Rize'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşu Kutlanıyor

Rize'nin Düşman İşgalinden Kurtuluşu Kutlanıyor
Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene, Vali Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Metin, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak, Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, İl Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hakan Dedebağı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ile az sayıda vatandaş katıldı.

Kutlamalar çerçevesinde kentin 7 noktasına barışı temsilen zeytin ağaçları dikildi.

Vali Çeber, AA muhabirine, savaşın çok sık konuşulduğu bugünlerde çok anlamlı bir çalışma yapıldığını söyledi.

Savaş fotoğrafları ve görüntülerinin herkesin içini acıttığını dile getiren Çeber, "Savaşın kazananı yoktur. Hiç kimse savaş olmasını istemez. Savaşlar anlamsızdır. Adı, yeri, dini, milliyeti ne olursa olsun savaş kötüdür. Onun için bugünlerde barışı temsil eden zeytin daha bir anlamlı. 104. yılda 104 yaşında bir zeytin ağacının Valilik bahçesine dikilmiş olması bizi de mutlu etti." dedi.

Başkan Metin ise zeytinin barışı en güzel temsil eden bir ağaç olduğuna değinerek, "Biz de Balıkesir ilimizden 100 yaşlarında 7 ağaç aldık. Değişik parklarımıza diktik. Valilik önündeki parka da 104. yıl anısına bir tane diktik. En önemlisi 100 yıllık ağaçlar. Uzun yıllar boyunca Rize'de Balıkesir ilimizi temsil edecek." diye konuştu.

Tören, Rize Gençlik Spor Müdürlüğü salonundaki etkinliklerle sona erdi.

Rize Gençlik Spor Müdürlüğü salonundaki programda günün anlam ve önemiyle ilgili Rize İl Jandarma Komutanlığı personeli Jnd. Yrb. Murat Baytaş tarafından bir konuşma gerçekleştirildi.

Ardından Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, yaptığı konuşmada; tarihi şan ve şerefle dolu mazlumlara ümid zalimlere korku salmış bir millet olduğumuzu, Tarih boyunca bağımsızlığımızı korumak için çok zor imtihanlardan geçtiğimizi ve Bu topraklar 100 yıldır bize “Vatan” olmuşsa bunun bedelini bu milletimizin kanıyla, canıyla ödediğini  ifade etti.

Başkan Metin konuşmasının devamında; “Milli mücadele yılları tarihi süreçte en zor yıllarımız ve vatanı savunma imtihanımız olmuştur. Bugün bu nesiller vatanını ne denli seviyorsa, ne denli ölümüne vatanım diyorsa bu kazanmışlığın zorluğunu, geçmişin çilesini, zahmetini de içinde barındırıyordur.

Bu duygularla tüm yurtta olduğu gibi tarihimizdeki sayısız kahramanlıklardan biri de 104 yıl önce bu şehirde yaşanmıştır. Rize’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümünü büyük bir sevinç ve gururla kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Yaşadığımız tarihi süreçlerden ders alarak gençlerimize, çocuklarımıza mücadele ruhumuzu aşılamalı ve şehrimizi her alanda kalkındırmalıyız. Vatanımız için mücadele eden ecdadımıza torunları olarak bizler daha çok çalışıp vefa borcumuzu ödemeliyiz. Vatan, bayrak sevgimiz, birlik ve beraberlik anlayışımız, kalkınma ve gelişme duygularımız artarak devam etmelidir.

Yurdumuzun dört bir tarafı düşman işgali ile çevrili iken sayısız şehit verip düşmana geçit vermeyen bir avuç sivilin sergilediği kahramanlık her millete nasip olmayacak bir gururdur. 6 Mart 1916’da bir fiil işgal edilen Rize 2 Mart 1918 tarihinde düşmanlardan temizlenmiştir. Bu tarih sadece Rize'nin kurtuluşunu değil, bütün Türk tarihinin, kahramanlık günlerini, savaşların, mücadelelerin tarihini bize hatırlatmalıdır.

2 Mart bize 1040, 1071, 1453, 1922’yi hatırlatmalıdır.

Tarihe bir bütün şuuruyla bakabilmeliyiz. Bundan sonra bizlere düşen görev; milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak birlik ve beraberlik içerisinde bölünmez bütünlüğümüzü korumak, vatanımızı muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Rize’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü kutluyor ve 104 yıl önce özgürlük, bağımsızlık ve kurtuluş için şahadet şerbetini içen başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet saygı ve milletle anıyorum. Milletimizin bekası için emek veren, çalışan, üreten herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından kutlama etkinliği öğrenciler tarafından okunan şiirler, halk oyunları gösterisi ve Rize İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden oluşan Mehteran takımının gösterilerle devam etti.

Gösterinin ardından okullar arası çeşitli dallarda yarışmaya giren öğrencilere Rize Valisi Kemal Çeber, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve Rize Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Patlak tarafından ödülleri takdim edildi.

rizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-1.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-15.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-17.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-22.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-3.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-2.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-4.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-5.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-6.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-4-001.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-9.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-11.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-21.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-2-001.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-7.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-16.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-10.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-1-001.jpgrizenin-dusman-isgalinden-kurtulusu-kutlaniyor-8.jpg