaşlarımızın toplumla kaynaşmasını sağlayarak onları katılımcı ve üretken insanlar haline getirmemiz bizler için bir insanlık görevidir. Onlara toplumun ayrılmaz birer parçası olduklarını hissettirerek, sorunlarına çözüm üretmeliyiz.

3 Aralık “Dünya Engelliler Günü” vesilesiyle, hemşehrilerimizi, engellilerimize karşı; daha bilinçli, daha duyarlı, dahası sorumlu bir anlayışla, yardımcı ve destek olmaya, onların sorunlarını kendi sorunlarımız bilerek, yaşamaya davet ediyorum.

Engelli vatandaşlarımızı bazen korumak amaçlı, iyi niyetli de olsa hayatın dışında tutuyoruz. Oysa onların da yapabilecekleri pek çok beceri ve iş var. Bizlere düşen, onların bu kabiliyetlerini fark edip ihtiyaçları olan özgüveni ve yardımı sağlamaktır. Engellilik herkesin başına gelebilir.

Engelliler toplumumuzda bütün fertler ile eşit temel hak ve özgürlüklere sahiptir. Eğitim-Öğretim hakkı, bu hakların en önemlisidir.

İlimizde Zehra Usta Eğitim Uygulama Okulunu yapan Usta ailesine, Kızılay Şükrü Nurten Topçuoğlu Özel Eğitim Uygulama Merkezinin arazisini bağışlayan Şükrü Nurten Topçuoğlu ailesine,  ağabeyi Ömer Halaç adına İlk ve Ortaöğretim İşitme Engelliler Okulunu yaptıran Özcan Halaç’a engelsiz ama engellilerle birlikte olan hayırseverlerimize bu alanda örnek olmalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum, kendileriyle şahsım ve görev yaptığım İl halkı adına gurur duymaktayız.

Hepimizin birer engelli adayı olduğunu, engelli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek, sağlık ve sosyal statülerini geliştirmek için hepimize görevler düştüğünü unutmamamız gerekir. Bu duygu ve düşüncelerle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tüm engellerin kalkmasını temenni ediyor, tüm engelli kardeşlerimize sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir yaşam diliyorum.

RİZE BELEDİYE BAŞKANI PROF. DR. REŞAT KASAP’IN MESAJI:

resat-kasap.20141202193439.jpgBaşkan Kasap mesajında, engelli vatandaşların toplumun ayrılmaz birer parçası olduğunu belirterek, Rize Belediyesi olarak engellilerin karşılaştığı sorunların çözümü için var güçleriyle çalıştıklarını ve engellilere yönelik çalışmaları öncelikleri arasına aldıklarını söyledi.

Başkan Kasap, mesajında ayrıca, “Engelli olan vatandaşlarımızı topluma kazandırmak, onların toplum içerisinde daha rahat yaşayabilmelerini sağlamak bizlerin asli görevleri arasındadır. Engelliler günü dolayısıyla, vatandaşlarımız arasında engellilerin haklarına saygılı olunması yönünde farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Unutmayalım ki engelleri hep birlikte engel olmaktan çıkarabiliriz. Tüm engellilerimizin Dünya Engelliler Günü’nü kutluyor, onların her zaman yanlarında olduğumuzu ve çalışmalarımızı onların hayatlarını kolaylaştıracak yönde yaptığımızı bilmelerini istiyorum” ifadelerine yer verdi.

Bütün vatandaşların toplumsal haklardan eşit olarak yararlanma hakkı olduğunu vurgulayan Başkan Kasap, özellikle engelli vatandaşların topluma adapte olabilmelerini sağlamak adına gereken bütün özveriyi göstereceklerini söyledi.

Başkan Kasap, “Engelli vatandaşlarımızı dinleyerek sorunlarına çözümler üretmek, onları toplumsal yaşama bağlamak, onları çalışan ve üreten birer birey haline getirmek her şeyden önce bizim insani görevlerimiz arasındadır. Rize Belediyesi olarak önceliklerimiz arasında engelli vatandaşlarımızın sorunları vardır. Engelli vatandaşlarımızı sadece bir gün değil her gün hatırlamalıyız, onlarla birlikte vakit geçirmeliyiz” dedi.

Cadde ve sokakları engelli vatandaşlara uygun hale getirebilmek için çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Başkan Kasap, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte engelli vatandaşların şehir içinde rahatça dolaşabileceklerini vurguladı.

3 bin metrelik engelli yürüyüş bandı yapımının devam ettiğini kaydeden Başkan Kasap, “Rize Belediyesi olarak ‘Engelsiz Rize’ sloganımızla yola çıktık. Bu kapsamda 82. Yıl Devlet Hastanesi’nden başlayarak İsmail Kahraman Kültür Merkezi’ne kadar olan bölümde sokağın her iki yanına hissedilebilir yürüyüş bandı yapımı tamamlanma aşamasına geldi. Ayrıca cadde üzerinde bulunan 80 adet kaldırım rampası da engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun hale getiriliyor. Otobüs duraklarında olan tuvaletlere de engelli vatandaşlarımız için düzenlemeler yapıyoruz. Bunun yanında Rize Belediyesi hizmet binası içinde ve Cumhuriyet Caddesi’ni Atatürk Caddesi’ne bağlayan merdivende engelli asansörü çalışmamız da devam etmektedir” dedi.

ROMED BAŞKANI RESUL USTA’NIN MESAJI:

resul-usta.20141202193513.jpgRize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği Başkanı Resul Usta, “Engellilerimizi, sosyal yaşama ve topluma kazandırmak, bizler için insanlık görevidir" dedi.

Usta, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, engelli vatandaşların yaşadığı problemlerin, toplum olarak ortak çaba gerektiren konular olduğuna dikkat çekti.

Toplum içerisinde önemli bir kesimi oluşturan engellilerin eğitilmeleri, sosyal ve iktisadi yaşama katılımları için devletin büyük çabalar sarf ettiğini kaydeden Usta, şöyle devam etti: "Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların özürlü olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, özürlülerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, özürlü vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle özürlülere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir."

Usta, Bizler de Rize Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği olarak, Otizmli ve engelli kardeşlerimiz için toplumumuzda farkındalık yaratmak, yaşamlarını kolaylaştırmak, onların kendilerini sosyal yaşamın bir parçası olarak görmelerini sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bu duygu ve düşüncelerle, engellilerimize engelsiz bir yaşam diliyor; sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir ömür geçirmelerini temenni ediyor, Ülkemizdeki ve Rize'deki tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutluyorum" diye konuştu.