Rizeliler 1 Asır Öncesini Yeniden Yaşadı

Rizeliler 1 Asır Öncesini Yeniden Yaşadı
Rizeliler binlerce şehit verdikleri, tarihimizin keder dolu günlerinden olan Sarıkamış harekatını türkülerle, ağıtlarla ve gerçek görüntülerin yer aldığı bir belgeselle yeniden yaşadı.

Rize Valiliği'nin öncülüğünde İstanbul Çekmeköy Belediye Başkanlığı ve Müsiad Rize Şubesinin katkılarıyla düzenlenen “Sarıkamıştan Çanakkale’ye Bir Hürriyet Destanı” adlı program, Rizelileri bir asır öncesine götürerek tarihimizin keder dolu günlerinden olan Sarıkamış harekatını türkülerle, ağıtlarla ve gerçek görüntülerin yer aldığı bir belgeselle yeniden yaşamasını sağladı.

İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde Saygı Duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan dün akşam ki programda müzikle tarihi buluşturan Halk Müziği Sanatçısı Recep Ergül'ün, kendine özgü türkü yorumu ile Üsküdar Musiki Cemiyeti Başkanı Bestekar Amir Ateş’in ise okuduğu ilahileri ve kendi bestelerinden eserleri seslendirdiği gecede Rizeliler adeta büyülendi. Program sonunda ise Sarıkamışlı olan sanatçı Recep Ergül tarafından Rize Valisi Nurullah Çakır'a ön tarafında 1. Dünya Savaşı'nda kaçan ve dağlara saklanan yetim gençlerin yer aldığı tarihi fotoğraf arka tarafında ise Kazım Karabekir Paşa'nın bu gençleri toplayıp oluşturduğu "Gürbüzler Ordusu"na ait bir başka tarihi fotoğrafın yer aldığı tablo ile o dönemde askerlerimizin günlük kumanyası olan bir avuç buğday kırığı ile suda ıslatılıp yenilebilen ekmek tarihi bir çanta içerisinde hediye edildi. Kumanyayı öperek başına getiren Vali Çakır, Ergül'e bir buket çiçek hediye ederken şehitlerimizi rahmetle andıklarını ifade etti. Vali Çakır, bugünün anlamının halkımız tarafından bilinmesi açısından yöneticiler olarak kendilerine büyük görevler düştüğünü ifade ederek programın gerçekleştirilmesinde katkıları bulunan  İstanbul Çekmeköy Belediye Başkanlığı ve Müsiad Rize Şubesine teşekkür etti. Programın sonunda ayrıca Müsiad Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak tarafından Amir Ateş'e bir buket çiçek takdim edildi.

dsc_0015.jpg

Tarihimizin keder dolu günlerinden olan Sarıkamış harekatının türkülerle, ağıtlarla ve gerçek görüntülerin yer aldığı bir belgeselle anıldığı gecede; dönemin ruhunu daha net yansıtabilmek için yapay kar makinaları kullanılarak salonda yapay kar yağdırıldı. Programa ayrıca bazı halk müziği sanatçıları da çeşitli eserlerle katılarak eserlerini seslendirdi.

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(17).jpg

Şehadet mertebesinin en yoğunluklu yaşandığı yerler olan Yemen, Sarıkamış ve Çanakkale üzerine yakılmış türküler ve ağıtların söylendiği programda Rizeliler adeta zamana yolculuk yaptı.  Sarıkamış başta olmak üzere Yemen ve Çanakkale konularında adeta bir tarihçi kadar bilgi ve birikime sahip olan sanatçı Ergül, zengin repertuarı ve arşivinden okuduğu her türkünün hikayesini dinleyenlerle paylaştı. Yurdumuzun her yöresinden okuduğu türkülerin arasına tarihi anektodlar serpiştiren Ergül; milli birlik ve beraberlik duygularının ön plana çıktığı Sarıkamış’ta Rizelilerin de binlerce şehit verdiğini Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dedesi Kemal Mutlu’nun da Sarıkamış’ta şehit düştüğünü ifade etti.

recep-ergul.jpg

Çanakkale İçinde Vurdular Beni türküsünün salondakiler tarafından hep birlikte okunmasının ardından Rize İl Müftüsü Yusuf Doğan'ın yaptığı dua ile sona eren programa Rize Valisi Nurullah Çakır,  Rize Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay İsmet Cansaran, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Müsiad Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak, Vali Yardımcıları, ilçe kaymakamları, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

nurullah-cakir-recep-ergul-1.jpg

nurullah-cakir-recep-ergul.jpg

amir-ates.jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(1).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(2).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(3).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(4).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(5).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(6).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(8).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(9).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(7).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(10).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(11).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(13).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(12).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(15).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(14).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(16).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(18).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(19).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(23).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(20).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(24).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(25).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(26).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(27).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(28).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(29).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(30).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(31).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(32).jpg

recep-ergul-amir-ates-sarikamistan-canakkaleye-(21).20130322115726.jpg