Rizeli Vatandaşın Yol Tepkisi

Rizeli Vatandaşın Yol Tepkisi
Rize merkeze bağlı Küçükçayır Köyü'nde yaşayan Kazım Delal, İl Özel İdaresi'ne bağlı ekiplerin kendisinin haber olmadan arazisine girerek yol çalışması yaptığını iddia ederek çalışmaları durdurttu.

Kendisine ait arazide bulunan arı kovanlarını kontrol etmek için arazisine giden Kazım Delal karşısına çıkan tabloyu görünce şok oldu. Uzun süredir iş makinelerinin arazisinde çalıştığını fark eden ve iş makinelerinin arazisinde park halinde olduğunu gören Delal eşini arayarak olaydan haberdar etti. Kazım Delal'in eşi Ayşe Delal ise jandarmaya olay hakkında bilgi vererek jandarmadan yardım istedi. Bu sırada bölgeye gelen ve yol açma çalışmasını yürüten görevliler ile Kazım Delal arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Arazisinin tahrip olduğunu, kullanılamaz hale geldiğini ve sorumlulardan şikayetçi olduğunu ifade eden Delal, sorumluları daha önce uyardığını, arazinin kendisine ait tapulu arazi olduğunu sorumlulara söylediğini dile getirdi. Delal "Burası benim 40 yıl önce alınmış tapulu arazim. İleride sel oluyor diye benim arazime girmişler yol için. Kimseye bir şey sordukları yok. Vali beyden rica ediyorum gelsin buraya bir baksın, burayı bir görsün, bu ne biçim bir yıkım. İzin mizin yok, hiç haberimiz bile yok. 25 gün önce köyümüzde bir kaza oldu. O vesile ile bu bölgeye geldim. Birde baktım burada makinalar çalışıyor. Uyarıda bulundum paydos ettirdim, burası benim tapulu arazimdir dedim. Tamam dediler biz iş makinalarını çekeceğiz. Ben tabi sözlerine inandım daha sonra kontrol etmedim. Bu sabah arılarımı getirdim, bir de baktım ki burada kıyamet kopmuş. Rize vilayetinde ben 74 yaşında oldum, böyle bir yıkım görmedim" ifadelerini kullandı.

kazim-delal-(1).jpg

"İnsan bir sorar"

Rize Valisi Erdoğan Bektaş'tan gelip bölgeyi incelemesini isteyen Delal "Derenin kenarı dümdüz. İstinat duvarı ile geçip buradan gidecekken gelmişler buraya Kazım Delal'in arazisine. Ben köy işleri ile uğraşırken bu sefer burada yıkım yaptılar bana. Yahu dere yatağını bırakıp buraya başlamışlar. Bunun müteahhitti, mühendisi kim? Bu nasıl bir mühendistir? Bir sorarsın bana Kazım Delal buraya yol yapmak istiyoruz diye. Sonra buradan yol olur mu?" dedi.

"Bana acımadılar belki arılara acırlar"

İş makinelerinin arazisine girmesini istemeyen Delal çareyi yola arı kovanı koymakta bulduğunu dile getirerek "Bu bölge arı bölgesi. Kültür arıcılığı var burada. Çiçekler ne güzel açmış siz burayı mahvediyorsunuz. Baktım burada bu kadar yıkım olmuş, beni acımadılar belki arıyı acırlar diye peteği yolun ortasına koydum" şeklinde konuştu.

kazim-delal-(2).jpg

İl Özel İdaresi iddiaları kabul etmiyor

Öte yandan Kazım Delal'in iddiaları üzerine açıklama yapan Rize İl Özel İdaresi yetkilileri, arazinin Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne bakıldığında orman arazisi olarak görüldüğünü, Kazım Delal'e ait bir tapunun olmadığını dile getirdi. Orman arazisi olarak görünen bölgede gerçekleşecek çalışmalar için Orman İşletmeleri Bölge Müdürlüğü'nden gerekli izinlerin alındığını dile getiren yetkililer, şuanda çıkan tartışmalardan ötürü çalışmaların durdurulduğunu sözlerine eklediler.

rizeli-vatandasin-yol-tepkisi-(4).jpgrizeli-vatandasin-yol-tepkisi-(2).jpgrizeli-vatandasin-yol-tepkisi-(3).jpgrizeli-vatandasin-yol-tepkisi-(1).jpg