Rizelilere Obetizeyi Anlattılar

Rizelilere Obetizeyi Anlattılar
Rize Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü işbirliğiyle obezite ve obeziteye bağlı hastalıklar ile diyabet ve Rize'deki kanser taramaları konulu seminer düzenlendi.

İsmail Kahraman Kültür Merkezinde düzenlenen seminerde 233 vatandaşa, bulaşıcı olmayan hastalıklar, programlar ve kanser şube müdürü Fatma Kazancı tarafından obezite ve obeziteye bağlı hastalıklar, Obezite Birim Sorumlusu Nural Peltek tarafından kanser ve kanserden korunma yolları, Toplum Sağlığı Hizmetleri Sorumlusu Dr. Emine Akdağ tarafından tuz ve tuzun kullanımı, ARGE Şube Müdürü Diyetisyen Mustafa Çelik tarafından diyabet ve diyabetle yaşam ve korunma yolları ile beslenme ve beslenmenin önemi hakkında seminer verildi. 

obezite-ve-obeziteye-bagli-hastaliklar-semineri-2.jpg

Düzenlenen seminerde Diyetisyen Mustafa Çelik, beslenmenin anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden ve yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyaç unsuru olduğuna değindi. çelik, "Obezite yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyerek bir çok hastalığın oluşmasına neden oluyor" dedi.

Obezite Birim Sorumlusu Nural Pertek ise konuşmasında, halk sağlının korunması ve hastalıkların oluşmasının önlenmesi kapsamında yapılan araştırmalar sonucunda tuz tüketiminin günlük 18 gram olduğunu belirterek, böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın oluşmasına sebebiyet vermesinden ötürü tuz tüketiminin azaltılmasına ve günlük kullanma miktarın 5 gram olması gerektiğini belirtti.

obezite-ve-obeziteye-bagli-hastaliklar-semineri-4.jpg

Kanser Şube Müdürü Fatma Kazancı ise; Rize Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan Kanser Erken Teşhis, Eğitim ve Tarama Merkezinde tüm yaş gruplarındaki vatandaşlara yönelik ücretsiz kanser taraması yapıldığını ifade ederek, "Kanserde korkmayın, erken teşhis hayat kurtarır" dedi.

Dr. Emine Akdağ ise; "Diyabet tedavisinin amacı, kan şekeri kontrolünü sağlayarak, diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları önlemek veya geciktirmektir. Böylece yaşam kaliteniz yükselecektir" diye konuştu.

obezite-ve-obeziteye-bagli-hastaliklar-semineri-3.jpg

obezite-ve-obeziteye-bagli-hastaliklar-semineri-5.jpg