Rizeli İşadamı 45 Milyon $’lık Uçak Aldı

Rizeli İşadamı 45 Milyon $’lık Uçak Aldı
45 milyon dolarlık ultra lüks uçağı alan işadamının kimliği açıklandı. Rizeli olan işadamı bakın kim çıktı...

Günlerden bu yana kimin aldığı tartışma konusu olan 45 milyon dolarlık ultra lüks uçağın Türk sahibi belli oldu. Falcon 5X tipi uçağı, Cengiz Holding’in patronu Rizeli işadamı Mehmet Cengiz’in aldığı ortaya çıktı.

ABD’li Dassault firmasının, askeri uçaklardan edindiği tecrübeyi özel jetlere yansıtmasıyla üretilen Falcon 5X tipi uçak, uzun mesafeleri durmaksızın uçmasıyla tanınıyor. Kısa bir süre önce düzenlenen Les Vegas fuarında tanıtılan Falcon 5X, İstanbul’dan havalandığında yakıt ikmali yapmadan New York’a kadar uçabilme özelliğine sahip.

Mehmet Cengiz'e yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, bu siparişin sahibi Cengiz. Cengiz Holding bünyesinde, Cengiz Havacılık'a ait Eurocopter EC155 VIP model bir helikopter ile Falcon 2000 EX  model iş jeti bulunuyor. Şirketin bu araçları hem kendi ihtiyaçları için kullanılıyor hem de ticari taksi hizmeti veriyor.

Falcon 5X, çift motorlu bir uçak. Koltuk kapasitesi 16’ya kadar çıkabilen özel jet, sınıfındaki jetler arasında en geniş kabine sahip. Özellikle uzun menzilde yüksek konfor sunacak Falcon 5X’in kabinin yüksekliği 1 metre 98 santimetre. Eni ise 2 metre 58 santimetre.

MEHMET CENGİZ KİM ?

Mehmet Cengiz, Başbakan Erdoğan’ın hemşehrisi olan Rizeli bir işadamı. 1980’de altyapı, taahhüt işleriyle başladığı iş yaşamını 1990'larda turizm yatırımlarıyla devam etti. 2004 yılında da Eti Bakır A.Ş.’yi ardından Eti Alüminyum’u alarak madencilik sektörüne adım attı. Bugün inşaat, turizm, madencilik, enerji, sigorta ve havacılık sektörlerinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Çaykur Rizespor’un 1997-2007 yılları arasında başkanlığını da yapan Mehmet Cengiz’in başında bulunduğu Cengiz İnşaat dünyanın en büyük 200 şirketi arasında yer alıyor. Şirketin 55 milyon dolarlık iş makinesi kapasitesi bulunuyor.

Mehmet Cengiz, Limak ve Kolin ortaklığı ile Akdeniz, Uludağ ve Çamlıbel elektrik dağıtım şirketinin de sahibi. Limak ve Kolin'in yanı sıra Kanyon ve MaPa ile birlikte 3. Havalimanı ihalesini de kazanmıştı. Yine üç ortak Akşam Gazetesi, SkyTürk360 ile radyo ve dergileri 60 milyon dolara alacaklarını açıklamış ancak daha sonra bundan vazgeçmişlerdi.