Rizeli, Mucitlikte Sınır Tanımıyor - VİDEO İZLE

Rizeli, Mucitlikte Sınır Tanımıyor - VİDEO İZLE
Rize’de yaşayan vatandaş hayvan sevgisini çok farklı bir alanda göstererek eski buzdolabını kuluçka makinesi yaptı ve Rize'de artık civcivler buzdolaplı kuluçka makinasında üretiliyor!

Rize’nin Muradiye Beldesinde yaşayan Mehmet Ali Mert adlı vatandaş, tavuk ve horozlara karşı duyduğu büyük ilgi nedeniyle  kuluçka makinesi yapmaya karar verdi. Mert’in toplama parçalarla yaptığı makine profesyonel makinelere  taş çıkartacak türden.

İlginç tasarımın sahibi Mert yaptığı açıklamada “Bu iş tamamen hayvan sevgisiyle meydana geliyor. Burada değişik hayvanlarla uğraşan bir insanım. Alabalık, ördek, tavuk ve köpek gibi çeşitli hayvanları besliyorum. Bunların dışında büyük baş hayvanlarımız, küçük baş hayvanlarımız var ama tavuklara farklı bir ilgi gösteriyordum. Bundan dolayı kuluçka mevzusunu sürekli araştırıyordum derken bir gün böyle bir şeyi yapma kararını vererek birkaç denemeden sonra yaptığım makine bu. Gayet profesyonel olduğuna inandığım bu makine tam otomatik bir makine. 10 liraya hurdacıdan aldığım buzdolabını boyatıp kuluçka makinesini görebilmek için ısıcamı monte ettim. Cihazı internetten temin ederek şu çevirme sistemine çok emek verdim. Çünkü kolay değil onu bu şekilde çevirmek bu şekil bir başlangıç ettik. Yumurtaları doldurduk 18 gün sonra zaten bunlar çıkıma başlıyor maksimum 22 gün içinde çıkması gerekenler çıkıyor.” dedi.

mehmet-ali-mert-rizeli,-mucitlikte-sinir-tanimiyor-1.jpg

mehmet-ali-mert-rizeli,-mucitlikte-sinir-tanimiyor-8.jpg

mehmet-ali-mert-rizeli,-mucitlikte-sinir-tanimiyor-2.jpg

mehmet-ali-mert-rizeli,-mucitlikte-sinir-tanimiyor-3.jpg

Cihazın kuluçka makinesinde kullanılacak son ürün denilebilecek bir cihaz olduğunu ifade eden Mert şunları kaydetti: Özellikle çevirme sisteminde büyük emek harcadığım bu cihaz bütün her şeyi kendisi ayarlıyor. Motor olarak araçlarda bulunan silecek motorunu kullandım. Çark olarak evdeki eski bisikletlerimizi bozarak bu şekli verdim. İçinde ısıtma sisteminde bildiğiniz ampulleri kullanıyoruz. Çünkü hızlı bir şekilde makinenin ısınması gerektiğinden bu ampuller işimize yarıyor. Makinenin içinde fanlar bulunması gerekiyor. Aşağıda salyangaz dediğimiz fan bulunuyor. Bir fanda yukarıda var buda yine o şekilde. Malüm Rize’deyiz ve bu işlerde uğraşan fazla kişi olmadığı için bunları farklı illerden,farklı köylerden temin etmemiz gerekiyor. Nem olayını çözmek için gördüğünüz su var burada. Belli bir seviyede nem oranı olması gerekiyor ki yumurta içinde kuluçka oluşabilsin. Gördüğünüz bunlar ısı sensörleri kuluçka için en önemli olan ısıdır. Sabit seviyede kalması gerekiyor. 36.5 - 37,5 derece arasında olması gerekiyor. Şu gördüğünüz nem ölçerdir. Nem yeminde yine yüzde 60 -70 civarında seyretmesi gerekiyor. Yüksek nemlerde civcivler ölebiliyor. Bunlar 18 günü doldurmuş yumurtanın çevirmesi zaten duruyor ve aşağıya alıyorum çıkımhane diyorum bunlara burada yumurtalar civciv halini alıyor.

mehmet-ali-mert-rizeli,-mucitlikte-sinir-tanimiyor-5.jpg

mehmet-ali-mert-rizeli,-mucitlikte-sinir-tanimiyor-11.jpg

mehmet-ali-mert-rizeli,-mucitlikte-sinir-tanimiyor-6.jpg

mehmet-ali-mert-rizeli,-mucitlikte-sinir-tanimiyor-7.jpg

Denizli horozlarıyla da ilgilendiğini açıklayan Mert, gerek hobi gerekse ticari amaçlı ilgilendiği bu sistemde 350-400 TL. dolayında bir masrafı olduğunu kaydetti. Rizeli Mucit Mert, cihaz sayesinde geçen yıl 300 – 400 tane civciv aldığını ve civcivleri sattığını ifade ederek cihazın masrafını çıkardığını söyledi.

mehmet-ali-mert-rizeli,-mucitlikte-sinir-tanimiyor-9.jpg

mehmet-ali-mert-rizeli,-mucitlikte-sinir-tanimiyor-10.jpg